Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-12-2006-12

RK-12-2006-12.doc
Číslo materiálu12
Číslo jednacíRK-12-2006-12
NázevSměna pozemků a uzavření smlouvy o budoucí smlouvě o zřízení věcných břemen v k. ú. Maršovice u Nového Města na Moravě, obec Nové Město na Moravě
Zpracoval Z. Maštera
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuNa odbor majetkový se obrátila SÚS Žďár nad Sázavou se žádostí o zabezpečení směny pozemku v k. ú. Nové Město na Moravě za pozemek v k. ú. Maršovice u Nového Města na Moravě. Pozemky v k. ú. Nové Město na Moravě par. č. 3568/3 - orná o výměře 1.755 m2 a par. č. 3581-ost. pl. ost. kom. o výměře 139 m2 jsou ve vlastnictví kraje Vysočina a správě PO kraje s názvem Správa a údržba silnic Žďár nad Sázavou. Na těchto pozemcích se nachází skládka posypového materiálu. Dle názoru SÚS Žďár n. Sázavou je tato plocha pro potřebu skládky nevýhodná - je situována ve svahu a její využití je značně omezeno vybudováním cyklostezky, která oddělila skládku od silnice II/360. Skládka se nachází v nově vzniklé průmyslové zóně a prašnost z volně uloženého materiálu může být důvodem stížnosti.
SÚS Žďár nad Sázavou navrhuje tyto pozemky směnit za část pozemku par. č. 288/2 v k. ú. Maršovice u Nového Města na Moravě, jehož vlastníkem je ing. Martin Černý, bytem Čapkova 1090 Nové Město na Moravě. Tento pozemek je v rovině a je zpevněný. Dostupný je přímo ze silnice II/354, je již zaplocený, ze dvou stran zaříznutý do okolního terénu a nebude nutno budovat boxy pro posypový materiál a nachází se mimo obytnou a průmyslovou zónu. V blízkosti pozemku jsou již vybudovány inženýrské sítě.
Pro přístup k pozemku, na němž má být do budoucna umístěna skládka posypového materiálu, je třeba zřídit věcná břemena jízdy a chůze a uložení inženýrských sítí. Zatíženým pozemkem bude pozemek par. č. 229/1 v k. ú. Maršovice u Nového Města na Moravě a obci Nové Město na Moravě, jehož vlastníkem je rovněž ing. Martin Černý. Zřízení věcných břemen na pozemcích ve vlastnictví ing. Černého bylo pracovníky SÚS Žďár nad Sázavou projednáno a vlastníkem pozemku odsouhlaseno.
Návrh řešení Odbor majetkový navrhuje pozemky par. č. 3568/3 a 3581 v k. ú. Nové Město na Moravě směnit za část pozemku par. č. 288/2 v k. ú. Maršovice u Nového Města na Moravě. Vzhledem k tomu, že výměra celého pozemku par. č. 288/2 v k. ú. Maršovice u Nového Města na Moravě je větší, než výměra pozemků v k. ú. Nové Město na Moravě, bude třeba z tohoto pozemku oddělit část o stejné výměře jako je výměra pozemků stávající skládky posypového materiálu. V souladu s ustanovením § 36 odst. 1 písm. a) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích v platném znění je třeba směnu pozemků zveřejnit na úřední desce krajského úřadu po zákonem stanovenou dobu. Po uplynutí této lhůty a vyhotovení geometrického plánu na oddělení požadované části pozemku par. č. 288/2 v k. ú. Maršovice u Nového Města na Moravě bude směna pozemků předložena Zastupitelstvu kraje Vysočina k rozhodnutí. Pro účely daňové budou směňované pozemky oceněny znaleckým posudkem.
Odbor majetkový současně navrhuje rozhodnout o uzavření smlouvy o budoucí smlouvě o zřízení věcného břemene jízdy a chůze a uložení inženýrských sítí po pozemku par. č. 229/1 v k. ú. Maršovice u Nového Města, obec Nové Město na Moravě s ing. Černým Martinem, bytem Čapkova 1090 Nové Město na Moravě, kterou bude do budoucna zabezpečen přístup k části pozemku par. č. 288/2 v k. ú. Maršovice u Nového Města na Moravě, kam má být přemístěna skládka posypového materiálu. Uzavřením smlouvy o budoucí smlouvě o zřízení tohoto věcného břemene získá kraj Vysočina jiné právo, umožňující mu požádat o vydání stavebního povolení na výše uvedené přípojky inženýrských sítí k instalaci buňky, sloužící jako sociální zázemí pro zaměstnance této skládky.
Usnesení předpokládá rozhodnout zveřejnit záměr směny pozemků par. č. 3568/3 a 3581 v k. ú. Nové Město na Moravě ve vlastnictví kraje za část pozemku par. č. 288/2 v k. ú. Maršovice u Nového Města na Moravě ve vlastnictví ing. Martina Černého a rozhodnout o uzavření smlouvy o budoucí smlouvě o zřízení věcných břemen chůze a jízdy a uložení inženýrských sítí na pozemku par. č. 229/1 v k. ú. Maršovice u Nového Města na Moravě a obci Nové Město na Moravě.
StanoviskaOdbor dopravy a silničního hospodářství souhlasí s navrhovanou směnou pozemků.
SÚS Žďár nad Sázavou sama iniciovala směnu pozemků a zřízení věcných břemen.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
* zveřejnit záměr směny pozemků par. č. 3568/3 a 3581 v k. ú. Nové Město na Moravě ve vlastnictví kraje za část pozemku par. č. 288/2 v k. ú. Maršovice u Nového Města na Moravě ve vlastnictví ing. Martina Černého;
* uzavřít smlouvu o budoucí smlouvě o zřízení věcných břemen chůze a jízdy a uložení inženýrských sítí na pozemku par. č. 229/1 v k. ú. Maršovice u Nového Města na Moravě a obci Nové Město na Moravě.
Odpovědnost Odbor majetkový
Termín květen 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz