Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-12-2006-33

RK-12-2006-33.doc  RK-12-2006-33pr1.doc  RK-12-2006-33pr2.doc
Číslo materiálu33
Číslo jednacíRK-12-2006-33
NázevNávrh Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na ochranu obecního nemovitého majetku v kraji Vysočina v roce 2006
Zpracoval J. Pokorný
Předkládá M. Kalivoda
Počet příloh
Popis problémuV kraji Vysočina sice není ve srovnání s jinými kraji ČR celkově vysoká kriminalita, ale množí se případy majetkové trestné činnosti, včetně vloupání do budov obecních úřadů nebo budov, které jsou v majetku obcí. V zájmu kraje i obcí by mělo být, aby případné škody byly co nejmenší a proto je třeba i nadále přijímat opatření, která povedou ke snížení nebo alespoň omezení páchání trestné činnosti s dopadem na majetek obcí. Na základě dosavadních zkušeností je snahou kraje Vysočina podpořit a motivovat další obce při zabezpečování a ochraně obecního nemovitého majetku prostřednictvím opatření technické ochrany vedoucí k minimalizaci kriminogenních podmínek (tj. rizikových podmínek umožňujících páchání trestné činnosti), kterými jsou zejména sociální prostředí, technické podmínky aj. Minimalizací kriminogenních podmínek je sledováno omezení páchání trestné činnosti a omezení velikosti skupiny potenciálních či skutečných pachatelů trestné činnosti.
Účelem poskytovaných finančních prostředků je zajistit podíl kraje Vysočina na ochraně obecního nemovitého majetku, zejména menších obcí, pomocí prvků technické ochrany v rámci situační prevence. Jedná se zejména o budovy, které nejsou užívány k bydlení a dlouhodobě ke komerčním účelům (např. obecní úřady, školy atd.).
Od vyhlášení programu v roce 2004 přijal odbor sekretariátu hejtmana celkem 265 žádostí o dotaci. Schváleno za rok 2004 a 2005 bylo celkem 233 žádostí. Po řádném předložení vyúčtování v souladu se Zásadami pro poskytování dotací na ochranu obecního nemovitého majetku v kraji Vysočina byla dotace vyplacena celkem 178 obcím v celkové výši
3 383 296,50 Kč. Jednoznačně se potvrdil předpoklad, že vyhlášení programu motivovalo zejména malé obce k realizaci opatření na ochranu obecního nemovitého majetku. V současné době registruje odbor sekretariátu hejtmana poptávku po opakování dotačního titulu.
Návrh řešení Odbor sekretariátu hejtmana navrhuje radě kraje projednat návrh "Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na ochranu obecního nemovitého majetku v kraji Vysočina v roce 2006" na podporu opatření přispívajících k omezování majetkové trestné činnosti páchané na obecním nemovitém majetku a doporučit ho ke schválení zastupitelstvu kraje.
V návrhu Zásad pro rok 2006 jsou na základě zkušeností z předcházejícího období zapracovány formální, formulační a obsahové úpravy. Dále se navrhuje, aby o dotaci mohly žádat pouze obce, které nebyly podpořeny v roce 2005 a aby, podobně jako v roce 2005, byly vyřazeny neúplné žádosti.
V kapitole Požární ochrana a integrovaný záchranný systém, ORJ 1500, § 5311 Bezpečnost a veřejný pořádek rozpočtu kraje je pro účely tohoto dotačního titulu schválena částka ve výši 1.000.000,- Kč.
Termín podání žádostí je navrhován do 30. června 2006. Následně bude zastupitelstvu kraje na nejbližším zasedání předložen návrh na schválení dotací v konkrétní výši pro jednotlivé obce. Ty pak po podpisu smlouvy předloží vyúčtování projektu v souladu s podmínkami uvedenými ve smlouvě. Po schválení vyúčtování odborem sekretariátu hejtmana bude dotace vyplacena.
StanoviskaEkonomický odbor - připomínky EO byly zapracovány do návrhu Zásad zastupitelstva kraje pro poskytování dotací na ochranu obecního nemovitého majetku v kraji Vysočina v roce 2006. EO navrhuje zpracování obdobných zásad na konci roku 2006 s účinností pro další víceleté období.

Bezpečnostní komise Rady kraje Vysočina souhlasí s předloženým návrhem Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na ochranu obecního majetku v kraji Vysočina v roce 2006 a doporučuje radě kraje schválení tohoto materiálu
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na ochranu obecního nemovitého majetku v kraji Vysočina v roce 2006 dle materiálu
RK-12-2006-33, př. 1.
Odpovědnost odbor sekretariátu hejtmana
Termín do 31. 12. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz