Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-12-2006-42

RK-12-2006-42.doc  RK-12-2006-42pr1.doc  RK-12-2006-42pr2.doc  RK-12-2006-42pr3.doc  RK-12-2006-42pr4.doc  RK-12-2006-42pr5.doc  RK-12-2006-42pr6.doc
Číslo materiálu42
Číslo jednacíRK-12-2006-42
NázevRodinný pas
Zpracoval J. Vondráček
Předkládá J. Vondráček
Počet příloh
Popis problémuZákladní charakteristika projektu:
Projekt umožňuje držitelům rodinného pasu využívat nabídku výhodnějších služeb zejména místních podnikatelů, kteří se projektu účastní. Podnikatele motivuje k účasti na projektu možnost další propagace, zvýšení poptávky po jeho službách či produkci i prestiž partnerství s krajem.

Na základě vystavené kreditní karty tak má možnost nejen rodina s dětmi, ale za rodinu je považována již osoba pečující o dítě do věku 18 let, čerpat nejrůznější slevy. Tímto způsobem se mohou zlevnit nejen běžné nákupy zabezpečující chod rodiny. Slevy se týkají například oblasti volnočasových aktivit, kultury, sportu, cestování, gastronomie, ale i nákupu spotřebního zboží a služeb tam, kde jsou viditelně označeny firmy, které se do systému přihlásily, samolepkou s označením "Firma vstřícná k rodině"
Projekt Rodinný pas je prostorem pro partnerské řešení přispívající ke zvýšení kvality stability života rodin i k povzbuzení aktivit živnostníků a podnikatelů v našem kraji. Je možností jak přispět k vyšší sounáležitosti občanů se svým krajem a s hodnotami, které ho spoluvytváří.

Pro jeho úspěch je nezbytná účinná spolupráce subjektů, které představují tři základní kameny této stavby:
* kraje;
* města a obce;
* živnostníky a podnikatele.

Kraj:
* Je hlavním garantem projektu zajišťuje základní financování projektu.
* Zajišťuje administraci, marketing a propagaci projektu - buď sám nebo prostřednictvím agentury, která vzejde z výběrového řízení.
* Je poskytovatelem řady "motivačních slev" prostřednictvím svých příspěvkových organizací.
* Zvyšuje zájem o kraj v oblasti cestovního ruchu i pro rodiny s místem trvalého pobytu mimo kraj, za předpokladu, že jim umožní vydání rodinného pasu.

Města a obce:
* Jsou poskytovateli slev prostřednictvím svých příspěvkových organizací.
* Podílejí se na budování sítě poskytovatelů slev oslovením a motivací živnostníků a podnikatelů působících v obci.
* Jsou prvními informačními místy pro občany.

Živnostníci a podnikatelé:
* Jsou poskytovateli slev a služeb.



Základní předpoklady pro úspěch projektu, při respektování všestranné výhodnosti, v návaznosti na úlohy jednotlivých subjektů.
Kraj:
* Plní své zákonné povinnosti v péči o rozvoj území a životní podmínky občanů.
* Podporuje živnostníky a podnikatele, což vede k zvýšení jejich obratu v podnikatelské sféře v regionu.
* Podporuje sounáležitost občanů s krajem.

Města a obce:
* Podporují podnikatelské prostředí v obci.
* Aktivně přispívají ke zvýšení kvality života obyvatel obce.

Živnostníci a podnikatelé:
* Využívají šanci ke zvýšení obratu zároveň systému "něco za něco" - slevy za reklamu v samostatném katalogu firem zapojených do systému rodinných pasů.
* Zvyšují povědomí o firmě a její kredit v regionu.
* Prezentují propojení firem s krajem.

Podpůrnými (následnými, možno navazujícími, ale ne podmiňujícími) aktivitami projektu Rodinných pasů (z pohledu marketingu a PR) jsou dvě aktivity, kterými lze účinněji nastartovat celý proces spolupráce na projektu:
* Soutěž "Obec přívětivá (vstřícná) k rodině".
* Soutěž "Firma přívětivá (vstřícná) k zaměstnancům".

Obě soutěže směřují především k aktivizaci všech zúčastněných tak, aby byla zajištěna maximální efektivita projektu Rodinný pas. Motivaci zúčastnit se této soutěže zajišťuje kraj ze svého rozpočtu (předpokládaná částka je 1 milion korun na každou soutěž), která bude rozdělena mezi tři nejúspěšnější soutěžící. Samozřejmostí je i vydání certifikátu kvality obce (firmy) ve vztahu k rodině (zaměstnancům), který bude vyjadřovat vysokou úroveň poskytovaných služeb nejen pro zákazníky, ale i pro zaměstnance.

Velmi důležitý je i mezinárodní rozměr tohoto projektu. S problematikou rodinných pasů mají zkušenosti i v některých spolkových zemích Rakouska a Německa. Propojením těchto systémů se nabízí jako velmi výhodné nejen z pohledu možnosti čerpání finančních prostředků v rámci programu EU INTERREG IIIA - přeshraniční spolupráce, ale i jako vhodný potenciál pro zvýšení cestovního ruchu. JM kraj v současné době již uzavírá smluvní vztahy s Dolním Rakouskem. Rodiny tak získají možnost čerpat výhody plynoucí z rodinného pasu i v rámci přeshraniční spolupráce. V Rakousku jsou rodinné pasy legislativně ošetřeny. Zapojeno je cca 150 tisíc rodin a 4 tisíce firem.

Situace v Jihomoravském kraji:
Rada kraje ve své kompetenci uvolnila na realizaci projektu částku do 2 mil. Kč. Výběr smluvního partnera učinili dle podmínek výběrového řízení malého rozsahu do 2 mil. Kč. Smlouva je uzavřena na částku do 1,5 mil. včetně DPH. Zbývající prostředky mají na administraci a propagaci projektu.

V současné době Jihomoravský kraj, kdy již má smluvního partnera a vypořádal se s fází příprav, zajišťuje sběr písemných žádostí o registraci. Tyto ukládá do databáze, kterou poskytne smluvní firmě k přípravě a vydání rodinného pasu. Žádosti přes počítač bude vyřizovat přímo smluvní firma. Z úrovně sekretariátu jsou ještě zodpovídány dotazy jak občanů, tak i firem.



Domníváme se, že naší snahou by mělo být jasnou medializací maximum uhrát na smluvního partnera. I za takové situace se zřejmě nevyhneme přijímání žádostí už jen proto, že ve firmu občan nemusí mít důvěru. Za nešťastné bych však považoval aby každá žádost procházela podatelnou a nesla označení PID. Poskytování informací se ale nevyhneme proto je třeba občana i firmu nasměrovat a vybavit informacemi ve formě letáku nebo případnou osobní konzultací. Té se nezříkáme a domníváme se, že i asistenti by měli vědět, oč se jedná).
Nechci to zjednodušovat, předkládám k zvážení. Formuláře by mohly být k dispozici ve vstupu s možností odevzdání vyplněných s pořadovým číslem a co nejjednodušším zápisem do počítače s každodenním elektronickým předáním firmě. Jednodušší by možná bylo přímo vhazování žádostí do "urny" nebo "uren" s tím, že jejich vybírání by si již firma zajišťovala sama (uren uvádím proto, že u papírových žádostí by mohly být v každém bývalém okresním městě včetně formulářů, v Jihlavě by např. mohla být zapojena RRAV.

Jihomoravský kraj má uzavřenou smlouvu o dílo na dobu určitou jednoho roku do 31. 12. 2006 s firmou Quo - SB, spol. s. r. o. Brno, která má práva na obhospodařování systému Spere card na komerční bázi v ČR a SR na cca 5 tisících obchodních místech a síť se stala základem systému.

Předmětem smlouvy (dílem) je:
Realizace projektu "Rodinné pasy" (dále jen RP) dle následujícího scénáře:
* vytvoření databázového systému pro registraci uživatelů a implementace do www.rodinnepasy.cz;
* grafická příprava a implementace textových podkladů do www.rodinnepasy.cz, propojení s weby spolupracujícími;
* grafická příprava a výroba RP - plastová karta na bázi platebních karet, obsahující údaje nezbytné pro užití v systému - identifikační znak EAN, platnost atp.;
* dávkové embosování karet na základě údajů z databáze - jméno, číslo, datum platnosti;
* adresná distribuce žadatelům - zásilka bude obsahovat - malý katalog poskytovatelů, RP, leták se základními informacemi;
* poskytnutí věrnostního systému SPHERE CARD pro využití čerpání slev držiteli RP;
* získávání dalších poskytovatelů slev;
* propojení s dolnorakouským systémem Familienpass.

Uzavřením smlouvy se společností vytvořili slušný základ, ke kterému přistupují další firmy, které mohou být pouze v systému rodinných pasů, nebo přistoupit i do systému Spere card.

Cena za zhotovení díla je sjednána dohodou smluvních stran. Ceny jsou uvedeny bez DPH 19 %.
* Příprava projektu, logistika, manažerská činnost 50 000,-
* Tvorba databázového systému a www.rodinnepasy.cz včetně implementace a propojení 45 000,-
* Samolepky pro poskytovatele v systému 2.500 ks 36 500,-
* Výroba karet (20 tis.ks) 980 000,-
* Info leták (20 tis ks) 14 800,-
* Distribuce 128 000,- (orientační cena, aktualizace podle ceníku Česká Pošta s. p. Praha (samostatný smluvní vztah zhotovitele))
* Celkem za projekt (bez DPH) 1 254 300,-
* Sazba DPH 19%
* Výše DPH 238 317,-
* Celková cena vč. DPH 1 492 617,-

Společnost smluvně zajišťuje výrobu rodinných pasů a letáků (zadáno 20 tis. ks), správu webových stránek (je zaregistrována doména www.rodinnepasy.cz Webové stránky budou nachystány na on-line registraci rodin i firem. Pro registraci, v souladu se zákonem o ochraně osobních údajů, je požadováno pouze jméno rodiny, jména a rok narození dětí. Rodinný pas ve formě jedné kreditní karty (s identifikací kraje ve formě loga na kartě) pro rodinu, je vystavován poprvé zdarma na dobu max. 3 let (životnost embosovaných znaků) s možností dalšího obnovení, nebo na dobu kratší podle věku dětí, který jim zbývá do věku 18 let.

Firma Quo-SB pro kraj dále vyjednává smluvní podmínky v poskytování slev s jednotlivými firmami, jejich zveřejňování na webu včetně výlepu samolepek (výroba 2.500 ks). Dle předaných nebo přímo obdržených žádostí o registrací zajišťuje vydávání a distribuci RP a provádění aktualizace katalogu obsahujícího seznam poskytovatelů včetně konkrétních podmínek slev. (u volnočasových je příkladně užíváno - děti v doprovodu dospělého vstup zdarma).

Kraj o systému informoval obce, poskytl přihlašovací formuláře a požádal obce o zapojení do systému jejich příspěvkovými organizacemi (divadla, bazény, zimní stadiony apod.) Propagaci projektu zajistí vydáním časopisu nebo prostřednictvím krajských novin. Kraj u svých zařízen v oblasti kultury stanovil paušální slevu 50%.. (zámek, muzea, planetárium...) Nyní se k systému přihlásilo 3,1 tisíce rodin a hlásí se i firmy. Označení firem, které se přihlásí do systému je jednotné, tedy bez loga kraje, protože k označování firem dochází po celé ČR. To je situace, kdy lze partnersky se do systému zapojit.

Jihomoravský kraj chce slavnostně odstartovat systém 14. května ke Dni rodin.

Zavedení rodinných pasů na území kraje Vysočina:
V případě zájmu kraje Vysočina přistoupit partnersky k projektu a rozšířit jej na své území, Jihomoravský kraj nabízí bezplatně know-how s tím, že by ještě před Dnem rodin mohla být podepsána partnerská smlouva mezi kraji. Ke Dni rodin 15.5. by mediálně Jihomoravský kraj prezentoval Radu kraje Vysočina, která jako první z krajů se k projektu přihlásila. Smlouva o spolupráci dle přílohy by byla předkládána ke schválení ZK dne 16. května.

Rodinné pasy jsou určeny občanům těch krajů, které se k systému přihlásí dle svého trvalého pobytu, nic však nebrání tomu vystavit RP i rodinám s místem pobytu mimo kraj. Je to však na zvážení. Dá se očekávat i aktivita ostatních krajů a bylo by zbytečné slyšet eventuelní připomínky k "zasahování do kompetencí krajů". Pro držitele pasů jejich platnost je dána sítí poskytovatelů přihlášených do systému a to nejen v ČR.

Postup kraje Vysočina, který by vedl k zavedení rodinných pasů na území kraje:
* Projednáním smlouvy o spolupráci na úrovni RK a doporučení jejího uzavření ZK nejpozději do 14.5. 2006.
* Projednání v ZK a uzavření smlouvy o spolupráci s Jihomoravským krajem.
* Vytvoření finančního rámce pro zavedení projektu totožný jako v JM kraji tj. 2 mil. Kč.
* Výběrové řízení na partnerskou firmu ( upravit přiložený návrh vypsání zadávacího řízení a Specifikace podmínek zadání zakázky "Rodinné pasy" - příloha č. 1 a 2 - podklad JM kraje).
* Uzavření Smlouvy o dílo na realizaci projektu Rodinné pasy s vybranou firmou na vytvoření a obhospodařování systému na dobu určitou - příloha č. 3 - Smlouva o dílo na realizaci projektu "Rodinné pasy" - podklad JM kraje.
* Mediální kampaň pro veřejnost s výzvou k zapojení obcí.
* Vytvoření podmínek pro administraci projektu na úrovni kraje (možné projednat budoucí pověření např. s RRAV).
Přílohy Jihomoravského kraje je nutné aktualizovat na naše podmínky, co nejjednodušší systém úřadovávání žádostí s ohledem na minimalizaci administrativní zátěže je již nastíněno výše.

K podkladovému informativnímu textu přikládáme materiály Jihomoravského kraje, které byly pro potřebu kraje Vysočina upraveny.
* RK-12-2006-42,př. 1 (Zadávání řízení na zakázku "Rodinný pas");
* RK-12-2006-42,př. 2 (Smlouva o dílo na realizaci projektu "Rodinný pas");
* RK-12-2006-42,př. 3 (Zavedení projektu "Rodinný pas" v Jihomoravském kraji);
* RK-12-2006-42,př. 4 (Zadávací řízení na zakázku "Rodinný pas");
* RK-12-2006-42,př. 5 (Schválení smlouvy na zakázku "Rodinný pas");
* RK-12-2006-42,př. 6 (Návrh smlouvy o spolupráci mezi krajem Vysočina a Jihomoravským krajem).
Návrh řešení Navrhujeme zastupitelstvu kraje schválit uzavření Smlouvy o spolupráci s Jihomoravským krajem o zavedení projektu Rodinný pas na území kraje Vysočina.
StanoviskaStanovisko odboru sekretariátu hejtmana k návrhu na přenesení agendy rodinných pasů na pracovníky sekretariátu hejtmana Projekt svým obsahem přesahuje možnosti a kompetence sekretariátu hejtmana. Jedná se totiž o problematiku, která se pohybuje na pomezí podpory rozvoje rodin a podpory podnikání. Ani jedna z oblastí není dle platného organizačního řádu v kompetenci odboru sekretariátu hejtmana. Sekretariát hejtmana je schopen zajistit: právní servis, zajištění konkrétních úkolů v oblasti propagace a zajištění konkrétně definovaných zadání v oblasti administrativy (např. příjem žádostí a předání těchto žádostí někam dál). Rozjetí projektu v kraji Vysočina však vyžaduje pověření kompetentní osoby, která se detailně seznámí s problematikou, připraví příslušná podání do orgánů kraje, připraví zadání pro zakázku kraje, zajistí výběr firmy a realizaci zakázky, zajistí nutnou součinnost při dlouhodobé spolupráci kraje a dodavatelské firmy. Taková osoba v současné době na sekretariátu hejtmana nepracuje.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit uzavření Smlouvy o spolupráci s Jihomoravským krajem o zavedení projektu Rodinný pas na území kraje Vysočina.
Odpovědnost OSH
Termín 2006- 5- 16
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz