Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-12-2006-38

RK-12-2006-38.doc  RK-12-2006-38pr1.doc  RK-12-2006-38pr2.doc
Číslo materiálu38
Číslo jednacíRK-12-2006-38
NázevTransformace domovů důchodců Třebíč - Kubešova a Třebíč - Koutkova
Zpracoval T. Křížová, J. Bína
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuV návaznosti na odchod ředitele DD Třebíč - Koutkova, Ing. Josefa Pokorného byla vedením tohoto zařízení pověřena ředitelka DD Třebíč - Kubešova, paní Božena Fáberová, která je nyní ředitelkou obou příspěvkových organizací. Zároveň rada kraje spolu se jmenováním do funkce ředitele uložila odboru sociálních věcí a zdravotnictví úkol zpracovat materiál, ve kterém bude posouzena možnost případného sloučení obou domovů důchodců v jednu příspěvkovou organizaci. Paní ředitelka tedy po seznámení se s chodem obou zařízení posoudila, v čem se mohou jejich provozy předmětných zařízení s ohledem na rozdílnou úroveň vybavení a jaké výhody by jejich fůze přinesla. Závěry tohoto posouzení jsou uvedeny v materiálu RK-12-2006-38, př. 1 a vyplývá z nich především možnost využít nového a nadstandardního vybavení Domova důchodců Třebíč - Koutkova i pro potřeby Domova důchodců Třebíč - Kubešova. V zařízení uvedeném na druhém místě by zásluhou tohoto opatření nebyly nutné rozsáhlé investice do obslužných provozů, které jsou při samostatném fungování nevyhnutelné.
Návrh řešení Předmětné domovy důchodců vznikly jako samostatné příspěvkové organizace od 1. 1. 2004 rozdělením Okresního ústavu sociálních služeb Třebíč s tím, že fungování jednotlivých domovů důchodců a ústavů sociální péče jako samostatných příspěvkových organizací poskytuje jejich vedení více prostoru pro jejich rozvoj. Na základě více než dvouleté zkušenosti lze uvést, že tento předpoklad se potvrdil a ředitelé dokázali na základě přímého vztahu ke zřizovateli a přijetí plné zodpovědnosti za chod organizace lépe řídit rozvoj svých zařízení.
O výjimce z tohoto modelu samostatných příspěvkových organizací lze podle názoru odboru uvažovat pouze tam, kde se objekty domovů důchodců nacházejí v jedné obci nebo v přilehlých obcích. Funkčnost tohoto spojeného modelu domova důchodců provozovaného ve dvou nepříliš vzdálených objektech se společnou kuchyní a prádelenským provozem v rámci jednoho právního subjektu je ověřena provozováním Domova důchodců Humpolec, Domova důchodců Ždírec a Domova důchodců Havlíčkův Brod. Pobočka DD Ždírec v Dobroníně a pobočka DD Havlíčkův Brod v Břevnici jsou malé objekty o 28 lůžkách a jejich samostatné provozování by bylo ekonomicky nevýhodné. Domov důchodců Humpolec s 205 lůžky rozdělenými v objektech na ulicích Máchova a Lužická je svou velikostí srovnatelný s kapacitou obou domovů v Třebíči.
Řízení domova důchodců složeného ze dvou objektů v rámci jednoho města bude pro ředitele klást větší nároky z hlediska nastavení systému předávání informací a organizování provozu, ale na základě uvedených zkušeností lze konstatovat, že to není překážka dobrého řízení. Sloučení zařízení v jednu organizaci přinese společné zabezpečení ekonomiky a účetnictví.
Zásadním problémem spojeným s budoucím provozováním Domova důchodců Třebíč - Kubešova se stal nevyhovující stav obslužných provozů (kuchyň a prádelna). Tato situace je dlouhodobě neřešena, protože ve stávající budově bez přístavby nelze dosáhnout nápravy. Napojení na nevyužité kapacity jiného zařízení umožňuje řešení této situace s poměrně nízkými náklady s tím, že pod jedním vedením bude přijetí tohoto opatření snáze realizovatelné.
Z toho důvodu navrhujeme, aby rada kraje vyslovila souhlas se záměrem sloučení uvedených domovů důchodců v Třebíči a uložila odboru sociálních věcí a zdravotnictví přípravu jeho realizace s účinností od 1. 7. 2006. Termín v pololetí letošního roku byl zvolen, protože tak závažná organizační změna by se neměla časově krýt se vstupem zákona o sociálních službách v účinnost od 1. 1. 2007. V materiálu RK-12-2006-38, př. 2 je pro informaci uveden předpokládaný harmonogram procesu sloučení.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
se záměrem sloučení Domova důchodců Třebíč - Kubešova, příspěvkové organizace a Domova důchodců Třebíč - Koutkova, příspěvkové organizace v jednu příspěvkovou organizaci a
ukládá
odboru sociálních věcí a zdravotnictví, Domovu důchodců Třebíč - Kubešova, příspěvkové organizaci a Domovu důchodců Třebíč - Koutkova, příspěvkové organizaci zajistit realizaci záměru sloučení.
Odpovědnost Odbor sociálních věcí a zdravotnictví, Domov důchodců Třebíč - Kubešova, příspěvková organizace a Domov důchodců Třebíč - Koutkova, příspěvková organizace
Termín 30. 6. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz