Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-33-2016-11

RK-33-2016-11.doc
Číslo materiálu11
Číslo jednacíRK-33-2016-11
NázevZměna v dočasném schválení počtu zaměstnanců Kraje Vysočina zařazených do krajského úřadu
Zpracoval D. Buřičová, I. Hanáková Kosourová
Předkládá Z. Kadlec
Počet příloh
Popis problémuV souladu s ustanovením § 59 odst. 1 písm. b) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, rozhodla Rada Kraje Vysočina usnesením č. 0864/17/2016/RK o využití 1 pracovního místa na odboru analýz a podpory řízení (dále jen OAPŘ ) od 1. 7. 2016 na dobu určitou (do 31. 12. 2017), s úhradou osobních a souvisejících výdajů z kapitoly Krajský úřad nebo případnou úhradou z prostředků projektu (v souvislosti s podanou projektovou žádostí Profesionální a bezpečný úřad do výzvy pro územní samosprávné celky č. 03_15_033 Operačního programu Zaměstnanost projekt, usnesení 0378/09/2016/RK, RK-09-2016-09).
Toto pracovní místo souvisí s vlastní aktivitou kraje v samostatné působnosti - zavedení systému řízení kvality na Krajském úřadě Kraje Vysočina dle normy ČSN ISO/IEC 27001:2013.
Všechna zaváděná bezpečnostní opatření na KrÚ jsou založená na principu PDCA modelu (plánuj, udělej, zkontroluj, uskutečni), což znamená, že se bezpečnost řeší kontinuálně, jako posloupnost kroků vedoucích ke zlepšování procesů. Nejedná se tedy o jednorázové nastavení pravidel, ale o průběžný, nekončící proces, který se neustále vyvíjí a pozměňuje. Certifikací systému řízení bezpečnosti informací práce nekončí, do 12 měsíců musí proběhnout dozorový audit, který se zaměřuje na ověření skutečnosti, zda držitel certifikátu splňuje příslušná certifikační kritéria, zda je systém managementu uplatňován, přičemž zohledňuje i probíhající změny. Druhý dozorový audit musí být proveden do 24 měsíců, následují recertifikace v průběhu tří let. Během celého období je nutné průběžně procesy auditovat a nastavovat opatření ke zlepšení.
Kromě povinností, které ze zákona č. 181/2014 Sb., o kybernetické bezpečnosti plynou pro kraj, se v souvislosti s připravovanou novelou předpokládá, že mezi nové povinné subjekty, tzv. poskytovatele základních služeb, budou zařazeny i nemocnice (návrhy novely zatím nejsou v určení velikosti organizace konkrétní).
Všechny tyto aspekty dokládají, že potřeba procesního manažera kybernetické bezpečnosti by neměla být vázaná pouze na dobu realizace projektu. Je nepochybné, že činnosti související s certifikací jsou a budou trvalého charakteru.
OAPŘ ve spolupráci s OddŘLZ opakovaně vypisoval výběrové řízení na obsazení této pozice, vždy doposud neúspěšně - uchazeči se nedostavili, nebo se nakonec nikdo nepřihlásil i když telefonické dotazy na pozici byly. Mimo jiné potencionální uchazeči při dotazování na činnost a popis práce této pozice uváděli, že jde o příliš krátkou dobu pro práci specializovaného procesního manažera.
Pro rok 2016 je toto pracovní místo výše uvedeným usnesením rozpočtově kryto, a protože dosud nebylo rozhodnuto o projektu z OPZ, je toto pracovní místo zařazeno i do návrhu rozpočtu na rok 2017.
Návrh řešení Ředitel Krajského úřadu Kraje Vysočina s ohledem na uvedenou potřebu navrhuje Radě Kraje Vysočina vzít na vědomí informaci o využití 1 dočasně schváleného pracovního místa zařazeného do struktury krajského úřadu, a to a to na dobu neurčitou.
O stanovení počtu zaměstnanců kraje zařazených do krajského úřadu a stanovení objemu prostředků na platy těchto zaměstnanců rozhoduje dle § 59 odst. 1 písm. b) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, rada kraje.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informaci o využití dočasně schváleného pracovního místa zařazeného do krajského úřadu od 1. 11. 2016, a to na dobu neurčitou s obsahovou náplní dle popisu v materiálu
RK-33-2016-11.
Odpovědnost Ř, OAPŘ, OddŘLZ
Termín 31. 10. 2016
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz