Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-12-2006-37

RK-12-2006-37.doc  RK-12-2006-37pr1.tif
Číslo materiálu37
Číslo jednacíRK-12-2006-37
NázevNávrh rozpočtového opatření na rok 2006 - poskytnutí finančních prostředků na rozvoj ICT pro Nemocnici Nové Město na Moravě, příspěvkovou organizaci
Zpracoval D. Buřičová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuNemocnice Nové Město na Moravě je zdravotnickým zařízením se 640 lůžky.
V průběhu let 1999-2003 realizovala nemocnice po výběrovém řízení plošný informační systém pro klinickou část nemocnice. Byla vytvořena plošná datová síť o kapacitě 10/100 Mb/s - mezi objekty v optické podobě, v objektech pak s metalickou kabeláží kategorie 5. Byl pořízen centrální db server HP 9000 a koncové pracovní stanice s tiskovými periferiemi v počtu asi 200 ks. Od roku 2004 jsou všechna klinická pracoviště (ambulance, lůžka) propojena s komplementárními úseky plně integrovanými aplikacemi. Částečně odděleně jsou provozovány systémy technicko-hospodářské správy.
Detašované pracoviště - Léčebna TRN a LDN Buchtův kopec s kapacitou 160 lůžek v oblasti IT výrazně zaostávají za nemocnicí. Kromě propojení 3 ks PC stravovacího úseku lokální LAN, nemá areál vlastní datovou síť. Elektronická komunikace je řešena pomocí modemů a vytáčených linek v rámci pobočkové ústředny. Na jednotlivých odděleních jsou umístněny autonomní PC stanice pro zajištění administrativních činností léčebny.

Přesto, že vytvoření prostředí IT proběhlo relativně nedávno, jsou již dnes nezbytné radikální zásahy a změny celé struktury. Vývoj a trendy zvýraznily problematická místa:
* morální a výkonové zastarávání pracovních stanic po 4-5 letech
* datová síť L2 s kapacitou max. 100 Mb/s
* nedostatečný počet přípojných míst na aktivních prvcích LAN
* neexistence datové infrastruktury na léčebnách Buchtův kopec a možnost efektivní elektronické komunikace
* horizontální struktura propojení stanic počítačové sítě bez vlastní domény
* zálohování dat pomocí páskových jednotek
* systém velkého množství samostatných lokálních serverů dedikovaných pro danou aplikaci - nepřiměřené nároky na údržbu a správu
Nemocnici čeká dále přechod na jinou verzi základního informačního systému NIS, která jednoznačně nastane v období 2007/8 - dle informací dodavatele NIS firmy STAPRO s.r.o. bude podpora stávající verze zcela ukončena a již od letošního roku bude uvolňována nová varianta NIS vzniklá na základě alternativního produktu NIS AKORD. Ze strany dodavatele bude také ukončena podpora OS Windows98.
Návrh řešení V roce 2006 je proto nutné provést restrukturalizaci uspořádání počítačové sítě, vytvoření doménové struktury, vytvoření předpokladů pro efektivní správu jednotlivých prvků, vybudovat nebo provést upgrade LAN v obou areálech s odpovídající kapacitou přenosu, modernizovat co největší počet stávajících stanic tak, aby byla zajištěna jejich použitelnost po celé projektové období.
Předběžný rozvoj byl již zahájen v roce 2005, kdy byla provedena modernizace HW a SW pracovních stanic , byla provedena výměna centrálního db serveru pro NIS Medea, byl uskutečněn upgrade SW a HW pro přístup k internetovým službám a byly doplněny chybějící aplikace (pacientské stravování a základ systému PACS). Celkem bylo investováno cca 7 mil. Kč.
V roce 2006 je v plánu přebudování architektury datové a počítačové sítě v areálu Nové Město na Moravě a posílení její kapacity na 1Gb/s v hlavních trasách, vybudování datové počítačové sítě v léčebnách Buchtův kopec, nákup licencí v rámci upgrade stanic dosud s OS MS Windows 98 MS Office 97, HW-upgrade koncových stanic (rozšíření RAM 256-512 MB), pokud má stanice alespoň iCeleron 1GHz 128k, 100MHz, FC-PGA2 (stanice s rokem výroby 2002/3), nákup licencí základního antivirového programu (350 licencí), protože stávající licence končí na podzim 2006. Celkem se předpokládá výdaj finančních prostředků ve výši 4 826 tis. Kč.
Rozpis úkolů v jednotlivých etapách 2006 - 2008 je podrobněji popsán v příloze RK-12-2006-37, př.1.
Etapa v roce 2006 se jeví jako klíčová v posílení a přebudování resp. vybudování základů pro nasazení jakékoliv nové moderní technologie. Protože není možné pokrýt uvedené náklady zcela vlastními zdroji, požádala nemocnice kraj Vysočina v souladu s metodikou poskytování finančních prostředků na rozvoj IT organizacím zřizovaných krajem Vysočina o poskytnutí příspěvku ve výši 1 856 tis. Kč. Rozpis realizace v roce 2006 včetně vymezení nákladů je podrobně rozepsáno v příloze RK-12-2006-37, př.1.
K realizaci poskytnutí uvedené dotace se radě kraje navrhuje schválit:
* zvýšení výdajové části rozpočtu kapitoly Zdravotnictví, § 3522 - Nemocnice, položky 6351 - Investiční dotace zřízeným příspěvkovým a podobným organizacím o částku 1 856 000,- Kč s určením pro Nemocnici Nové Město na Moravě, příspěvkovou organizaci při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 - Ostatní činnosti jinde nezařazené, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o stejnou částku 1 856 000,- Kč.
* zvýšení závazného ukazatele "Dotace na investice" na rok 2006 u Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvkovou organizaci, o částku 1 856 000,- Kč k zajištění jeho nezbytných provozních potřeb z důvodu realizace projektu rozvoje ICT.
Schválením této úpravy má příspěvková organizace vytvořenou možnost realizace svých záměrů v souladu s předpisy kraje.
StanoviskaEkonomický odbor k návrhu rozpočtového opatření nemá připomínky. Zůstatek položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje k 10.4.2006 je 23 977 tis. Kč.
Odbor informatiky souhlasí s navrženým řešením realizace projektu posílení ICT vybavení nemocnice Nové Město na Moravě. Tento projekt navazuje na rozvojové záměry kraje v oblasti ICT, včetně projektu ROWANet. Technické řešení včetně navrhovaného rozpočtu bylo s odborem informatiky opakovaně detailně konzultováno
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
záměr projektu rozvoje a modernizace ICT v Nemocnici Nové Město na Moravě, příspěvkové organizaci a
schvaluje
* zvýšení výdajové části rozpočtu kapitoly Zdravotnictví, § 3522 - Nemocnice, položky 6351 - Investiční dotace zřízeným příspěvkovým a podobným organizacím o částku 1 856 000,- Kč s určením pro Nemocnici Nové Město na Moravě, příspěvkovou organizaci při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 - Ostatní činnosti jinde nezařazené, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o stejnou částku 1 856 000,- Kč;
* zvýšení závazného ukazatele "Investiční dotace" u Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvkové organizace, o částku 1 856 000,- Kč k realizaci projektu rozvoje a modernizace ICT v roce 2006.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví, odbor informatiky, ekonomický odbor, ředitel Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvkové organizace
Termín do 31. 12. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz