Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-04-2006-34

RK-04-2006-34.doc  RK-04-2006-34pr1.doc  RK-04-2006-34pr1upr1.doc  RK-04-2006-34pr2.xls  RK-04-2006-34pr3.xls
Číslo materiálu34
Číslo jednacíRK-04-2006-34
NázevFinancování sociálních služeb poskytovaných nestátními neziskovými organizacemi a obcemi v roce 2006 z prostředků kraje Vysočina
Zpracoval A. Řehořová, J. Bína
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuNestátním neziskovým organizacím poskytujícím sociální služby na území kraje Vysočina bude pro rok 2006 přerozdělena neinvestiční dotace poskytnutá kraji Vysočina ze státního rozpočtu (kapitoly 313) Ministerstvem práce a sociálních věcí (dále jen MPSV) na základě rozhodnutí, a to v celkové výši 50 176 000 Kč. Na základě podnětu kraje Vysočina v současné době příslušná dotační komise MPSV posuzuje podnět kraje k navýšení této částky.
Odbor sociálních věcí a zdravotnictví připravil návrh Zásad zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací vlastních prostředků kraje pro rok 2006 na podporu nestátních neziskových organizací (dále jen NNO) a obcí poskytujících sociální služby dle materiálu RK-04-2006-34, př. 1.
Návrh řešení K přerozdělení finančních prostředků na základě předkládaných Zásad pro jednotlivé žadatele dojde, jakmile budou zveřejněny výsledky dotačního řízení MPSV v programu podpory zaměřeného na sociální služby na místní a regionální úrovni v oblasti aktivit zaměřených na protidrogovou politiku, na sociální prevenci a prevenci kriminality, na sociální služby v komunitách ohrožených sociálním vyloučením a na podporu integrace cizinců v ČR.
V rozpočtu kraje jsou v současné době schváleny prostředky na podporu NNO a obcí v celkové výši 32 000 tis. Kč. Pokud dojde k přidělení další dotace MPSV z podaného podnětu kraje, bude použita spolu s vlastními prostředky kraje v připravovaném dotačním řízení.
V rámci dotačního řízení odbor sociálních věcí a zdravotnictví zpracuje zvlášť vypočte návrh na poskytnutí dotací na provoz pečovatelské služby a domovů důchodců provozovaných obcemi. Na každý adekvátní počet přepočtených pracovních úvazků poskytovatele pečovatelské služby bude poskytnuta dotace maximálně dle loňské skutečnosti do 50 tis. Kč na úvazek. S ohledem na to, že u obcí zajišťujících pečovatelskou službu považujeme vyplnění žádosti dle přílohy 2 Zásad za administrativně náročné, doporučujeme použít pro poskytovatele s nízkým počtem pracovních úvazků zjednodušenou formu žádosti. Z diskuse v sociální komisi vyplynulo doporučení zjednodušeného formuláře, ale nebylo dosaženo shody v tom, od jakého počtu úvazků má být stanovena povinnost vyplnit rozsáhlejší formulář. Diskutovány byly následující varianty. Varianta 1) zohledňuje úvazek do 4,0, kdy se vyplňuje formulář č. 1. Varianta 2) zohledňuje úvazek do 1,0 a nad tento počet úvazků vyplnění formuláře č. 2, přičemž v návrhu zásad je zatím zapracována varianta 1). Pokud dojde na základě diskuse v radě kraje k volbě varianty 2), lze ji jednoduchou úpravou materiálu RK-04-2006-34, př. 1 zapracovat.
Na každé lůžko v domově důchodců bude poskytnuta dotace ve výši 10 tis. Kč.
U služeb nestátních neziskových organizací odbor sociálních věcí a zdravotnictví bude postupovat na základě žádostí, které již byly zpracovány pro předchozí dotační řízení pro rok 2006 vyhodnocované krajem nebo u intervenčních projektů ministerstvem. Vzhledem ke skutečnosti, že dotace v tomto řízení bude pouze doplňkem k již přiznaným dotacím, budeme posuzovat oprávněnost požadavků, které nebyly v předcházejících řízeních uspokojeny. Budeme se tedy zabývat důvody, pro které žadatel považuje doplnění své dotace a zároveň posoudíme zda náklady odpovídají rozsahu poskytované služby a zda nedochází k neadekvátnímu nárůstu oproti skutečným nákladům služby v letech 2004 a 2005. Pokud tímto posouzením shledáme důvody ke snížení dosud neuspokojených požadavků, provedeme jejich úpravu a matematickým rozpočítáním přerozdělíme částku, která bude pro dotační řízení k dispozici. Upravené požadavky již budou uspokojovány rovnoměrně.
K návrhu jsou připojeny také přílohy 2 a 3, které popisují síť sociálních služeb v kraji Vysočina, z níž bude odbor sociálních věcí a zdravotnictví vycházet při posuzování žádostí.
StanoviskaSociální komise Rady kraje Vysočina projednala návrh Zásad a doporučila jej ke schválení s tím, že ponechala na rozhodnutí rady kraje určení hranice použití zjednodušeného formuláře pro obce, které poskytují pečovatelskou službu.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit Zásady zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací z vlastních prostředků kraje pro rok 2006 na podporu nestátních neziskových organizací a obcí poskytujících sociální služby dle materiálu RK-04-2006-34, př. 1.
Odpovědnost OSVZ
Termín 14. 2. 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz