Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-08-2006-65upr1

RK-08-2006-65upr1.doc  RK-08-2006-65upr1pr1upr1.doc
Číslo materiálu65upr1
Číslo jednacíRK-08-2006-65upr1
NázevSmlouva o partnerství pro projekt Vědeckotechnologický park Jihlava
Zpracoval5upr1 Smlouva o partnerství pro projekt Vědeckotechnologický park Jihlava pro: jednání rady kraje č. 08/2006 dne 14. 3. 2006 zpracovali: M. Černý, M. Kršňáková, V. Kotrbová, T. Čihák
Předkládá M. Černá
Počet příloh
Popis problémuVýzkum, vývoj a inovace jsou slova, která se v poslední době skloňují snad všemi pády. Je zřejmé, že ekonomika státu, potažmo regionu se bez kvalitních podmínek pro provádění základního, ale i aplikovaného výzkumu s potenciálem pro vznik inovativních produktů firem jen stěží obejde.
I proto se v Operačním programu Průmysl a podnikání na léta 2004-2006 (jeden z pěti operačních programů sloužících k podpoře rozvojových projektů za pomoci evropských strukturálních fondů) objevuje dílčí program Prosperita, jehož cílem je podpora vzniku a rozvoje podnikatelských inkubátorů, technologických parků a center pro transfer technologií. Na projekt obsahující stavební práce je možno z programu získat dotaci ve výši až 75 % uznatelných nákladů a současně maximálně 150 mil. Kč.
Od zástupců zprostředkujícího subjektu pro Operační program Průmysl a podnikání (dále jen "OPPP"), agentury CzechInvest, máme neoficiální informaci, že pokud má mít projekt podaný do programu Prosperita reálnou šanci na schválení, musí být na regionální kancelář CzechInvestu podán do konce března 2006. Počátkem dubna 2006 bude totiž zasedat Monitorovací výbor OPPP, který s největší pravděpodobností rozhodne o přesunu finančních prostředků z programu Prosperita do jiných programů, kde je v součastné době velký převis projektů. Ministerstvo průmyslu a obchodu se zcela pochopitelně snaží dosáhnout toho, aby se mu podařilo zajistit pokud možno absolutní vyčerpání všech finančních prostředků z Evropského fondu regionálního rozvoje určených pro OPPP.
Ve všech krajích ČR kromě Karlovarského, Královéhradeckého a Libereckého byl již alespoň jeden projekt do programu Prosperita podán.
Důležitost podání a schválení projektu tohoto typu je umocněna skutečností, že v příštím programovacím období 2007-2013 budou podporovány především projekty řešící provoz center s již vybudovanou infrastrukturou.
Návrh řešení Vzhledem k výše zmíněným okolnostem a také podloženou poptávkou ze strany firem v kraji Vysočina se zástupci Odboru regionálního rozvoje (dále jen "ORR") rozhodli iniciovat přípravu projektu Vědeckotechnologický park Jihlava (dále jen "VTP Jihlava"), který by byl následně předložen do programu Prosperita v rámci OPPP.
Po konzultacích s odborníky z agentury CzechInvest se jako optimální pro kraj Vysočina jeví vybudování podnikatelského inkubátoru a technologického parku se zaměřením na strojírenství a informační technologie.
Vysoká škola polytechnická Jihlava (dále jen "VŠPJ") je připravena stát se nositelem projektu VTP Jihlava, předběžně je dohodnuta se zástupci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy na poskytnutí finančních prostředků pro celý projekt (cca 150 mil. Kč bez DPH). Zaměstnanci ORR poskytují nositeli projektu nezbytnou pomoc při přípravě celého projektu, která by měla pokračovat i ve fázi jeho realizace.
Jako ideální lokalita pro projekt se od samého počátku jevila budova urologie staré nemocnice v Jihlavě v ulici Tolstého, v bezprostřední blízkosti VŠPJ, v místě s velmi dobrou dopravní dostupností. Tento objekt byl v nedávné době převeden z majetku kraje Vysočina do majetku Statutárního města Jihlava. Rozhodnutím Zastupitelstva města Jihlavy ze dne 21. 2. 2006 byl objekt s přilehlými pozemky v celkové hodnotě 14 400 000 Kč nabídnut jako dar VŠPJ pro projekt VTP Jihlava. Zástupce VŠPJ Ladislav Jirků i náměstek primátora Statutárního města Jihlavy František Zelníček již tuto darovací smlouvu podepsali a ta byla dne 8. 3. 2006 předána na Katastrální úřad v Jihlavě.
Příprava samotného projektu se nachází ve stádiu finalizace a je reálné, že se jej podaří do konce března 2006 předložit do programu Prosperita. Zpracování projektové žádosti a studie proveditelnosti získala jako zakázku zkušená pražská firma MEPCO s.r.o., na tvorbě architektonické studie pro projekt spolupracuje ORR s jihlavskou společností FORTIS spol. s r.o.
Nezbytnou přílohou projektové žádosti je Smlouva o partnerství pro projekt. Vzhledem k regionálnímu významu celého projektu navrhuje ORR, aby se jedním z partnerů projektu VTP Jihlava stal i kraj Vysočina. Dalšími partery projektu by se měly stát tyto subjekty: Statutární město Jihlava, Vysoké učení technické v Brně a Akademie věd ČR. Se všemi uvažovanými partnery je projekt průběžně konzultován.
Dle § 24 odst. 4 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, schvaluje smlouvu o spolupráci zastupitelstvo kraje. Návrh smlouvy je uveden v materiálu RK-08-2006-65upr1, př. 1upr1.
Smlouvu o partnerství pro projekt VTP Jihlava bude mimo jiné schvalovat také Rada Statutárního města Jihlava dne 23. 3. 2006.

Kraj Vysočina nedisponuje univerzitami a vysokými školami s dlouholetou tradicí, což by ale nemělo za každou cenu znamenat nemožnost reagovat na trendy moderní ekonomiky.
Projektem Vědeckotechnologický park Jihlava je možno podpořit jak budoucí absolventy bakalářských oborů Vysoké školy polytechnické Jihlava, tak současné i budoucí zejména malé a střední podnikatele tím, že jim umožníme vstoupit do podnikatelského inkubátoru či technologického parku s nezbytným zázemím poradenských služeb a napomůžeme vzniku výzkumným projektům, jejichž výsledkem bude inovativní produkt konkurenceschopný na celosvětovém trhu. Pokud by byl Vědeckotechnologický park v Jihlavě vybudován a do budoucna úspěšně fungoval, mohl by jednoznačně přispět k atraktivitě kraje, města Jihlavy, stejně jako i Vysoké školy polytechnické Jihlava ze strany podnikatelské sféry, potenciálních studentů VŠPJ i široké veřejnosti.

Odbor regionálního rozvoje si uvědomuje jedinečnou a možná neopakovatelnou možnost, jak na Vysočině podpořit prostředí pro provádění výzkumu, vývoje a inovací a navrhuje Radě kraje Vysočina, aby doporučila Zastupitelstvu kraje Vysočina zapojit se do projektu VTP Jihlava jako partner schválením Smlouvy o partnerství dle materiálu
RK-08-2006-65upr1, př. 1upr1.
StanoviskaNávrh smlouvy byl prodiskutován se všemi ostatními partnery.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
přípravu projektu Vědeckotechnologický park Jihlava pro předložení do programu Prosperita v rámci Operačního programu Průmysl a podnikání a
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit Smlouvu o partnerství pro projekt Vědeckotechnologický park Jihlava.
Odpovědnost Odbor regionálního rozvoje
Termín 28. 3. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz