Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-09-2017-44

RK-09-2017-44.doc  RK-09-2017-44pr01.doc
Číslo materiálu44
Číslo jednacíRK-09-2017-44
NázevNařízení Kraje Vysočina o zřízení přírodní rezervace Velká a Malá olšina
Zpracoval J. Ehrenbergerová
Předkládá E. Horná
Počet příloh
Popis problémuJedná se o nové vyhlášení stávajícího zvláště chráněného území přírodní rezervace Velká a Malá olšina ve smyslu § 33 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o ochraně přírody ).
Přírodní rezervace Velká a Malá olšina byla na území Kraje Vysočina poprvé vyhlášena v roce 1982 (vyhláškou Okresního národního výboru Havlíčkův Brod). Problémem ovšem je, že stávající zřizovací předpis formálně i obsahově neodpovídá současnému právnímu stavu (např. předmět ochrany je nedostatečně specifikován, některé ochranné podmínky jsou stanoveny nadbytečně) a území není zcela přesně vymezeno tak, aby byla zajištěna ochrana přírodních fenoménů, jež jsou předmětem ochrany tohoto zvláště chráněného území (např. do území přírodní rezervace jsou zahrnuty části porostů hospodářský lesů, jejichž přírodní hodnota je nízká a naopak některé části přírodně hodnotných podmáčených olšin součástí přírodní rezervace nejsou). Stávající vymezení přírodní rezervace výčtem parcelních čísel pozemků rovněž není zcela vhodné, protože toto vymezení není zcela jednoznačné (může podléhat změnám v evidenci katastru nemovitostí např. dělením či scelováním parcel). Proto je nutné na základě přesných geodetických podkladů hranice přírodní rezervace jednoznačně vymezit.
Návrh řešení Z důvodu uvedeného v kapitole Popis problému navrhuje odbor životního prostředí a zemědělství vydat nové nařízení o zřízení zvláště chráněného území v kategorii přírodní rezervace (ve smyslu § 33 zákona o ochraně přírody), jež ponese název Velká a Malá olšina podle materiálu RK-09-2017-44, př. 1.
Navrhovaná přírodní rezervace Velká a Malá olšina se rozkládá v Kraji Vysočina, v okrese Havlíčkův Brod, v obci Leština u Světlé (katastrální území Dobrnice). Celková výměra navrhované přírodní rezervace je 3,86 ha.
Předmětem ochrany navrhované přírodní rezervace budou přírodě blízké jasanovo-olšové lužní lesy s výskytem bohaté populace bledule jarní (Leucojum vernum).
Cílem ochrany navrhované přírodní rezervace bude zamezení nebo zmírnění nepříznivých vlivů působících na samovolné vývojové procesy v přírodě blízkých lesních společenstvech (ve výhledu ponechání ekosystémů samovolnému vývoji).
Pro zabezpečení přírodní rezervace Velká a Malá olšina před rušivými vlivy z okolí je navrženo v souladu s § 37 odst. 1 zákona o ochraně přírody vyhlášení ochranného pásma, které je navrhováno v okolí obou disjunktních částí přírodní rezervace, které tak vzájemně propojuje do uceleného komplexu lesních porostů, čímž bude zabezpečeno propojení a vzájemná komunikace (např. přenos genetických informací atp.) obou částí navržené přírodní rezervace a zároveň bude zajištěna ochrana nejcennějších porostů v přírodní rezervaci i menších populací bledule jarní (Leucojum vernum) v jejím okolí. Ochranné pásmo je tvořeno převážně kulturními lesní porosty s převážným zastoupením smrku ztepilého (Picea abies).
Odbor životního prostředí a zemědělství na základě odborných podkladů (plán péče, návrh na vyhlášení, Nálezová databáze ochrany přírody Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky) navrhl vymezení přírodní rezervace a nechal geodeticky zpracovat tzv. záznam podrobného měření změn (ZPMZ), včetně vytyčení lomových bodů hranice přírodní rezervace v terénu. ZPMZ umožňuje stanovit hranice uzavřenými geometrickými obrazci s přímými stranami, jejichž vrcholy jsou určeny souřadnicemi systému jednotné trigonometrické sítě katastrální. Takové vymezení je zcela jednoznačné a nepodléhá změnám v evidenci katastru nemovitostí (např. scelováním nebo dělením parcel) a umožňuje záznam přírodní rezervace na geodeticky vymezených částech parcel do operátů na katastrálním úřadě.
Návrh na vyhlášení přírodní rezervace byl v souladu § 40 zákona o ochraně přírody řádně projednán s vlastníky dotčených pozemků. Proti tomuto návrhu nebyla vznesena žádná námitka. Současně byl návrh dle § 41 zákona o ochraně přírody projednán s dotčenými orgány státní správy, které k výše uvedenému návrhu rovněž nevznesly žádné připomínky.
Území přírodní rezervace zatím není možné ponechat zcela bez lidských zásahů samovolnému vývoji, avšak hospodaření na území přírodní rezervace by měli (stejně jako doposud) i nadále zajišťovat vlastníci či nájemci dotčených pozemků (v tomto případě Lesní družstvo Chraňbož). Nové vyhlášení přírodní rezervace Velká a Malá olšina tedy nepovede k navyšování výdajů z rozpočtu Kraje Vysočina.
StanoviskaOddělení právní a krajského živnostenského úřadu nemá k návrhu usnesení připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
vydává
nařízení Kraje Vysočina č. 1/2017, o zřízení přírodní rezervace Velká a Malá olšina, dle materiálu RK-09-2017-44, př. 1.
Odpovědnost OŽPZ
Termín 31. 5. 2017
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz