Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-01-2017-37

RK-01-2017-37.doc
Číslo materiálu37
Číslo jednacíRK-01-2017-37
NázevEvropský region Dunaj Vltava - informace o činnosti v roce 2016
Zpracoval I. Fryšová, I. Hájková
Předkládá I. Fryšová
Počet příloh
Popis problémuJedná se o informaci o činnosti Evropského regionu Dunaj Vltava (dále jen ERDV ) za rok 2016.

Usnesením č. 0343/04/2012/ZK Zastupitelstvo Kraje Vysočina rozhodlo o uzavření mezinárodní spolupráce v rámci Evropského regionu Dunaj Vltava (Zastupitelstvo kraje rozhoduje o uzavření mezinárodní spolupráce v rámci Euroregionu Dunaj Vltava dle materiálu ZK-04-2012-78, př. 2). ERDV byl slavnostně založen 30. 6. 2012.
V roce 2016, za který je předkládána tato zpráva, předsedalo Evropskému regionu Dunaj Vltava Dolní Rakousko.

I v roce 2016 spočívalo těžiště práce ERDV:
1) V činnosti 7 znalostních platforem (oblasti vědy, výzkumu a inovací, spolupráce vysokých škol, cestovní ruch, doprava, trh práce a zaměstnanost, energetika, spolupráce podniků a klastry). Znalostní platformy se soustřeďují především na témata:
- vývoj projektů při využití různých dotačních titulů,
- vyhledávání partnerů s cílem navázání strategického partnerství,
- příprava strategických dokumentů,
- spolupořádání odborných akcí k předávání dobré praxe,
- vydávání odborných materiálů.
2) PR aktivitách a podpoře malých projektů financovaných z rozpočtu ERDV.

Kraj Vysočina garantuje znalostní platformu Trh práce a zaměstnanost, znalostní platformu řídí odborný manažer, který připravuje a garantuje témata své znalostní platformy a spolupracuje při přípravě a realizaci témat i jiných znalostních platforem, na jejich vzájemném propojování apod. Pro rok 2016 byla jako nosná témata pro tuto platformu zvolena témata:
- zlepšení jazykových znalostí (němčina, čeština)
- zvýšení atraktivity přeshraničního trhu práce a vytvoření dalších pobídek pro udržení mladých lidí a kvalifikovaných odborníků v regionu.

V rámci naplňování těchto dvou témat byly např. realizovány následující konkrétní kroky:
- realizace středoškolské studentské soutěže ERDV
Druhý ročník středoškolské studentské soutěže byl vyhlášen v polovině prosince 2015 na téma Poznej skryté krásy Evropského regionu Dunaj Vltava . Po regionálním kole, ze kterého z každého regionu postupovali 3 nejlepší příspěvky, které studenti museli zpracovat jak v ČJ tak NJ, proběhlo mezinárodní kolo a 14. 6. 2016 byly v Jihlavě slavnostně vyhlášeny výsledky. Autoři 3 nejlepších soutěžních příspěvků získali voucher na poznávací cestu po Evropském regionu Dunaj-Vltava. Soutěžní příspěvky z Vysočiny byly opět velice kvalitní a v mezinárodním srovnání obsadily první dvě příčky (1. místo Střední zdravotnická škola, Střední odborná škola služeb a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava, 2. místo Gymnázium Chotěboř, 3. místo HTL Lebensmitteltechnologie Wels).

- podpora rodilého mluvčí ve výuce německého jazyka na středních školách v Kraji Vysočina
S cílem zvýšení atraktivity německého jazyka v Kraji Vysočina ERDV finančně podpořil rozšíření výuky německého jazyka za účasti rodilého mluvčí na středních školách v kraji. V rámci projektu BIG (Bildungskooperationen in der Grenzregion - Interreg Rakousko - Česká republika) je od listopadu 2016 německý jazyk za účasti rodilé mluvčí vyučován na 4 středních školách v kraji. Díky podpoře z ERDV bude možno až do konce roku 2017 poskytnout tuto podporu také dalším středním školám v kraji, formou jednodenních výukových návštěv týdně. Dále jsou pro učitele NJ plánovány semináře s rodilým mluvčím, o které je dlouhodobě také velký zájem.

- Energy Future Tour 2016
S cílem seznámit se s inovativními možnostmi řešení výroby energie a možnostmi efektivního využívání energií podniklo 14 studentů a mladých odborníků zaměřujících se na energetiku zajímavou poznávací cestu, v rámci které navštívili řadu významných institucí a inovativních podniků v Evropském regionu Dunaj Vltava. Dvanáctidenní poznávací cesty, která se uskutečnila na začátku července 2016, se za Kraj Vysočina zúčastnili 2 studenti Střední průmyslové školy Třebíč, studijní obor Energetik. Účastníci navštívili v Kraji Vysočina mimo jiné Jadernou elektrárnu Dukovany a Vodní elektrárnu Dalešice. Účastníci pořídili v průběhu cesty řadu zajímavých materiálů, které byly zpracovány do on-line deníku či byly použity ve vícejazyčných filmech mapující celý průběh Energy Future Tour.

- Den Evropy - pod záštitou zemské radní Barbary Schwarz a za účasti dalších politických zástupců partnerských regionů ERDV se dne 9. května 2016, v rámci každoročních oslav Dne Evropy, uskutečnila v Dolním Rakousku přeshraniční odborná konference. Hlavními tématy byla spolupráce v rámci EU, Evropský region Dunaj Vltava a vzdělávací program ERASMUS+. Diskuze k současným politickým výzvám se zúčastnil za Kraj Vysočina Martin Hyský a také skupina cca 30 studentů z Gymnázia Žďár nad Sázavou, jejíž zástupci se účastnili panelové diskuze k současným možnostem mladých lidí v oblasti vzdělávání, cestování v rámci studia a možností přístupu na pracovní trh.

- Odborné fórum Arbeiteswelt 4.0 - Pracovní svět budoucnosti - cílem 3-denního odborného fóra, které proběhlo v září 2016 v Horní Falci, bylo představit očekávané změny v oblasti rozvoje regionů, trhu práce a požadavků na pracovníky, změn v systému vzdělávání atd., které souvisí s digitalizací ekonomiky a navazují na téma Průmysl 4.0 . Řada expertů dotčených znalostních platforem Evropského regionu Dunaj Vltava se zapojilo v rámci řady odborných přednášek, workshopů a panelových diskuzí. Možná spolupráce v oblasti Průmyslu 4.0 je plánována jako nosné téma ZP Trh práce a ZP Spolupráce firem a klastry pro rok 2017.

Mezi další aktivity znalostních platforem s dopadem na Kraj Vysočina patřilo např.:
- VŠPJ (zastoupení ve ZP Spolupráce vysokých škol, ZP Věda a výzkum, ZP Cestovní ruch) - katedra cestovního ruchu - navázání spolupráce s Tourismusverband Linz (A), Swansea University (UK), VŠ v Kremži a v Grazu (A) a RECHBERGER tourismusconsult.at - spolupráce bude pokračovat formou společných projektů (výuka, výzkum v ČR); katedra technických studií - exkurze na VŠ Landshutu (Dolní Bavorsko) - v rámci navázaných kontaktů se předpokládá možnost spolupráce v oblasti electrical engineering a informatiky, studentských výměnných stáží, přeshraniční projekty (např. vývoj modulů GPS) apod.
- Centrum Excelence Telč (zastoupení ve ZP Věda a výzkum) - navázaná spolupráce s Donau-Universität Krems, Johannes Kepler Universität Linz a Fachhochschule Oberösterreich, Campus Wels. Na základě navázaných nových kontaktů v rámci ERDV byly podány projekty do 2. výzvy INTERREG V-A Rakousko - Česká republika 2014 - 2020 s označením strategický projekt ERDV, podporu získal projekt Com 3d-XCT s alokací přes 500 000 Euro.
- Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, pobočka Pelhřimov (zastoupení ve ZP Věda a výzkum) - díky navázání nových kontaktů mezi Ikom Stiftland, Chevak a.s., Technologiezentrum Energier Ruhstorf a VULHM v rámci platforem ERDV se VULHM podílí jako partner na realizaci projektu s označením strategický projekt ERDV s názvem Opatření green infrastructure z víceúčelového využití odpadních kalů prostřednictvím přeshraniční spolupráce , s alokací 700.000 €, který v prosinci 2016 získal podporu v rámci OP Interreg Česká republika - Bavorsko 2014 - 2020.
- Chutě Evropského regionu Dunaj Vltava - tato úspěšná prezentační akce z roku 2015 pokračovala i v roce 2016, kdy bylo natočeno 7 videoklipů (http://www.varimedobre.eu/ ), kde významní čeští šéfkuchaři vaří tradiční regionální pokrmy z regionálních surovin konkrétního regionu. Z prezentovaných receptů pak byla sestavena zajímavá kuchařka, která byla vydána na konci roku 2016. V knize zájemce nalezne nejen recepty, ale i zajímavosti o jednotlivých regionech a souhrnné informace o ERDV.

- Mezi další připravované publikace patří např. Cyklotoulky po Evropském regionu Dunaj Vltava. Jedná se o cyklopublikaci představující nejzajímavější cyklotrasy na území ERDV. Za každý region budou představeny 4 trasy různých obtížností (publikace je připravena a vydána bude na jaře 2017). V roce 2016 byla rovněž zahájena příprava publikace Evropský region Dunaj Vltava jako zdravotnický region , příprava videospotů o vysokých školách v ERDV atd.

- Možnost bezplatné účasti na odborných konferencích pro odborníky z regionů ERDV bylo možné využít např. na akcích: Den výzkumu (Deggendorf, únor 2016), HealthcareInnovation Triangle Evropského regionu Dunaj-Vltava (Weiden, únor 2016), Bioenergie pro obce (Linec, duben 2016), Konference IT Summit 2016 Thinkdigital (Linec, duben 2016), Fórum partnerských regionů (Český Krumlov, květen 2016), Arbeitswelt 4.0 (Weiden, září 2016), Mariánskolázeňské dialogy (Mariánské Lázně, listopad 2016) apod.

ERDV se v průběhu letošního roku rovněž prezentoval na celé řadě akcí pro veřejnost, realizovaných v jednotlivých regionech. Seznam těchto akcí definují regionální kontaktní místa ERDV ve spolupráci s Kanceláří ERDV. Mezi větší prezentace, které byly finančně podpořeny z akčního rozpočtu ERDV, patřila např. prezentace ERDV v rámci Světového poháru horských kol v Novém Městě na Moravě nebo prezentace regionálních produktů a přírodně-kulturního bohatství jednotlivých partnerských regionů na veletrhu tří zemí Pasovské jaro .

Celková zpráva o proběhlých akcích, kterých za rok 2016 bylo více jak 50, bude předložena kanceláří ERDV Politickému grémiu ERDV, které zasedne 20. 1. 2017, kdy předsednictví přebere pro rok 2017 Dolní Bavorsko. Jako hlavní téma pro rok 2017 zvolilo Dolní Bavorsko téma Jazyková ofenzíva

Kraj Vysočina bude v rámci znalostní platformy Trh práce a zaměstnanost pokračovat v rozpracovaných tématech a to:
- zlepšení jazykových znalostí (němčina, čeština)
- zvýšení atraktivity přeshraničního trhu práce a vytvoření dalších pobídek pro udržení mladých lidí a kvalifikovaných odborníků v regionu.
V rámci těchto témat jsou např. plánovány aktivity:
- společné projekty SŠ. OÖ projevil zájem o spolupráci automobilových škol a technických škol, aktivity budou zaměřeny na síťování a definování společných témat ke spolupráci na AT- D-CZ hranici
- předávání dobré praxe v oblasti Průmysl 4.0
- příprava projektů v oblasti Průmysl 4.0 s využitím možné mezinárodní spolupráce a finančních zdrojů EU
Návrh řešení Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu Kraje Vysočina (dále jen ORR ) doporučuje Radě Kraje Vysočina vzít na vědomí informace uvedené v materiálu RK-01-2017-37.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informace o činnosti Evropského regionu Dunaj Vltava v roce 2016 dle materiálu
RK-01-2017-37.
Odpovědnost ORR
Termín 3. 1. 2017
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz