Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-04-2006-17

RK-04-2006-17.doc  RK-04-2006-17pr1.doc  RK-04-2006-17pr2.doc
Číslo materiálu17
Číslo jednacíRK-04-2006-17
NázevNávrh na úpravu Pravidel Rady kraje Vysočina pro sestavování a schvalování odpisových plánů pro účetní odpisování dlouhodobého majetku
Zpracoval M. Palán
Předkládá A. Krištofová
Počet příloh
Popis problémuRada kraje Vysočina usnesením č. 1439/37/2004 ze dne 2. 11. 2004 schválila Pravidla pro sestavování a schvalování odpisových plánů pro účetní odpisování dlouhodobého majetku (dále jen "Pravidla"). Pravidla mimo jiné stanovila mechanismus pro zatřiďování dlouhodobého majetku do účetních odpisových skupin. Jako pracovní pomůcku pro toto zatřiďování příspěvkové organizace využívají přílohu č. 1 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů (dále jen daňový zákon), ve znění pozdějších předpisů, kterou je hmotný majetek poplatníků daně položkově zatříděn pro účely daňového odpisování do šesti odpisových skupin.
Novelou přílohy č. 1 daňového zákona došlo k přeřazení celé skupiny majetku reprezentované zejména kategorií osobních motorových vozidel a autobusů z odpisové skupiny 1 do nově vzniklé odpisové skupiny 1a. V důsledku novely zákona je žádoucí tuto změnu následně promítnout do Pravidel. Vedle tohoto opatření považujeme za potřebné metodicky sjednotit v souladu se zákonem o účetnictví účetní odpisování technického zhodnocení provedeného u nemovitých kulturních památek.
Návrh řešení Navrhuje se radě kraje, aby majetek zatříděný v daňovém zákoně do odpisové skupiny 1 a odpisové skupiny 1a se pro účely účetního odpisování zařazoval jen do stávající účetní odpisové skupiny 1 při zachování dosavadní úrovně odpisových sazeb.
Dále se navrhuje metodicky sjednotit a zreálnit dobu odpisování technického zhodnocení provedeného u nemovitých kulturních památek. Za tím účelem se doporučuje u tohoto majetku aplikovat podobné prvky odpisování, jako je tomu v daňovém zákoně. Především se jedná o zúžení výchozí základny pro výpočet účetního odpisu jen na pořizovací hodnotu provedeného technického zhodnocení památky (tj. bez zahrnutí původní historické ceny památky) a k zajištění reálné doby odpisování namísto dosavadní roční odpisové sazby ve výši 1 % používat sazbu 5 %. Tímto opatřením bude dosaženo i žádoucího sladění účetních metod a postupů s daňovým zákonem.
StanoviskaOdbor dopravy a silničního hospodářství nemá připomínky.
Odbor kultury a památkové péče nemá k návrhu připomínky.
Odbor sociálních věcí a zdravotnictví nemá k předloženému návrhu připomínky.
Odbor školství, mládeže a sportu nemá k předloženému materiálu námitek.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
dodatek č. 1/2006 k Pravidlům Rady kraje Vysočina pro sestavování a schvalování odpisových plánů pro účetní odpisování dlouhodobého majetku dle materiálu
RK-04-2006-17, př. 1.
Odpovědnost ředitelé příspěvkových organizací zřizovaných krajem Vysočina
Termín průběžně
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz