Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-39-2005-16

RK-39-2005-16.doc
Číslo materiálu16
Číslo jednacíRK-39-2005-16
NázevKulturní památky ve vlastnictví státu v kraji Vysočina
Zpracoval H. Kubíček
Předkládá H. Kubíček
Počet příloh
Popis problémuNa 4. zasedání Komise pro kulturu a památkovou péči Rady Asociace krajů ČR (dále jen "Komise") konaném 23. 8. 2005 v Rajhradě byla projednána otázka památkové péče a úlohy Národního památkového ústavu v péči o kulturní dědictví s přihlédnutím k roli krajů. Komise doporučila Radě asociace krajů ČR prosadit dokončení reformy veřejné správy na úseku památkové péče, a to převedením územních pracovišť Národního památkového ústavu na kraje včetně pravomocí, majetku a příslušných finančních prostředků. Z usnesení Komise vyplývá, že kraje se jednomyslně shodly na komplexním řešení dokončení reformy veřejné správy na úseku památkové péče, a to formou organizačních změn v památkové péči (postavení Národního památkového ústavu, převedení majetku státu na kraje, zjednodušení výkonu památkové péče změnou kompetencí památkového ústavu, krajů a obcí III. stupně) a dále prostřednictvím finančního zajištění památkové péče.
Následně Rada Asociace krajů ČR usnesením z 9. 9. 2005 požádala Ministerstvo kultury ČR o dokončení reformy veřejné správy na úseku památkové péče, a to převedením územních pracovišť národního památkového ústavu na kraje včetně pravomocí, majetku a příslušných finančních prostředků.
V návaznosti na uvedené požadavky učinil ministr kultury Vítězslav Jandák krajům obecnou nabídku převodu kulturních památek z vlastnictví státu do vlastnictví krajů. Problematiku případného převodu kulturních památek v současné době všechny kraje jednotlivě řeší.
Případný převod kulturních památek je jednou ze součástí dokončení reformy veřejné správy na úseku památkové péče. Převod národních kulturních památek a dalších památek do vlastnictví kraje lze chápat jako příležitost kraje významněji ovlivnit rozvoj celého regionu včetně lepší koordinace kulturních aktivit, cestovního ruchu a podnikání v kraji.
Vlastnictví nejvýznamnějších historických objektů v regionu je možné rovněž pozitivně uplatnit v prezentaci kraje navenek. Výrazné rozšíření vlastnictví kulturního dědictví kraje lze v neposlední řadě využít k efektivnější správě historických objektů, zejména získání prostředků na jejich obnovu a údržbu.
Návrh řešení Odbor kultury a památkové péče s ohledem na výše uvedený požadavek reformy památkové péče a nabídku ministra kultury zpracoval informace o kulturních památkách ve vlastnictví státu, které se nacházejí v kraji Vysočina, včetně jejich financování a správy, které jsou obsahem příloh 1 a 2 tohoto materiálu. Důraz je přitom kladen na národní kulturní památky jako nejvýznamnější součást kulturního dědictví v kraji. Informace vycházejí z údajů Národního památkového ústavu, údajů Ústředního seznamu kulturních památek ČR a správní činnosti odboru kultury a památkové péče. Protože jsou v Ústředním seznamu kulturních památek zastaralé informace o vlastnictví památek a mnohdy chybí bližší údaje jak o jednotlivých objektech, tak zejména o areálech, a nelze sestavený seznam památek chápat jako uzavřený.
Vzhledem k jednomyslnému požadavku krajů prezentovanému v usnesení Komise pro kulturu a památkovou péči rady Asociace krajů ČR a usnesení Rady asociace krajů ČR z 9. 9. 2005 doporučuje odbor kultury a památkové péče Radě kraje Vysočina, aby tento materiál ohledně kulturních památek státu na území kraje Vysočina vzala na vědomí. Protože však o nabídce případného převodu nelze jednat bez bližších informací, odbor kultury a památkové péče současně navrhuje obrátit se s žádostí o sdělení podrobných informací k případnému řešení převodu kulturních památek ve vlastnictví státu do vlastnictví kraje na ministra kultury Vítězslava Jandáka (návrh dopisu v příloze 3).
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
seznam kulturních památek ve vlastnictví státu na území kraje Vysočina a informace o jednotlivých památkách obsažené v materiálech RK-39-2005-16, př. 1
a RK-39-2005-16, př. 2, a
souhlasí
s návrhem odpovědi ministrovi kultury Vítězslavu Jandákovi obsažené v materiálu
RK-39-2005-16, př. 3.
Odpovědnost odbor kultury a památkové péče
Termín 15. 12. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz