Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-04-2006-06

RK-04-2006-06.doc
Číslo materiálu06
Číslo jednacíRK-04-2006-06
NázevSmlouva o výpůjčce uzavíraná příspěvkovou organizací zřizovanou krajem Vysočina
Zpracoval: P. Dvořák
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuZastupitelstvo kraje schválilo svým usnesením 0205/03/2005/ZK ze dne 17. 5. 2005 "Zásady o vymezení majetkových práv a povinností příspěvkových organizací zřizovaných krajem Vysočina". Příspěvkové organizace kraje Vysočina jsou dle čl. 2, bodu 2 oprávněny se souhlasem zřizovatele uzavírat nájemní smlouvy nebo smlouvy o výpůjčce na užívání majetku, který jim byl svěřen do správy nebo si najímat majetek od jiných subjektů k plnění svého hlavního poslání, na dobu delší než 1 rok. Dle metodického pokynu návrhy s takovými majetkoprávními úkony v případě nemovitého majetku předkládá radě kraje odbor majetkový. O udělení souhlasu požádala organizace zřizovaná krajem Vysočina:
Střední odborná škola, Střední odborné učiliště zemědělské a technické a Učiliště, Humpolec
- výpůjčka části nemovitosti - nebytových prostor ve výměře 245 m2 v č.p. 1 (zámek) na pozemku st. par. č. 10 v k.ú. a obci Světlá na Sázavou ve prospěch výpůjčitele města Světlá nad Sázavou za účelem zřízení a provozování městského muzea. Smlouva o výpůjčce navržena na dobu neurčitou. Uživatel město Světlá nad Sázavou bude hradit poměrnou část nákladů spojenou s užíváním nebytového prostoru.
Jedná se o budovu zámku ve Světlé nad Sázavou, o kterou se již mnoho let vede restituční spor dle zákona č. 229/1991 Sb., o půdě, v platném znění. V řízení již proběhlo několik odvolání a dosud není pravomocně ukončeno.
Škola, která v budově zámku sídlí, nevyužívá všechny prostory ke své činnosti.
Návrh řešení OM předkládá návrh na schválení výpůjčky části nebytových prostor budovy č.p. 1 (zámek) městu Světlá nad Sázavou za účelem zřízení městského muzea a to na dobu neurčitou. Dle názoru OM není uzavření smlouvy o výpůjčce v rozporu se zákonem o půdě, neboť zákon pod sankcí neplatnosti pouze zakazuje převod nemovitostí do vlastnictví třetích osob. Uživatel bude hradit provozní náklady spojené s užíváním nebytových prostor.
Dle § 59 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích, v platném znění je mimo jiné radě kraje vyhrazeno udělovat souhlas s uzavřením nájemní smlouvy a smlouvy o výpůjčce.
StanoviskaOdbor kultury a památkové péče doporučil výpůjčku části nebytových prostor v budově č.p. 1 ve Světlé nad Sázavou městu Světlá nad Sázavou za účelem zřízení muzea s tím, že metodická podpora nově zřizovaného muzea bude zajišťována Muzeem Vysočiny, Havlíčkův Brod.
Odbor školství, mládeže a tělovýchovy souhlasí s užíváním části nebytových prostor v budově č.p. 1 ve Světlé nad Sázavou.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
s uzavřením smlouvy o výpůjčce na užívání nemovitého majetku, dle materiálu
RK-04-2006-06.
Odpovědnost odbor majetkový, ředitel příspěvkové organizace
Termín 28. 2. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz