Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-16-2017-12

RK-16-2017-12.doc
Číslo materiálu12
Číslo jednacíRK-16-2017-12
NázevCyklodopravní kampaň a soutěž Do práce na kole 2017 v Kraji Vysočina
Zpracoval P. Stejskal
Předkládá L. Seidl
Počet příloh
Popis problémuCílem cyklodopravní kampaně, kterou pořádá na republikové úrovni spolek Auto*Mat, z. s., je, ve spolupráci s lokálními koordinátory, snaha zvýšit obecně povědomí v této oblasti, ulevit obcím přetíženým automobilovou dopravou a pokusit se přivést co nejvíce lidí k šetrnějším způsobům přepravy. V roce 2016 se celorepublikově, v téměř třiceti městech, registrovalo 10 800 lidí. Za Vysočinu se, k již tradiční Jihlavě, připojila města Třebíč a Žďár nad Sázavou.
K zapojení stačí vytvořit a registrovat s kolegy 2-5 členný firemní tým a následně jezdit během května co nejčastěji do práce na kole. Atraktivita soutěže a v důsledku i počet registrovaných účastníků, tím i viditelnost kampaně, je závislá zejména na aktivitě místního koordinátora v období propagace kampaně (duben) a současně na atraktivitě soutěže, kterou představují akce zdarma pro registrované účastníky a věcné ceny do soutěže. Hodnoceny jsou především kategorie pravidelnosti, ale soutěží se samozřejmě i ve výkonnostních kategoriích. Nedílnou součástí je zapojení samotných zaměstnavatelů formou partnerství nebo vyhlášením vlastní vnitrofiremní soutěže.
Cílem materiálu je podpořit organizaci kampaně a soutěže ve větších městech nad 15 tis. obyvatel, kde je i vyšší potenciál významu a přínosu cyklodopravy. Smyslem této aktivity je nejen přispět ke zvýšení povědomí o významu cyklodopravy, snížení zatížení městského životního prostředí eliminací individuální automobilové dopravy, ale také podpořit zdravý životní styl a komunitní aktivity ve městech.
Návrh řešení Na základě oslovení měst dle výše uvedeného kritéria se do kampaně a soutěže v letošním, již 7. ročníku, zapojí za Vysočinu opět města Jihlava, Třebíč a Žďár nad Sázavou s předpokládanou registrací více než 600 účastníků.
V souladu se Strategií rozvoje Cykloturistiky a cyklodopravy v Kraji Vysočina na období 2014 - 2020, prioritní osou B - Rozvoj cyklodopravy jako integrální součásti dopravní obsluhy v území, opatření B.3 Osvěta a informovanost - Podpora zapojování měst a obcí do kampaní na podporu cyklistické dopravy, navrhuje Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu následující řešení:

1) Kraj Vysočina podpoří kampaň a soutěž věcným darem (městské jízdní kolo v ceně do 10 tis. Kč vč. DPH), a to vítězi hlavní kategorie pravidelnost jednotlivců v každém ze zapojených měst.
2) Krajský cyklokoordinátor poskytne součinnost a podporu v administraci soutěže místním koordinátorům v účastnických městech Jihlava, Třebíč a Žďár nad Sázavou.
3) Krajský cyklokoordinátor zajistí publicitu Kraje Vysočina, která bude realizována prostřednictvím webu organizátora a dále na tiskovinách (plakáty, letáky). Dále pak bude ze strany místního koordinátora zajištěna publicita Kraje Vysočina v rámci vyhlášení výsledků.

Předání cen věnovaných Krajem Vysočina konkrétním vítězům proběhne společně v sídle Kraje Vysočina v návaznosti na vyhlášení výsledků v jednotlivých městech nejpozději do 30. 6. 2017.
Finanční prostředky v celkové výši 30 000 Kč jsou zahrnuty ve schváleném rozpočtu kapitoly Kultura na rok 2017, § 2143 - Cestovní ruch - Plnění opatření plynoucích ze schválené cyklostrategie.
StanoviskaOdbor ekonomický: Ve schváleném Rozpočtu Kraje Vysočina na rok 2017, v kapitole Kultura, § 2143 - Cestovní ruch je počítáno s finančními prostředky na výdaje související s plněním opatření plynoucích ze schválené cyklostrategie.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
s podporou cyklodopravní kampaně a soutěže Do práce na kole 2017 v účastnických městech Jihlava, Třebíč a Žďár nad Sázavou, dle materiálu RK-16-2017-12.
Odpovědnost odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu
Termín 30. 6. 2017
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz