Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-14-2006-46

RK-14-2006-46.doc  RK-14-2006-46pr1.doc  RK-14-2006-46pr2.doc
Číslo materiálu46
Číslo jednacíRK-14-2006-46
NázevZpráva o vývoji spolupráce mezi krajem Vysočina a regionem Friuli Venezia Giulia - Severní Itálie
Zpracoval T. Čihák, M. Kršňáková
Předkládá M. Černý
Počet příloh
Popis problémuOdbor regionálního rozvoje (dále ORR) zrealizoval v termínu 22. 5. - 24.5.2005 prezentaci kraje Vysočina v regionu Friuli Venezia Giulia (dále FVG) v Severní Itálii. Součástí této prezentace kraje bylo i dojednání podmínek další spolupráce s tímto regionem a navázání pomoci při budoucím navazování vztahů mezi podnikatelskými subjekty obou regionů. Prezentace kraje Vysočina se uskutečnila před nejvyššími představiteli regionu Friuli Venezia Giulia a před zástupci hospodářské komory Udine.
Výkonní zástupci obou regionů rozpracovali teze spolupráce připravené v průběhu prezentace kraje Vysočina a připravili podmínky pro uskutečnění cílené podnikatelské mise zástupců podnikatelské veřejnosti kraje Vysočina do oblasti Udine.
Podnikatelská mise se uskuteční v termínu od 10. - 11. května 2006 na půdě hospodářské komory Udine. Této mise se účastní 11 podnikatelských subjektů kraje Vysočina ze sektorů potravinářský průmysl, stavebnictví, strojírenský průmysl a cestovní ruch viz materiál RK-14-2006-46, př. 1. Pro podnikatele jsou zajištěni adekvátní partneři na italské straně pro bilaterální jednání.
Součástí této podnikatelské mise je i návštěva zástupců kraje FVG, nad možnou další spoluprací, která byla nastíněna v průběhu naší první prezentace. Výkonní zástupci obou regionů připravili návrh společného Memoranda o spolupráci mezi regiony viz materiál RK-14-2006-46, př. 2. Proto se jeví jako velice vhodná účast zástupce politické reprezentace kraje Vysočina při této podnikatelské misi. Návrh společného Memoranda o spolupráci bude projednán s oddělením sekretariátu hejtmana (dále jen "OSH"), než bude připraven k případnému podpisu.
Jedním z výstupů nadcházející možné spolupráce je nabídka regionu FVG v účasti na projektu cíleného pro zástupce regionů, kdy kraj Vysočina využil této příležitosti, zúčastnit se pracovních workshopů na různá témata, která se dotýkají výkonu veřejné správy a samosprávy. Můžeme říci, že již prvního workshopu, který se uskuteční v květnu 2006 v Terstu se zúčastní zástupce kraje Vysočina, první workshop je na téma Právní a sociální aspekty korupce ve veřejné správě. (workshop, pobyt, ubytování a náklady na cestu jsou hrazeny z projektu regionu FVG).
Dalším z výstupů této navázané spolupráce je zájem nejvyšších představitelů kraje FVG o návštěvu kraje Vysočina (uvažované termíny poslední dva týdny v červenci nebo první dva týdny v září), při které by mohlo dojít k podpisu memoranda o vzájemné spolupráci mezi regiony.
Návrh řešení ORR navrhuje radě kraje pověřit pana Miroslava Houšku, člena rady kraje a člena výboru pro regionální rozvoj, účastí na této podnikatelské misi.
ORR připraví ve spolupráci s OSH konečné znění Memoranda o vzájemné spolupráci mezi regiony, aby toto Memorandum bylo připraveno před termínem oficiální návštěvy z regionu FVG.
ORR bude radu kraje dále informovat o možnostech účasti na pracovních workshopech pro další zástupce kraje Vysočina.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
Zprávu o aktivitách mezi krajem Vysočina a regionem Friuli Venezia Giulia.
Odpovědnost ORR
Termín-- květen 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz