Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-28-2005-46

RK-28-2005-46.doc
Číslo materiálu46
Číslo jednacíRK-28-2005-46
NázevPoskytování jiného peněžitého plnění členům řídicích výborů grantových programů Fondu Vysočiny
Zpracoval K. Nedvědová, K. Kubová
Předkládá M. Vystrčil
Počet příloh
Popis problémuNa jednání Zastupitelstva kraje Vysočina č. 2/2005 dne 29. 3. 2005 byly usnesením č. 0097/02/2005/ZK schváleny Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování cestovních náhrad členům zastupitelstva a dále bylo schváleno usnesením č. 0098/02/2005/ZK poskytování peněžitých plnění spojených s výkonem funkce členů výborů, komisí a zvláštních orgánů fyzickým osobám, které nejsou členy Zastupitelstva kraje Vysočina.
Tyto materiály zavádí paušální platby za cestu z místa trvalého bydliště člena Zastupitelstva kraje Vysočina, resp. fyzické osoby, která není členem Zastupitelstva kraje Vysočina a je členem výborů, komisí nebo zvláštních orgánů, případně z místa, kde vykonávají tyto osoby své zaměstnání, do sídla kraje Vysočina, případně jiného místa jednání.

Řídicí výbory Fondu Vysočiny nejsou výbory zastupitelstva dle § 76 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů. Členové řídicích výborů Fondu Vysočiny nejsou v pracovním poměru ani v poměru obdobném ke kraji, tzn. v souladu s § 38 zákoníku práce nepřipadá v úvahu pracovní cesta nařízená krajem, a tím pádem ani cestovní náhrada.

Nárok na výplatu jiných výdajů poskytovaných v rámci působnosti kraje Vysočina ve smyslu ustanovení § 10 odst. 1 písm. j) zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů, může vzniknout rozhodnutím příslušného orgánu kraje. V žádném případě se však nejedná o cestovní náhrady ve smyslu zákona č. 119/1992 Sb., o cestovních náhradách, ve znění pozdějších předpisů nebo ve smyslu Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování cestovních náhrad členům zastupitelstva ze dne 29. 3. 2005 č. 3/05.
Návrh řešení Vzhledem k výše uvedenému navrhuje odbor sekretariátu hejtmana Zastupitelstvu kraje Vysočina vyhradit si rozhodování o poskytování jiného peněžitého plnění ve smyslu ustanovení § 10 odst. 1 písm. j) zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů, členům řídicích výborů Fondu Vysočiny a rozhodnout o poskytování jiného peněžitého plnění členům řídicích výborů Fondu Vysočiny ve výši a za podmínek stanovených čl. 6 odst. 7 Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování cestovních náhrad členům zastupitelstva.
StanoviskaOdbor sekretariátu ředitelky a krajského živnostenského úřadu: nemá k návrhu usnesení připomínky.
Ekonomický odbor: nemá připomínky k předloženému materiálu.
Finanční výbor Zastupitelstva kraje Vysočina: o předloženém materiálu byl informován na jednání č. 5/2005 dne 24. 8. 2005, nevznesl k němu žádné připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje vyhradit si rozhodování o poskytování jiného peněžitého plnění ve smyslu ustanovení § 10 odst. 1 písm. j) zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů, členům řídicích výborů Fondu Vysočiny a
doporučuje
zastupitelstvu kraje rozhodnout o poskytování jiného peněžitého plnění členům řídicích výborů Fondu Vysočiny, a to ve výši a za podmínek stanovených čl. 6 odst. 7 Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování cestovních náhrad členům zastupitelstva.
Odpovědnost odbor sekretariátu hejtmana, ekonomický odbor
Termín 20. 9. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz