Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-16-2006-73

RK-16-2006-73.doc
Číslo materiálu73
Číslo jednacíRK-16-2006-73
NázevSouhlas se zápůjčkou Třebíčského malovaného betlému ve skříňce od autora Antonína Žamberského na výstavu v Prudniku v období od 2. do 4. června 2006
Zpracoval K. Lisá
Předkládá H. Kubíček
Počet příloh
Popis problémuNa odbor kultury a památkové péče se v měsíci květnu letošního roku obrátil ředitel Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace, se žádostí o vyřízení souhlasu zřizovatele se zápůjčkou Třebíčského malovaného betlému ve skříňce, který je zapsán ve sbírce Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace, na IX. Výstavu lidové tvořivosti a uměleckého řemesla a s jeho vystavením v polském Prudniku v termínu od 2. do 4. června 2006.
Jedná se o třebíčský skříňkový betlém současného autora Antonína Žamberského (narozeného v roce 1952), který je evidován pod přírůstkovým číslem 19/2005 ve sbírce Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace. Rozměry betlému jsou š. 550 x v. 410 x h. 190 mm. Autor při tvorbě využil staré figurální vzory a klasické třebíčské předlohy. Tradiční je i výroba kašírovaných skal, figurek malovaných na vyřezávaném tuhém lepenkovém papíru a nalepených na ručně vyřezávaných špejlích. Pojistná hodnota sbírkového předmětu je 20.000 Kč.
Kromě souhlasu zřizovatele se zapůjčením sbírkových předmětů z majetku kraje do zahraničí, vyřizuje Muzeum Vysočiny Třebíč, příspěvková organizace, rovněž povolení Ministerstva kultury ČR k vývozu sbírkových předmětů do zahraničí, smlouvu o výpůjčce do zahraničí a další nutné formality. Přepravu sbírkového předmětu, jeho instalaci, demontáž a ochranu po dobu vystavení zajišťuje třebíčské muzeum.
Návrh řešení Odbor kultury a památkové péče, po předchozím projednání s ředitelem Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace, navrhuje radě kraje v souladu se zřizovací listinou organizace, organizačním řádem a Zásadami Zastupitelstva kraje o vymezení majetkových práv a povinností příspěvkových organizací zřizovaných krajem Vysočina, udělit souhlas s vývozem Třebíčského malovaného betlému ve skříňce od autora Antonína Žamberského, na IX. Výstavu lidové tvořivosti a uměleckého řemesla a s jeho vystavením v polském Prudniku v termínu od 2. do 4. června 2006.
Prezentace vybraného betlému je ukázkou třebíčského betlemářství a dovednosti lidových tvůrců a přispěje k propagaci kraje Vysočina a jeho kulturního dědictví v zahraničí.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
s vývozem a zapůjčením Třebíčského malovaného betlému ve skříňce od autora Antonína Žamberského, který je zapsán ve sbírce Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace, na IX. Výstavu lidové tvořivosti a uměleckého řemesla a s jejich vystavením v polském Prudniku v termínu od 2. do 4. června 2006.
Odpovědnost odbor kultury a památkové péče, ředitel Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace
Termín květen 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz