Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-19-2017-04

RK-19-2017-04.doc  RK-19-2017-04pr01.pdf
Číslo materiálu04
Číslo jednacíRK-19-2017-04
NázevProjektový záměr - CEF TELECOM - eIDAS v elektronickém zdravotnictví
Zpracoval K. Jiráková
Předkládá P. Pavlinec
Počet příloh
Popis problémuPracovní program CEF (Nástroj pro propojení Evropy) je klíčovým EU instrumentem pro poskytnutí spolufinancování projektů zaměřených na zavedení nebo zlepšení přeshraniční výměny zdravotnických dat mezi členskými státy EU.
V rámci tohoto pracovního projektu již realizujeme projekt NIX-ZD.CZ - Zavedení přeshraničních služeb elektronického zdravotnictví (eHealth) v České republice, jehož cílem je vybudování Národního kontaktního místa (brány) pro eHealth pro Českou republiku a zapojení České republiky do celoevropského mechanismu výměny zdravotnických dat pro službu pacientský souhrn (patient summary) jako země přijímající i poskytující.
Jednou z oblastí, které musí být v rámci tohoto projektu vyřešeny, je řešení identifikace a autentizace pacienta a ošetřujícího lékaře v rámci přeshraniční komunikace Národních kontaktních míst členských států při poskytování neplánované zdravotní péče občanu EU mimo jeho domovský stát. S ohledem na platné nařízení eIDAS bude muset proces identifikace a autentizace pacienta/ lékaře proběhnout v elektronické podobě ve spolupráci Národního kontaktního místa pro eHealth a národního eIDAS uzlu, v souladu s nařízením eIDAS.
Portugalské Ministerstvo zdravotnictví sezvalo několik členských států aktivních v CEF, aby se zúčastnily projektu, který by zanalyzoval současný stav implementace elektronické identifikace v eHeatlh v členských zemích a na základě této analýzy a dobré praxe států, kteří již eID do zdravotnictví zavedly. Účelem projektu je implementace eID konektoru mezi Národním kontaktním místem pro eHEatlh a národním eIDAS uzlem. Cílem je pak vytvoření referenčního modelu a technické specifikace této implementace, které pak budou nabídnuty nabídnout ostatním státům k využití. V rámci projektu by měl proběhnout i dobrovolný test transferability.
I když Česká republika nepatří v této oblasti mezi vyspělé členské země, byl Kraj Vysočina osloven, aby se projektu zúčastnil jako zástupce zemí, které v současné době řeší národní infrastrukturu elektronické identifikace a její implementaci do elektronického zdravotnictví. Byli jsme požádání, abychom vedli jednu z aktivit, která bude spočívat v přenesení výsledků projektu ostatním členským státům a DG DIGIT a spolupráce při realizaci tzv. Transferathonu (testování propojení a výměny dat mezi členskými státy v reálném čase).
Projektové konsorcium vede Ministerstvo zdravotnictví Portugalska a zahrnuje partnery z Rakouska, Německa, Řecka, Itálie a Litvy.
Pokud bude žádost finančně podpořena ze strany Evropské komise, bude Kraj Vysočina na realizaci plánovaných aktivit spolupracovat se Správou základních registrů (SZR) jako Národní identitní autoritou (NIA) a správcem národního uzlu eIDAS. Kraj Vysočina již se SZR aktivně spolupracuje při testování využití elektronických občanek v testovacím prostředí NIA za účelem identifikace a autentizace fyzické osoby.
Pracovní výzva CEF nabízí možnost spolufinancování ve výši 75 % z uznatelných nákladů.
Návrh řešení Navrhujeme radě schválit projektový záměr dle materiálu RK-19-2017-04, př. 1.
Uložit odboru informatiky předložit žádost o realizaci projektu eIDAS v elektronickém zdravotnictví do fondu CEF - TELECOM.
V případě schválení projektové žádosti v rámci pracovního programu CEF předložit radě návrh kontraktu projektového konsorcia.
StanoviskaGrémium ředitele souhlasí s projektovým záměrem.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
projektový záměr dle materiálu RK-19-04-2017, př. 1;
ukládá
odboru informatiky předložit žádost o realizaci projektu eIDAS v elektronickém zdravotnictví do pracovního programu CEF-TELECOM.
Odpovědnost OI
Termín 31. 5. 2017
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz