Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-11-2006-24

RK-11-2006-24.doc  RK-11-2006-24pr1.doc
Číslo materiálu24
Číslo jednacíRK-11-2006-24
NázevSouhlas se zápůjčkou ilustrací ze sbírek Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě na výstavu výběru české knižní ilustrace, animovaného a loutkového filmu v Japonsku v období červenec 2006 - srpen 2007
Zpracoval K. Lisá
Předkládá H. Kubíček
Počet příloh
Popis problémuNa odbor kultury a památkové péče se v měsíci březnu letošního roku obrátila ředitelka Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě se žádostí o vyřízení souhlasu zřizovatele se zápůjčkou sbírek galerie na výstavu výběru české knižní ilustrace, animovaného a loutkového filmu v Japonsku v období červenec 2006 - srpen 2007. Cílem výstavy je představit japonským návštěvníkům tvorbu vybraných českých umělců věnujících se dětské ilustraci, animovanému filmu a loutkovému filmu, proto byla galerie požádána, s ohledem na svou specializaci na moderní českou knižní ilustraci a grafiku vzniklou po roce 1918, o spoluúčast na výstavě a zapůjčení části ilustrací a grafiky ze svého sbírkového fondu. Výstava je vzhledem k organizační a technické náročnosti již dlouhodobě připravována především ve spolupráci s Uměleckoprůmyslovým muzeem v Praze a Krátkým filmem Praha, a měla by být v uvedeném termínu představena v japonských městech KYOTO, HOKKAIDO, TOKYO, AICHI a NIITSU. Pozvání k účasti na výstavách a nabídka prezentace sbírek z majetku kraje Vysočina v Japonsku byly oficiálně učiněny na setkání paní Setsuko Shibata ze společnosti I.D.F. Inc. Japan s hejtmanem kraje Vysočina dne 14. 4. 2005.
Garantem celé výstavy je za japonskou stranu I.D.F. Inc. Japan, hlavní kurátorkou výstavy je paní Matsumoto, koordinátorkou Setsuko Shibata, za českou stranu výstavu zajišťují Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě, Uměleckoprůmyslové muzeum Praha a Krátký film Praha.
Předmětem připravované dlouhodobé zápůjčky je celkem 118 kusů ilustrací a grafiky různých autorů 20. století, provedených na papíru různými technikami, které jsou zapsány ve sbírce Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě pod evid. č. GHB/002-04-30/112002, v podsbírkách ilustrace a grafika (seznam výtvarných děl je uveden v příloze č. 1 tohoto materiálu). Celková pojistná hodnota vybraných děl je 3.611.000 Kč.
Kromě souhlasu zřizovatele se zapůjčením sbírkových předmětů z majetku kraje do zahraničí, vyřizuje Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě rovněž povolení MK ČR k vývozu sbírkových předmětů do zahraničí, smlouvu o výpůjčce do zahraničí a další nutné formality. Přepravu a balení uměleckých děl a jejich pojištění zajišťuje firma Kunsttrans Praha, s.r.o., náklady spojené s transportem a pojištěním sbírek uhradí japonský vystavovatel.
Návrh řešení Odbor kultury a památkové péče, po předchozím projednání s ředitelkou Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě, navrhuje radě kraje v souladu se zřizovací listinou organizace, organizačním řádem a Zásadami Zastupitelstva kraje o vymezení majetkových práv a povinností příspěvkových organizací zřizovaných krajem Vysočina, udělit souhlas s vývozem 118 kusů ilustrací a grafiky různých autorů 20. století ze sbírek Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě na výstavu výběru české knižní ilustrace, animovaného a loutkového filmu v Japonsku a s jejich vystavením v japonských městech KYOTO, HOKKAIDO, TOKYO, AICHI a NIITSU v termínu od července 2006 do srpna 2007.
Zapůjčení vybraných ilustrací přispěje k poznání a prezentaci českého výtvarného umění v zahraničí a je také prvním významným příspěvkem k propagaci kraje Vysočina a jeho movitého kulturního dědictví ve vzdáleném a exotickém Japonsku.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
s vývozem a zapůjčením 118 kusů ilustrací a grafiky různých autorů 20. století ze sbírek Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě dle materiálu RK-11-2006-24, př. 1 na výstavu výběru české knižní ilustrace, animovaného a loutkového filmu v Japonsku a s jejich prezentací v japonských městech Kyoto, Hokkaido, Tokyo, Aichi a Niitsu v termínu od července 2006 do srpna 2007.
Odpovědnost odbor kultury a památkové péče, ředitelka Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě
Termín 11. 4. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz