Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-16-2016-27

RK-16-2016-27.doc  RK-16-2016-27pr01.doc  RK-16-2016-27pr02.pdf
Číslo materiálu27
Číslo jednacíRK-16-2016-27
NázevNávrh na poskytnutí dotace pro Potravinovou banku Vysočina, z. s., - návrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Sociální věci
Zpracoval P. Švanda
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuOdbor sociálních věcí Krajského úřadu Kraje Vysočina předkládá žádost Potravinové banky Vysočina (dále jen PBV), z. s., IČ: 01443658, se sídlem Barborka 1191, Ledeč nad Sázavou, o poskytnutí dotace na podporu činnosti v roce 2016 ve výši 200 000 (dle přílohy č. 1.).
Posláním potravinových bank obecně je boj proti hladu a proti plýtvání potravinami. Cílem PBV je získávat zdarma zemědělské přebytky, přebytky potravinářského průmyslu nebo neprodejné, ale poživatelné potraviny, potraviny při veřejných sbírkách v supermarketech, ve školách apod., jejich skladování a bezplatná distribuce. Dále PBV získává velké množství potravin z organizovaných národních a regionálních potravinových sbírek. Distribuci potravin osobám v tísni zajišťuje PBV prostřednictvím sítě místních sdružení, neziskových organizací, které jsou ve styku s chudými potřebnými lidmi. PBV spolupracuje s ostatními 13-ti potravinovými bankami v ČR. Samotný provoz PBV byl zahájen v roce 2014 a Kraj Vysočina poskytl dotaci ze svého rozpočtu ve výši 70 000 Kč na podporu její činnosti. V loňském roce kraj podpořil PBV částkou 130 000 Kč.
Nad rámec žádosti o dotaci z Kraje Vysočina se bude PBV v letošním roce navíc ucházet o provozní (ve výši 500 tis. Kč) a investiční dotaci (ve výši 1 mil. Kč) v rámci Výzvy Ministerstva zemědělství Podpora činnosti potravinových bank a dalších subjektů s humanitárním zaměřením . Investiční dotace by měla sloužit na úpravy a rozšíření skladu potravin.
Dále se PBV v letošním roce zapojí do Výzvy MPSV Potravinová a materiální pomoc osobám a domácnostem ve vážné sociální nouzi . V rámci této Výzvy budou v rámci způsobilých výdajů nakoupeny takové komodity, které obchodní řetězce do potravinových bank zpravidla nedodávají, ale jsou pro osoby v nouzi velice potřebné. Jsou to zejména trvanlivé potraviny, drogistické zboží, školní potřeby, spodní prádlo apod., které zpravidla nespadají do přebytků. O výběru potřebných komodit vyjednává Česká federace potravinových bank s MPSV. V červnu pak MPSV započne s realizací zakázky na nákup těchto komodit, které by koncem roku měly být distribuovány ke konečným spotřebitelům. Výše celkových způsobilých výdajů představuje z 90 % prostředky určené na materiální a potravinovou pomoc a 10 % na provádění doprovodných opatření spojených s administrací a technický zajištěním distribuce pomoci.
Počátkem dubna proběhlo na OSV jednání za účasti ředitele České federace potravinových bank (ČFPB) pana Fabrice Martina-Plichty, předsedy PBV pana Miroslava Krajcigra a místopředsedkyně PBV paní Mgr. Ivety Vrbové, v rámci kterého byla ze strany PBV předložena analýza distribuce potravin za rok 2015 a první čtvrtletí 2016. Z uvedených analýz spolu s porovnáním s rokem 2014, ve kterém PBV zahájila provoz v našem kraji, je patrné, že dochází k meziročnímu nárůstu objemu distribuovaných potravin potravinovou bankou (rok 2014 = 26 tun za cca 1,4 mil. Kč, rok 2015 = 36 tun za 2 mil. Kč, 1.Q 2016 = 10 tun za 0,5 mil. Kč). Výhodou PBV také je, že vlastní velký objekt na adrese Barborka 1191, Ledeč nad Sázavou, ve kterém má dostatečně velké skladovací prostory ke skladování potravin i s dostatečnou rezervou pro spolupráci se všemi poskytovateli soc.služeb, se všemi obcemi s rozšířenou působností, a tudíž k pokrytí celého Kraje Vysočina.
V rámci osobního setkání také ředitel ČFPB pan Fabrice Martin-Plichta velice pozitivně hodnotil činnost PBV, a to zejména v oblasti spolupráce s dodavateli potravin a jednotlivými poskytovateli soc. služeb, ale i s ohledem na úzkou spolupráci s ostatními potravinovými bankami v ČR. Dále zdůraznil význam velkých skladovacích prostorů v objektu PBV.
Stávajícími hlavními smluvními dodavateli potravin PBV zejména jsou řetězce Albert, Tesco, Kaufland, Globus, Makro, Penny, COOP, DM drogerie markt, ale i mnoho dalších malých výrobců potravin.
PBV má aktuálně 28 smluvních odběratelů potravin v našem kraji a jsou jimi zejména: Oblastní charita Pelhřimov, Oblastní charita Třebíč, Naděje pro život Jihlava, Ječmínek, o.p.s. Žďár nad Sázavou, Medou z.s. Humpolec, Kolpingovo dílo ČR, z.s. Žďár nad Sázavou, Fokus Vysočina (Chotěboř), Háta, o. p. s. Ledeč nad Sázavou, Alkat, z.s. Jemnice, MÚ Havlíčkův Brod, MÚ Humpolec, MÚ Chotěboř, MÚ Ledeč nad Sázavou, MÚ Žďár nad Sázavou, OÚ Kozlov, OÚ Bojiště a další. Smluvní odběratelé hradí roční členský poplatek ve výši 1 000 Kč. Odběratelé potravin odebírají potraviny po předchozí domluvě přímo u dodavatelů nebo ze skladu potravin na adrese: Barborka 1191, Ledeč nad Sázavou.
Dotace kraje bude využita na částečnou úhradu provozních nákladů PBV, zejména pak nákladů na mzdy koordinátora a skladníka PBV. V souvislosti s poskytnutím dotace plánuje OSV v průběhu 2. pololetí kontrolu činnosti PBV, která bude zaměřena jak na finanční kontrolu, tak na kontrolu systému distribuce potravin.
Poskytnutí dotace bude řešeno rozpočtovým opatřením spočívajícím ve zvýšení kapitoly Sociální věci za použití kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje.
Návrh řešení Odbor sociálních věcí doporučuje poskytnutí dotace z rozpočtu Kraje Vysočina ve výši 200 000 Kč organizaci Potravinová banka Vysočina, z. s., IČ: 01443658, se sídlem Barborka 1191, Ledeč nad Sázavou, na podporu činnosti v roce 2016 dle přílohy RK-16-2016-27, př. 1 (smlouva o poskytnutí dotace).
Za účelem poskytnutí dotace navrhujeme schválit rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Sociální věci, § 4399 - Ostatní záležitosti sociálních věcí a politiky zaměstnanosti o částku 200 000 Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 - Ostatní činnosti jinde nezařazené, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o částku 200 000 Kč.
StanoviskaEkonomický odbor: Aktuální stav kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje ke dni 27. 4. 2016 činí 39 581 tis. Kč.
Odbor informatiky: Podpora byla zaevidována v systému eDotace - ID O01707 (příloha č. 2).
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Sociální věci, § 4399 - Ostatní záležitosti sociálních věcí a politiky zaměstnanosti o částku 200 000 Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 - Ostatní činnosti jinde nezařazené, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o částku 200 000 Kč;
rozhoduje
* poskytnout dotaci organizaci Potravinová banka Vysočina, z. s., IČ: 01443658, se sídlem Barborka 1191, Ledeč nad Sázavou ve výši 200 000 Kč dle materiálu RK-16-2016-27, př. 1;
* uzavřít veřejnosprávní smlouvu dle materiálu RK-16-2016-27, př. 1.
Odpovědnost OSV, OE
Termín 31. 5. 2016
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz