Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-28-2005-38

RK-28-2005-38.doc  RK-28-2005-38pr1.doc  RK-28-2005-38pr2.doc  RK-28-2005-38pr2upr1.doc  RK-28-2005-38pr3.xls
Číslo materiálu38
Číslo jednacíRK-28-2005-38
NázevNávrh na podporu zavádění technologie GPS v kraji Vysočina v roce 2005
Zpracoval M. Kalivoda, P. Pavlinec
Předkládá M. Kalivoda
Počet příloh
Popis problémuŘešení mimořádných událostí příp. krizových situací je v první řadě zajišťováno koordinovaným postupem základních i ostatních složek integrovaného záchranného systému. Význam dostupnosti relevantních, přesných a včasných informací pro tyto subjekty je naprosto zásadní. Především na operační úrovni, při samotném řešení události, hraje rychlost získání informací a vhodná podpora rozhodování klíčových pracovníků velkou roli.
K obdržení některých potřebných informací řádově v sekundách je v dnešní době možné využívat informační systémy a technologie, které mohou například automaticky monitorovat pohyb vozidel. Proto se kraj mimo jiné snaží o zavádění technologie Global Positioning System (dále jen "GPS"). Jde o navigační systém, pomocí něhož lze určit polohu (nejen vozidel) kdekoliv na zemském povrchu, bez ohledu na počasí a na dobu.
K zavádění této technologie dochází nejen v rámci základních složek integrovaného záchranného systému (dále jen "IZS") ale rovněž v rámci ostatních složek, případně dalších subjektů (např. správy a údržby silnic).
Rada kraje se touto problematikou zabývala na svém zasedání č. 35/2004 a č. 37/2004, kdy mimo jiné schválila poskytnutí prostředků Zdravotní záchranné službě kraje Vysočina a Správě a údržbě silnic Jihlava na pořízení celkem 39 jednotek GPS.
Dosavadní zkušenosti ukazují, že používání jednotek GPS na operační úrovni má svůj nepopiratelný význam. Rovněž se ukazuje, že další zavádění technologie GPS v kraji Vysočina může výrazně přispět ke zvýšení efektivnosti fungování systému IZS.
Další rozvoj technologie GPS v kraji Vysočina se potýká s následujícími problémy:
1. nedostatek financí
Jednotlivým subjektům se nedostávají finance na nákup i provoz technologie GPS.
2. nekompatibilita jednotlivých použitých řešení
Kraj Vysočina má uzavřenou rámcovou smlouvu s firmou PRINCIP, a. s., na dodávku technologie GPS. Tato smlouva garantuje vzájemnou kompatibilitu jednotlivých součástí technologie nakupované krajem. Ostatní subjekty však mohou volit jiná řešení, která nebudou mít správné návaznosti na ostatní technologie používané v rámci IZS.
Návrh řešení Na základě výše popsané argumentace navrhujeme podpořit další rozvoj technologie GPS následujícími způsoby:
1. poskytnutím technologického zázemí
V současné době kraj disponuje dostatečným technologickým zázemím (server, software, dispečerský klient, datové spoje metropolitní sítě, atd.) pro zpracování dat získaných z jednotek GPS, tedy zajištění příjmu signálu z jednotlivých GPS jednotek, jeho zobrazení na pozadí GIS mapy, případně distribuci dat dále pro interní potřeby jednotlivých organizací. Toto technologické zázemí tedy navrhujeme dát k dispozici všem složkám IZS a případně dalším subjektům pro provoz jejich vlastních GPS jednotek. Navržené řešení nebude mít žádný finanční dopad na krajský rozpočet.
Výhodou realizace výše uvedeného opatření bude:
- úspora prostředků jednotlivých subjektů;
- zvýšení předpokladů pro efektivní výměnu dat mezi jednotlivými složkami
- lepší garance vzájemné kompatibility, zvýšení předpokladů pro přijetí společných standardů.
2. finanční pomocí kraje při hrazení nákladů spojených s provozem GPS
Finanční pomoc by spočívala v tom, že kraj převezme od jednotlivých subjektů závazek hradit 100 % nákladů spojených s přenosem dat z jednotlivých GPS jednotek na server (přenos probíhá pomocí technologie mobilních sítí GPRS). Jednotlivé složky by tak mohly benefitovat z výhodných smluvních podmínek mezi krajem Vysočina a firmou Eurotel, která je v současné době poskytovatelem těchto služeb pro kraj Vysočina.
Finanční dopad navrženého řešení na krajský rozpočet bude závislý na celkovém zájmu o zavádění GPS technologie. Předpokládáme, že celkový počet nově instalovaných GPS jednotek nepřesáhne 100 kusů. V takovém případě bude dopad na krajský rozpočet celkem 250 tis. Kč/rok.
Výhodou realizace výše uvedeného opatření bude především celková úspora veřejných prostředků.
3. příspěvkem kraje na nákup GPS jednotek
Navrhovaný příspěvek kraje spočívá v částečném uhrazení nákladů na nákup jednotek GPS, které se rozhodnou pořídit jednotlivé složky IZS. Příspěvek navrhujeme poskytnout v souladu se zásadami zastupitelstva kraje, která jsou v příloze tohoto materiálu.
Základní teze zásad jsou tyto:
- na dotaci má nárok subjekt zařazený do základních či ostatních složek IZS, vyjma Zdravotní záchranné služby kraje Vysočina (již plně vybavena)
- dotace bude poskytnuta ve výši 70 % celkových pořizovacích nákladů v případě základní složek IZS a 50 % celkových pořizovacích nákladů v případě ostatních složek IZS, případně dalších subjektů
- žadatel musí garantovat předepsané technické parametry pořizované techniky, t.j. především kompatibilitu vysílaných dat s centrální sběrnou databází
- žadatel musí garantovat určitý způsob nakládání s daty pořízenými pomocí GPS jednotek, t.j. souhlas se vzájemnou výměnou pozičních dat z min 1/2 dotovaných jednotek
Výhodou výše uvedeného opatření bude především:
- úspora prostředků jednotlivých subjektů;
- zvýšení předpokladů pro efektivní výměnu dat mezi jednotlivými složkami
- lepší garance vzájemné kompatibility, zvýšení předpokladů pro přijetí společných standardů
StanoviskaStanovisko bezpečnostní komise:
Bezpečnostní komise Rady kraje Vysočina svým usnesení 009/006/2005/BK podporuje návrh na podporu vybavení složek IZS technologií GPS dle předloženého materiálu.
Stanovisko odboru informatiky:
Odbor se na nasazování technologie pozičních dat v rámci IZS podílí již dva roky. Rozšíření zdrojové báze pozičních dat u jednotlivých složek IZS a dalších organizací je dle dosavadních zkušeností značným přínosem pro fungování celého systému IZS.
Stanovisko ekonomického odboru:
Ekonomický odbor souhlasí s navrhovaným rozpočtovým opatřením a s povýšením kapitoly Informatika (položka 5901 - rezerva) o navrhovanou částku. Po schválení konkrétní výše dotace jednotlivým subjektům v orgánech kraje bude provedeno nové rozpočtové opatření upravující finanční vztah k příjemcům dotace včetně stanovení změny závazných ukazatelů u zřizovaných příspěvkových organizací Správa a údržba silnic. Aktuální stav položky Nespecifikovaná rezerva, ze které má být finanční potřeba zdrojově kryta, je 41 155 tis. Kč.
Stanovisko odboru dopravy a silničního hospodářství
ODSH nemá k předkládanému materiálu žádné připomínky a souhlasí s návrhem usnesení.

Stanovisko OSVZ:
Systém GPS využívaný v rámci Zdravotnické záchranné služby kraje Vysočina zvyšuje operativnost řízení zásahů ze zdravotnického operačního střediska v době poskytování přednemocniční neodkladné péče. Využívání vozidel pro zásahy s ohledem na jejich momentální polohu je efektivní, zkracuje dojezdové časy a zvyšuje účinnost zásahů ZZS. Doporučujeme další rozšíření a modernizaci v rámci IZS zároveň s nezbytným upřesňováním a aktualizací mapových podkladů.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
s návrhem na podporu zavádění technologie GPS v roce 2005 dle materiálu RK-28-2005-38 a
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit:
* zásady pro poskytnutí dotací na pořízení technologie GPS dle materiálu RK-28-2005-38, př. 2;
* povýšení kapitoly Informatika, § 5521 Operační a informační střediska IZS o částku 2.000.000,- Kč snížením kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti jinde nezařazené, položka Nespecifikovaná rezerva o tuto částku.
Odpovědnost odbor informatiky, odbor dopravy a silničního hospodářství, odbor sekretariátu hejtmana, ekonomický odbor
Termín 6. 9. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz