Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-19-2006-24

RK-19-2006-24.doc  RK-19-2006-24pr1.doc  RK-19-2006-24pr2.doc
Číslo materiálu24
Číslo jednacíRK-19-2006-24
NázevSouhlas se vstupem příspěvkové organizace do skupiny výrobců.
Zpracoval M. Pech
Předkládá Z. Ludvík
Počet příloh
Popis problémuV souladu s nařízením vlády č. 655/2004 poskytuje Státní zemědělský intervenční fond (dále jen SZIF) podporu, která umožňuje zemědělcům zvýšit míru konkurenceschopnosti v podmínkách jednotného trhu Evropské unie prostřednictvím vytváření obchodních skupin zemědělských prvovýrobců za účelem společného odbytu základních zemědělských produktů. Podpora skupin výrobců je poskytována pouze u vybraných komodit, které nejsou zabezpečeny zvláštními tržními předpisy. Má formu přímé nenávratné dotace na založení skupin výrobců a podpory jejich činnosti v průběhu 5 let. Žadatelem o tuto dotaci mohou být podle podmínek SZIF pouze obchodní společnosti nebo družstva, jejichž předmětem činnosti je zajištění společného odbytu vyjmenované zemědělské komodity a výše roční obchodované produkce je alespoň 3 mil Kč nebo skupina výrobců, která má alespoň 5 společníků nebo členů.
Návrh řešení V příloze 1 materiálu RK-19-2006-24 požaduje ředitel Školního statku, Humpolec, Dusilov 384 Ing. Jan Mácha souhlas ke vstupu školního statku do odbytové společnosti pro komoditu olejnin. V rámci kooperace se sousedními zemědělskými podniky se navrhuje založení společnosti s ručením omezeným za účasti Zemědělského družstva Vysočina Želiv, Zemědělského obchodního družstva Hořice, společnosti SENAGRO a. s. Senožaty a školního statku Humpolec. Návrh stanov této obchodní společnosti tvoří přílohu 2 materiálu RK-19-2006-24. Předpokládaný objem produkce, který se bude prodávat touto společností je cca 15 mil Kč. Výše podpory ze SZIF se vypočítává z hodnoty roční produkce skupiny výrobců a činí 5% v prvním a druhém roce, 4% ve třetím roce, 3% ve čtvrtém roce a 2% v pátém roce. Základní jmění společnosti bude ve výši 200 tis Kč a při 25% obchodního podílu připadá na jednoho člena vklad ve výši 50 tis Kč. Ředitel školního statku navrhuje tuto částku uhradit použitím prostředků z rezervního fondu školního statku.
OŠMS doporučuje RK schválit vstup školního statku do obchodní společnosti za účelem společného odbytu zemědělských produktů. Tuto aktivitu podporuje MZe a jím poskytovaná dotace pokryje náklady na provoz společnosti a umožní poskytovat i další služby pro své členy. Největší výhodou společného odbytu je možnost prodeje velkého objemu produkce velkoodběratelům. Vzhledem k velikosti odběratelů a jejich postavení na trhu je tato možnost jediným způsobem, jak uplatnit produkci za výhodnější ceny. Vklad do společnosti se tak díky těmto opatřením rychle vrátí. Společnost může dále rozšířit své aktivity i do dalších oblastí společného nákupu, prodeje a poskytování služeb. Další výhoda členství v odbytové společnosti se projeví při žádostech o podporu z rozvojových programů EU pro zemědělství. Žádosti podávané prostřednictvím těchto společností jsou bodově zvýhodněny. Dle vyjádření Ing. Zezulové z regionálního odboru SZIF Brno může být žadatelem o podporu obchodní společnost, jejímž členem je příspěvková organizace.
StanoviskaOdbor ekonomický: nemáme k přiloženému návrhu připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
s použitím částky 50 tis Kč z rezervního fondu Školního statku, Humpolec, Dusilov 384 jako vkladu do obchodní společnosti a
schvaluje
vstup Školního statku, Humpolec, Dusilov 384 do obchodní společnosti za účelem společného prodeje zemědělských komodit.
Odpovědnost OŠMS
Termín 30. 6. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz