Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-11-2006-23

RK-11-2006-23.doc  RK-11-2006-23pr1.doc
Číslo materiálu23
Číslo jednacíRK-11-2006-23
NázevSouhlas se zápůjčkou ilustrací ze sbírek Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě na putovní výstavu při Mezinárodním bienále ilustrací v Japonsku v termínu červenec 2006 - srpen 2007
Zpracoval K. Lisá
Předkládá H. Kubíček
Počet příloh
Popis problémuNa odbor kultury a památkové péče se v měsíci březnu letošního roku obrátila ředitelka Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě se žádostí o vyřízení souhlasu zřizovatele se zápůjčkou sbírek galerie na výstavu české knižní ilustrace při Mezinárodním bienále ilustrací v Japonsku v období červenec 2006 - srpen 2007. Cílem výstavy je představit japonským návštěvníkům umění české ilustrované knihy první poloviny 20. století prostřednictvím originálů ilustrací a příslušných knižních titulů, proto byla galerie požádána, s ohledem na svou specializaci na moderní českou knižní ilustraci a grafiku vzniklou po roce 1918, o spoluúčast na výstavě a zapůjčení části ilustrací ze svého sbírkového fondu. Výstava je vzhledem k organizační a technické náročnosti již dlouhodobě připravována ve spolupráci s dalšími kulturními institucemi v České republice jako výstava putovní a měla by být v uvedeném termínu představena v japonských muzeích a galeriích v PREFECTURE TOCHIGI /ve městech Ashikaga, Tokyo, Nikko/, dále pak v PREFECTURE SAITAMA a nakonec v PREFECTURE NAGANO. Pozvání k účasti na výstavách a nabídka prezentace sbírek z majetku kraje Vysočina v Japonsku byly oficiálně učiněny na setkání paní Setsuko Shibata ze společnosti I.D.F. Inc. Japan s hejtmanem kraje Vysočina dne 14. 4. 2005.
Garantem celé výstavy je k tomu ustavený organizační výbor složený především ze zástupců zainteresovaných japonských kulturních institucí, kurátorkami výstavy jsou paní Akiko Sekizawa a Yumiko Bando-Saito, za českou stranu je kurátorem výstavy Hana Nováková, ředitelka Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě.
Předmětem připravované dlouhodobé zápůjčky je celkem 6 kusů ilustrací autora Karla Svolinského ke knize pohádek Marie Majerové Čarovný svět, provedených na papíru technikou perokresby a akvarelu, které jsou datovány do 40. let 20. století a jsou zapsány ve sbírce Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě pod evid. č. GHB/002-04-30/112002, v podsbírce ilustrace (seznam výtvarných děl je uveden v příloze č. 1 tohoto materiálu). Celková pojistná hodnota vybraných ilustrací je 360 000 Kč.
Kromě souhlasu zřizovatele se zapůjčením sbírkových předmětů z majetku kraje do zahraničí, vyřizuje Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě rovněž povolení MK ČR k vývozu sbírkových předmětů do zahraničí, smlouvu o výpůjčce do zahraničí a další nutné formality. Přepravu a balení uměleckých děl a jejich pojištění zajišťuje firma Kunsttrans Praha, s.r.o., náklady spojené s transportem a pojištěním sbírek uhradí japonský vystavovatel.
Návrh řešení Odbor kultury a památkové péče, po předchozím projednání s ředitelkou Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě, navrhuje radě kraje v souladu se zřizovací listinou organizace, organizačním řádem a Zásadami Zastupitelstva kraje o vymezení majetkových práv a povinností příspěvkových organizací zřizovaných krajem Vysočina, udělit souhlas s vývozem 6 kusů ilustrací autora Karla Svolinského ke knize pohádek Marie Majerové Čarovný svět ze sbírek Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě na putovní výstavu při Mezinárodním bienále ilustrací Japan 2006 - 2007, a s jejich vystavením v japonských muzeích a galeriích v termínu od července 2006 do srpna 2007.
Zapůjčení vybraných ilustrací přispěje k poznání a prezentaci českého výtvarného umění v zahraničí a je také prvním významným příspěvkem k propagaci kraje Vysočina a jeho movitého kulturního dědictví ve vzdáleném a exotickém Japonsku.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
s vývozem a zapůjčením 6 kusů ilustrací autora Karla Svolinského ke knize pohádek Marie Majerové Čarovný svět ze sbírek Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě dle materiálu RK-11-2006-23, př. 1 a s jejich prezentací na putovní výstavě při Mezinárodním bienále ilustrací v Japonsku v termínu od července 2006 do srpna 2007.
Odpovědnost odbor kultury a památkové péče, ředitelka Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě
Termín 11. 4. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz