Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-19-2006-45

RK-19-2006-45.doc  RK-19-2006-45pr1.doc  RK-19-2006-45pr2.doc
Číslo materiálu45
Číslo jednacíRK-19-2006-45
NázevNávrh opatření na základě výsledku řešení stížností
Zpracoval Z. Ludvík
Předkládá Z. Ludvík
Počet příloh
Popis problémuNa základě stížnosti zaslané na Českou školní inspekci, Fráni Šrámka 37, Praha 5 (dále jen "ČŠI") se na Vyšší odborné škole, Střední zemědělské škole, Středním odborném učilišti opravárenském a Odborném učilišti, Dr. Veselého 343, Bystřice nad Pernštejnem (dále jen "SZeŠ") uskutečnila koncem února 2006 mimořádná inspekce za účelem prošetření předmětu stížnosti. Předmětem stížnosti byl potup SZeŠ ve věci vzdělávání bývalého žáka 4. ročníku oboru agropodnikání. Žák je zdravotně handicapován a jeho vzdělávání podle příslušných zdravotnických zařízení vyžadovalo specifický přístup všech pedagogických pracovníků.
Stížnost byla ČŠI specifikována do dvou okruhů:
1) Prošetřit podmínky a průběh vzdělávání tohoto studenta, včetně podezření na šikanování z řad spolužáků a některých vyučujících.
2) Prošetřit, zda toto vzdělávání probíhalo v souladu s platnými právními předpisy a zda škola přihlížela ke speciálním vzdělávacím potřebám studenta.
Šetření stížnosti se opíralo zejména o skutečnosti uvedené ve stížnosti, o vyjádření stěžovatele, jeho matky, o výsledek šetření v SZeŠ, o vyjádření ředitele školy, výchovného poradce, rozhovory se žáky a kontrolu příslušné dokumentace školy. Dále bylo v SZeŠ provedeno a vyhodnoceno dotazníkové šetření pro objasnění podezření na šikanu ve škole.
Výsledkem šetření stížnosti ČŠI byla zjištění, že :
V bodu č. 1 specifikace stížnosti je tvrzení obsažené ve stížnosti neprokazatelné.
V bodu č. 2 specifikace stížnosti je tvrzení obsažené ve stížnosti oprávněné.
Rozhodnutí o udělení individuálního plánu, nemá všechny náležitosti podle zákona č. 561/2004. Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů (dále jen "školský zákon"), dle zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů a vyhlášky č. 73/2005 Sb.,
o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a studentů mimořádně nadaných. Školní řád neobsahuje podrobnosti o pravidlech vzájemných vztahů s pedagogickými pracovníky, podmínky zajištění ochrany žáků nebo studentů před sociálně patologickými jevy a před projevy diskriminace, nepřátelství nebo násilí, neobsahuje pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků a studentů.
V souladu s § 174 odst. 4 školského zákona předala ČŠI výsledek svého šetření kraji Vysočina (zřizovateli školy) k dalšímu řízení ohledně stížnosti a k přijetí opatření vedoucích k nápravě zjištěných pochybení.
Návrh řešení Podle § 7 odst. 3 nařízení vlády č. 330/2003 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě, ve znění pozdějších předpisů, a čl. 4 odst. 2 Pravidel Rady kraje Vysočina ke stanovení výše příplatku za vedení, k poskytování osobního a zvláštního příplatku ředitelům příspěvkových organizací kraje Vysočina na úseku školství č. 3/05 ze dne
22. 2. 2005 může zaměstnavatel rozhodnout o zvýšení, snížení popřípadě odejmutí osobního příplatku v závislosti na plnění podmínek stanovených pro poskytování osobního příplatku.
OŠMS předkládá radě kraje návrh na nové stanovení platu ředitele SZeŠ upraveného s ohledem na výsledek šetření stížnosti (porovnání výše platu materiál RK-19-2006-45,
př. 2).
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
stanovuje
v souladu se zákonem č. 143/1992 Sb., o platu a odměně za pracovní pohotovost v rozpočtových a některých dalších organizacích a orgánech, ve znění pozdějších předpisů
a nařízením vlády č. 330/2003 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě, ve znění pozdějších předpisů, plat Mgr. Zdeňku Večeřovi, řediteli Vyšší odborné školy, Střední zemědělské školy, Středního odborného učiliště opravárenského a Odborného učiliště, Dr. Veselého 343, Bystřice nad Pernštejnem, s účinností od 1. 7. 2006 dle materiálu RK-19-2006-45, př. 1.
Odpovědnost odbor školství, mládeže a sportu
Termín 30. 6. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz