Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-22-2005-46

RK-22-2005-46.doc  RK-22-2005-46pr1 (1).txt  RK-22-2005-46pr1.doc  RK-22-2005-46pr1upr1.doc  RK-22-2005-46pr2 (1).txt  RK-22-2005-46pr2.doc  RK-22-2005-46pr2upr1.doc  RK-22-2005-46pr3 (1).txt  RK-22-2005-46pr3.doc  RK-22-2005-46pr3upr1.doc  RK-22-2005-46pr4 (1).txt  RK-22-2005-46pr4.doc  RK-22-2005-46pr4upr1.doc
Číslo materiálu46
Číslo jednacíRK-22-2005-46
NázevOrganizační řády příspěvkových organizací
Zpracoval R. Píbilová, J. Horáková, E. Tomášová, J. Fárová, J. Koten
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuV příspěvkových organizacích kraje Vysočina se vnitřní uspořádání řídí organizačním řádem, který na základě zřizovací listiny vydává zřizovatel na návrh ředitele. Ředitelé nemocnic Havlíčkův Brod, Pelhřimov, Třebíč a Dětského domova Kamenice nad Lipou předložili kraji Vysočina jako zřizovateli návrh organizačních řádů svých organizací. Struktura a některé formální náležitosti navrhovaných organizačních řádů vycházejí z požadavků normy ISO 9001. Návrhy byly zpracovány na základě vzoru, který byl vyhotoven ve spolupráci s konzultantem systému managementu jakosti v Nemocnici Nové Město na Moravě spolu s ostatními vnitroorganizačními normami. (Organizační řád Nemocnice Nové Město na Moravě byl již v listopadu 2004 radou kraje schválen. Nemocnice Jihlava v současné době mění organizaci a přepracovává organizační řád, který bude dodatečně předložen ke schválení). Organizační řády nemocnic byly sjednoceny po obsahové a formální stránce při zachování místních zvyklostí každé nemocnice.
Dle místních zvyklostí zůstávají odlišnosti:
* v delegaci pravomocí ředitele na zástupce. V Nemocnici Pelhřimov, příspěvkové organizaci (dále jen NE Pelhřimov), je zástupcem ředitele jmenován šéflékař, kterému jsou přímo podřízeni primáři a vedoucí lékaři. Rovněž v Nemocnici Třebíč, příspěvkové organizaci (dále jen NE Tř) jsou lékařskému řediteli podřízeni přednostové oddělení. V Nemocnici Havlíčkův Brod, příspěvkové organizaci (dále jen NE HB) jsou primáři oddělení podřízení přímo řediteli a náměstek pro léčebnou péči v NE HB pouze metodicky řídí primáře oddělení.
V NE Pe je hlavní sestra podřízena šéflékaři, zatímco v NE Tř a v NE HB jsou hlavní sestra, či náměstek pro ošetřovatelskou péči podřízeni přímo řediteli.
U řídících a provozních útvarů jsou náměstci nebo vedoucí odborů a vedoucí oddělení.
* v názvech funkcí řídících a organizačních útvarů: V NE Pe je zástupcem ředitele šéflékař, v NE HB náměstek pro léčebnou péči, v NE Tř pak lékařský ředitel. Vedoucí zdravotnických odděleních v NE Pe jsou primáři, v NE Tř jsou to přednostové oddělení. Funkce hlavní sestry je ve všech nemocnicích kromě NE HB, kde se tato funkce nazývá náměstek pro ošetřovatelskou péči. Napříč nemocnicemi se organizační řády liší dle místních zvyklostí v názvech řídících a organizačních útvarů (úseky, odbory a oddělení).
* v organizační struktuře, jejíž rozdílnost vyplývá z rozdílné delegace pravomocí i z místních zvyklostí.
* v používání loga nemocnic. Logo nemocnice při vnějším styku používají všechny nemocnici s výjimkou NE Tř.
* v ustavení a využívání poradních orgánů - stálých komisí. Stálé komise má v největší míře NE Pe (kolégium ředitele, etická komise, léková komise, investiční komise, komise pro kvalitu péče, poradní sbor hlavní sestry), dále pak kolegium ředitele má NE Tř .
Návrh řešení Přes výše uvedenou odlišnost v organizaci a názvosloví jednotlivých nemocnic ovlivněnou místními zvyklostmi navrhujeme Radě kraje Vysočina vydat organizační řády Nemocnice Havlíčkův Brod, Nemocnice Pelhřimov, Nemocnice Třebíč a Dětského domova Kamenice nad Lipou, příspěvkových organizací podle předložených návrhů uvedených v přílohách tohoto materiálu.
Dalšímu "sjednocení" organizačních řádů z hlediska organizační struktury brání skutečnost, že přes vysokou odbornost pracovníků na daných pozicích záleží na jejich kvalitě v řídící oblasti (samostatné rozhodování, odpovědnost, výkonnost, jednání s lidmi) a bezchybně fungující organizační uspořádání nemusí být funkční při obsazení jinými pracovníky. Z toho důvodu nelze vyhodnotit a následně aplikovat jednotné "nejlepší uspořádání".
Všechny sjednocující úpravy včetně vlastních organizačních schémat byly projednány, případně znovu upraveny a odsouhlaseny vedením nemocnic a dětského domova.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
vydává
* Organizační řád Nemocnice Havlíčkův Brod, příspěvkové organizace, podle materiálu RK-17-2005-46, př. 1;
* Organizační řád Nemocnice Pelhřimov, příspěvkové organizace, podle materiálu
RK-17-2005-46, př. 2;
* Organizační řád Nemocnice Třebíč, příspěvkové organizace, podle materiálu
RK-17-2005-46, př. 3;
* Organizační řád Dětského domova Kamenice nad Lipou, příspěvkové organizace, podle materiálu RK-17-2005-46, př. 4.
Odpovědnost Nemocnice Havlíčkův Brod, Pelhřimov, Třebíč a Dětský domov Kamenice nad Lipou, příspěvkové organizace, odbor sociálních věcí a zdravotnictví
Termín 1. 9. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz