Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-08-2006-67

RK-08-2006-67.doc
Číslo materiálu67
Číslo jednacíRK-08-2006-67
NázevBezúplatné nabytí movitého majetku
Zpracoval P. Kolář
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuNa základě Usnesení Vlády ČR ze dne 23. 3. 2005 č. 349 bude do vlastnictví kraje Vysočina převeden nemovitý majetek tvořící areál Kasáren Otakara Jaroše podle zákona č. 174/2003 Sb., o převodu některého nepotřebného vojenského majetku a majetku, s nímž je příslušné hospodařit Ministerstvo vnitra, z vlastnictví České republiky na územní samosprávné celky. Převod bude proveden darovací smlouvou. Darovací smlouvu připravuje VUSS Pardubice - Úsek správy nemovité infrastruktury České Budějovice (dále jen VUSS). V říjnu loňského roku rada kraje projednala a schválila podání žádosti o převod movitého majetku do vlastnictví kraje (dvou portálových jeřábů), které jsou pevně spojeny s nemovitostmi. Dne 8. 3. 2006 doplnila VUSS přehled dalšího movitého majetku spojeného s budovami v areálu kasáren (7 ks podzemních nádrží, hydraulický zvedák a "stůl"). OM provedl šetření a zjistil, že v areálu kasáren jsou jen 3 podzemní nádrže, hydraulický zvedák a "stůl".
Pro dořešení podmínek nezbytných pro převod nemovitého majetku je nutné vyřešit i převod věcí movitých.
Návrh řešení OM navrhuje požádat o převod movitého majetku pevně spojeného s nemovitým majetkem jenž bude předmětem převodu dle usnesení Vlády ČR č. 349.
Návrh usnesení předpokládá schválit podání žádosti na Ministerstvo obrany ČR o převod tohoto majetku a jeho nabytí do vlastnictví kraje.
OM žádal stanovisko současného vlastníka k možnému znečištění půdy a podzemních vod. Byl předložen výsledek průzkumu znečištění zpracovaný firmou SaNo CB s.r.o. v roce 2000. Podle výsledků tohoto průzkumu nebylo zjištěno v provedených vrtech znečištění zeminy ropnými látkami v okolí čerpací stanice PHM v Kasárnách Otakara Jaroše v Jihlavě. Ve stávajících monitorovacích vrtech nebyla v hloubce 10,25 m zastižena podzemní voda a proto dle zprávy se nepředpokládá ani znečištění podzemních vod.
Dále byly předloženy zápisy č. 46/2003, 47/2003 a 48/2003 ze dne 18. 12. 2003 o vyčištění nádrží PHM. Dle těchto protokolů nebyly nádrže čištěny, pouze kontrolovány a vystaven náhradní zápis o vyčištění. Nádrže byly v době vystavení protokolů zbaveny ropných produktů.
OM provedl ve spolupráci s OLVHZ obhlídku nádrží. Byly otevřeny poklopy šachet nádrží, vizuální kontrolou nebyly zjištěny závady. Spuštěním tyče bylo ověřeno, že nádrže jsou prázdné. Vzhledem k množství sněhu není v současné době možné zajistit další obhlídku okolí nádrží a bývalých stáčecích míst a případný další průzkum znečištění zemin nebo podzemních vod.
StanoviskaOLVHZ:
Výše uvedený průzkum znečištění provedený společností SaNo CB s.r.o. v roce 2000 byl omezený pouze na bezprostřední okolí podzemních nádrží pohonných hmot. Vzhledem k tomu upozorňujeme, že v rámci předpokládaného budoucího odstranění stavby čerpací stanice pohonných hmot i prostor opraven či stání vojenské techniky může být zjištěno znečištění horninového prostředí a stavebních konstrukcí (manipulačních šachet, stáčiště, podlah opraven apod.) ropnými látkami a pak bude nutno řešit odstranění tohoto znečištění v souladu s platnými právními předpisy jak na úseku ochrany vod, tak na úseku odpadů.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
* podání žádosti na Ministerstvo obrany ČR o bezúplatný převod:
- 3 ks podzemních nádrží NPDZ-10,
- 1 ks hydraulického zvedáku HZ-17 výrobní číslo 9406,
- 1 ks stolu na servis elektrické výstroje výrobní číslo 69625,
do vlastnictví kraje Vysočina v rámci převodu nemovitého majetku tvořícího areál Kasáren Otakara Jaroše dle Usnesení Vlády ČR č. 349;
* bezúplatné nabytí tohoto movitého majetku do vlastnictví kraje Vysočina.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín březen 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz