Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-04-2006-49

RK-04-2006-49.doc  RK-04-2006-49pr1.doc  RK-04-2006-49pr2.xls
Číslo materiálu49
Číslo jednacíRK-04-2006-49
NázevZměny ve školském rejstříku
Zpracoval K. Ubr, Z. Nouzová
Předkládá Z. Ludvík
Počet příloh
Popis problémuŘeditelé středních škol a základních uměleckých škol, uvedených v příloze 2, zaslali na OŠMS žádosti o změnu zápisu školy nebo školského zařízení ve školském rejstříku v mimořádném termínu. Tyto změny jsou blíže specifikovány v příloze 2 a jsou jak formálního charakteru - vyřazení odloučených pracovišť, tak koncepčního charakteru - změna nejvyššího povoleného počtu výkonů škol a zařazení nových oborů.
Na základě schváleného zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon) § 143 odst. 1, 2, a 3 a v souladu s Metodikou transformace sítě škol, předškolních a školských zařízení na školský rejstřík č.j. 28 778/2004-21 rozhoduje o části změn v rejstříku MŠMT (nejvyšší povolené počty žáků ve školách a změny odloučených pracovišť škol), o části krajský úřad (nejvyšší povolené počty žáků v oborech). Ke změnám ve školském rejstříku, o nichž rozhoduje MŠMT, vydává krajský úřad v přenesené působnosti stanovisko.
Návrh řešení OŠMS navrhuje radě kraje předložit zastupitelstvu kraje k posouzení změny ve školském rejstříku uvedené v materiálu RK-04-2006-49, př. 2 k projednání. Pro posuzování změn připravil OŠMS pravidla vycházející z aktuálního stavu a předpokládaného vývoje vzdělávacích potřeb (materiál RK-04-2006-49, př. 1) a při posuzování záměrů postupoval v souladu s nimi.
Varianta A (dosud používaná): K záměrům koncepčních změn (např. změny nejvyššího povoleného počtu žáků, zařazení nových oborů) v zařazení škol a školských zařízení zřizovaných krajem se bude zastupitelstvo kraje vyjadřovat jako zřizovatel i z pohledu orgánu odpovědného za rozvoj kraje. V souladu se zněním § 145 výše uvedeného zákona ("Pokud je navrhovatelem příspěvková organizace je součástí návrhu souhlas jejího zřizovatele.") navrhujeme formu souhlasu s příslušným záměrem. K záměrům technických změn (např. změny učebních dokumentů, odloučená pracoviště, vyřazení nenaplněných oborů) navrhujeme vyjádření souhlasu radou kraje.
K záměrům změn v zařazení škol a školských zařízení ostatních zřizovatelů (obec, církve, soukromá osoba) se kraj vyjadřuje pouze z pohledu orgánu odpovědného za rozvoj území. Pro tento případ navrhujeme doporučení.
Varianta B: K záměrům koncepčních změn (např. změny nejvyššího povoleného počtu žáků, zařazení nových oborů) v zařazení škol a školských zařízení zřizovaných krajem se bude zastupitelstvo kraje vyjadřovat jako zřizovatel. V souladu se zněním § 145 výše uvedeného zákona ("Pokud je navrhovatelem příspěvková organizace je součástí návrhu souhlas jejího zřizovatele.") navrhujeme formu souhlasu s příslušným záměrem. K záměrům technických změn (např. změny učebních dokumentů, odloučená pracoviště, vyřazení nenaplněných oborů) navrhujeme vyjádření souhlasu radou kraje.
K záměrům koncepčních změn v zařazení škol a školských zařízení ostatních zřizovatelů (obec, církve, soukromá osoba) rada kraje bere na vědomí stanovisko krajského úřadu, resp. OŠMS. Tato informace se rovněž dostane do zastupitelstva kraje prostřednictvím stanoviska rady kraje v podání.
Pro obě varianty dále navrhujeme, aby rada kraje uložila OŠMS předložit žádosti o změny ve školském rejstříku škol a školských zařízení zřizovaných krajem na příslušný správní orgán (MŠMT, příp. krajský úřad), pokud zastupitelstvo kraje vysloví souhlas s příslušným záměrem.
StanoviskaStanovisko Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost Zastupitelstva kraje Vysočina: Usnesení č. 006/01/2006/VVVZ
Výbor pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost Zastupitelstva kraje Vysočina
doporučuje tajemníkovi VVVZ
upřesnění podkladů k bodům 3 a 4 v Přehledu záměrů změn v rejstříku škol a
stanovuje
projednání této problematiky na zasedání VVVZ č. 2/2006.
Stanovisko odboru majetkového bude předloženo přímo na jednání rady kraje.
Návrh usneseníVarianta A:
Rada kraje
bere na vědomí
přehled záměrů změn ve školském rejstříku dle materiálu RK-04-2006-49, př. 2;
souhlasí
se záměrem změny ve školském rejstříku školy zřizované krajem Vysočina označeném v materiálu RK-04-2006-49, př. 2 kódem 2A;
ukládá
OŠMS předložit žádosti o změny ve školském rejstříku škol a školských zařízení zřizovaných krajem na příslušný správní orgán, pokud rada kraje vysloví souhlas s technickou změnou nebo pokud zastupitelstvo kraje vysloví souhlas s koncepční změnou a
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* souhlasit se záměry změn ve školském rejstříku škol a školských zařízení zřizovaných krajem Vysočina označenými v materiálu RK-04-2006-49, př. 2 kódy 5A,B,C;
* doporučit provedení záměrů změn ve školském rejstříku škol a školských zařízení zřizovaných jiným zřizovatelem než krajem Vysočina označených v materiálu
RK-04-2006-49, př. 2 kódy 1A,B.
Odpovědnost OŠMS
Termín konec února 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz