Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-17-2006-28

RK-17-2006-28.doc  RK-17-2006-28pr1.doc  RK-17-2006-28pr2.pdf
Číslo materiálu28
Číslo jednacíRK-17-2006-28
NázevNávrh rozpočtového opatření na rok 2006 - poskytnutí finančních prostředků na rozvoj ICT pro Nemocnici Třebíč, příspěvkovou organizaci
Zpracoval D. Buřičová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuDigitalizace je dnes chápána jako moderní trend ve zdravotnictví s mnoha benefity pro zúčastněné. Na straně pacienta např.:
- minimalizace opakovaných vyšetření stejné části těla
- rychlost vyšetření (např. skiagram je hotov za několik sekund po expozici)
- dostupnost k obrazových snímků z různých pracovišť organizace
- snadná dohledatelnost starších snímků - sledování vývoje choroby
- kvalitnější diagnostika (digitalizované RDG systémy jsou na daleko vyšší technické úrovni, na těchto přístrojích klesá o řád počet nepovedených vyšetření).
Na straně nemocnice např.:
- menší zatížení personálu RDG (odpadá vyvolávání klasických snímků)
- možnosti automatické interpretace nálezu - (EKG, EEG)
- možná konzultace prakticky s jakýmkoliv odborníkem (zaslání el. snímku)
- úspora na fotografickém materiálu
- radikální zlepšení zpětné dohledatelnosti snímků
- skladovatelnost - zmenšení potřebného fyzického archivačního prostoru
Z dlouhodobého hlediska má PACSové řešení význam zejména v úsporách na fotografickém materiálu a automatizování některých procesů. Je ale nutné zdůraznit, že ekonomické hledisko zde hraje až druhořadou roli.

Získané obrázky je potřeba někde uložit, aby mohly být následně přiřazeny k pacientovi, strukturovaně popsány kvalifikovaným radiodiagnostikem a uloženy pro efektivní vyhledání kdykoliv v budoucnu. K tomu slouží systém nazývaný PACS, tj. systém pro archivaci a sdílení elektronických obrazových dat.
Ve své podstatě se takový systém skládá z:
- kvalitního serveru - dnes obvykle budovaného na platformě Intel
- specializovaného software - podporující standardy DICOM a HL7 pro komunikaci s jinými systémy
- diskového pole - pro ukládání velkého objemu dat potřebuje mít PACSový systém k dispozici velký objem úložného prostoru a proto se vybavuje interním nebo častěji externím diskovým polem s možností jeho rozšiřování při vyčerpání aktuálně dostupné kapacity
- dle konstrukcí PACSu dalších komponent - integrační prvky pro komunikaci s dalšími informačními systémy.
Návrh řešení Při nákupech zdravotnických přístrojů v Nemocnici Třebíč v roce 2005 se přihlíželo i k možnosti jejich následného připojení k PACSu. Nemocnice tak dnes disponuje zdravotnickými přístroji, které jsou schopny (po dokoupení příslušných softwarových modulů) elektronické snímky do PACSu produkovat.
Nově pořizované CT je konstruováno k produkci pouze digitalizovaných obrazových dat, a to v poměrně velkém objemu, který vyžaduje externí spolupracující systém pro jejich uchovávání. Pořízení PACSu paralelně s CT se tak pro nemocnici stává nutností.
Celá první fáze (rok 2006) se bude koncentrovat na správnou inicializaci PACSového systému a v krátkém odstupu na připojení nového CT.
V této fázi bude zakoupen základ PACSu:
- PACS server - buď obsahující sadu interních rychlých disků nebo externí diskové pole s kapacitou 1,5 - 2 TB
- integrační server - server zajišťující komunikaci s nemocničním informačním systémem na úrovni předávání žádanek z NIS do PACSu a připojených modalit. Obráceně potom zapisování výsledků a popisů snímků z PACSu do NISu. Tento server se bude starat o další synchronizace potřebné pro bezproblémovou spolupráci s NISem.
- magnetopáskové zálohovací zařízení - data na discích serveru PACSu budou zálohována lokálně připojenou mechanikou s velkokapacitními páskami 200-400GB. Záloha bude prováděna v kontinuálním režimu současně s ukládáním nových obrazových dat na disky PACSového serveru. V okamžiku obsazení celého prostoru pásky bude tato vyměněna za prázdnou. Plná páska bude uložena na bezpečném místě v jiných prostorách (budově) nemocnice.
Samostatně mimo systém PACS bude v roce 2006 pořízeno
- NAS diskové úložiště - toto společné diskové úložiště o kapacitě cca. 2 TB s rozšiřitelností na 4 TB bude umístěno a zapojeno do datové sítě nemocnice v prostorách výpočetního střediska nemocnice za účelem centralizace zálohování dat ze všech významných informačních systémů nemocnice. Tímto způsobem dojde ke konsolidaci zálohování, dnes roztříštěné na několik způsobů. Na přechodnou dobu (1 rok) bude jeho část (1 TB) vyhrazena na pro tvorbu pravidelných záloh obsahu disků PACSu.
Velkým nedostatkem je stávající datová síť - optická kabeláž je postavena na principu propojování pavilonů, momentálně není dostatek volných párů na všechny jednotlivé budovy. Projevuje se to hlavně u pavilonů na odlehlém konci od výpočetního střediska, tj. právě v místech plánovaného umístění nového CT.
Hlavní práce v souvislosti s potřebou nové páteřní sítě se budou pohybovat ve dvou rovinách:
1. položení kabeláže
- 100% vedení v teplovodních kanálech
- mimo budov vedení v pouze v chráničkách (pancéřové, PVC nebo HDPE trubky)
- každý optický kabel ukončen v samostatné optické vaně, plně navařen a osazen konektory ST
- vyhotovení projektové dokumentace se strukturou nové sítě
2. nový datový uzel
- základ je velký rozvaděč RACK 45 U na kolečkách, 1000 x 800 s oboustranným přístupem
- záložní zdroj UPS min. 1 500 VA , 230V typ na polici (ne typ 19" )
- napájecí jednotka ACAR 5x230V AC s vanou 19"
- optický rozvaděč výsuvný s kazetou a přísl. pro 24 ST konektorů se spojkami
- realizace samostatné silnoproudé přípojky 3x400V AC, připojení se samostatným jištěním ze stávajícího rozvaděče v daném podlaží 1.NP, včetně vybavení přepěťovými ochranami 1+2 stupeň.

Druhá fáze (rok 2007) bude orientována na připojení zbývajících RDG přístrojů linie chirurgických oborů. V této fázi již bude existovat velký objem RDG dat v elektronické formě a proto bude vhodné zajistit přístup pro vybraná pracoviště k elektronickému archivu PACSu. Kvalitní diagnostika se neobejde bez speciálních zobrazovacích jednotek s vysokým zobrazovacím rozlišením, které budou ve fázi I zakoupena současně s novým CT pro RDG oddělení.
Ve třetí fázi (rok 2008) bude napojena sonografie a postupně další nerentgenové obrazové modality. Za závěrečnou fázi rozvoje PACSu je možné považovat připojení na společné HW zdroje tak, aby k informacím jednoho pacienta bylo možno přistupovat i z jiných míst než jen z mateřské nemocnice (včetně připojení pracoviště v léčebně dlouhodobě nemocných v Moravských Budějovicích).
StanoviskaEkonomický odbor nemá k předloženému návrhu rozpočtového opatření připomínky. Aktuální stav položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje ke dni 22. 5. 2006 činí 19 906 tis. Kč.
Odbor informatiky: předložený návrh projektu byl podrobně s odborem informatiky konzultován. Je plně v souladu se základním standardem vybavenosti ICT organizací zřizovaných krajem. Navrhovaná opatření přiblíží úroveň ICT vybavení organizace k obecné úrovni v resortu a to zejména vybavením systémem PACS. Projekt je v souladu s dalšími projektovými záměry kraje Vysočina v oblasti ICT včetně projektu Romanet.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
záměr projektu "Digitalizace a rozvoj podpůrných informačních technologií v Nemocnici Třebíč, příspěvkové organizaci";
schvaluje
* zvýšení kapitoly Zdravotnictví, § 3522 - Ostatní nemocnice, položky 6351 - Investiční dotace zřízeným příspěvkovým organizacím o částku 1 972 000,- Kč s určením pro Nemocnici Třebíč, příspěvkovou organizaci při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 - Ostatní činnosti jinde nezařazené, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o stejnou částku 1 972 000,- Kč;
* zvýšení závazného ukazatele "Investiční dotace" u Nemocnice Třebíč, příspěvkové organizace, o částku 1 972 000,- Kč k realizaci projektu "Digitalizace a rozvoj podpůrných informačních technologií v Nemocnici Třebíč, příspěvkové organizaci" roce 2006.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví, odbor informatiky, ekonomický odbor, ředitel Nemocnice Třebíč, příspěvkové organizace
Termín do 31. 12.2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz