Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-15-2005-24

RK-15-2005-24.doc  RK-15-2005-24pr1.doc
Číslo materiálu24
Číslo jednacíRK-15-2005-24
NázevFOND VYSOČINY - Grantový program "Doprovodná infrastruktura cestovního ruchu 2005" na podporu budování a modernizace doprovodné infrastruktury cestovního ruchu
Zpracoval R. Běhanová počet příloh: 1
Předkládá M. Černý
Počet příloh
Popis problémuK aktivitám specifikovaným v opatření 1.4.4 Programu rozvoje kraje pro oblast cestovního ruchu patří podpora budování a zkvalitňování základní a doprovodné infrastruktury cestovního ruchu. Navrhovaný grantový program (dále jen GP) je určen na rozvoj doprovodné infrastruktury cestovního ruchu využitelné pro pobytově-rekreační turistiku a zkvalitnění úrovně vybavení pro možnosti aktivního trávení volného času, která rozšíří nabídku cestovního ruchu a zvýší její konkurenceschopnost.
Stejnojmenný grantový program byl vyhlášen v roce 2004 v celkovém objemu 5 mil. Kč a subjekty z kraje Vysočina byl pozitivně vnímán. Z celkového počtu 28 podpořených projektů bylo 90% realizováno veřejnoprávními subjekty a 10% podnikatelskými subjekty.
Projekty s velkým finančním objemem týkající se doprovodné infrastruktury cestovního ruchu mohou být předkládány v rámci podopatření 4.2.2 Společného regionálního operačního programu (dále jen SROP) jako individuální projekty (veřejné subjekty) i v rámci grantových schémat kraje Vysočina (podnikatelské subjekty). Navrhovaný grantový program řeší podporu doprovodné infrastruktury menšího rozsahu.
Návrh řešení Navrhované aktivity jsou totožné s předešlou výzvou, další navrhovanou aktivitou je přeznačení cyklotras. K podporovaným aktivitám podopatření 4.2.2. patří také rozvoj zařízení turistických středisek v oblasti sportu a rekreace zkvalitňujících nabídku aktivního trávení volného času. Navrhovaný GP tedy reflektuje na existenci i takových projektových záměrů podnikatelských subjektů v kraji, které však svým objemem nedosahují minimální výše projektů do SROP.
Pro zamezení možného překryvu podporovaných aktivit byl program konzultován s garantem GP "Sportoviště 2005" a přesně nadefinováni možných příjemců podpory.
Podmínky předkládané Výzvy budou diskutovány komisí vnějších vztahů a cestovního ruchu dne 21.4.2005. Na doporučení Řídícího výboru GP Doprovodná infrastruktura cestovního ruchu 2004 byla přidána žadatelům povinnost předložit podrobný položkový rozpočet akce pro lepší možnost zhodnocení efektivity předkládaných projektů.
Největší váha při hodnocení projektů bude dána kritériu "komplexnost, konkrétnost a udržitelnost předkládaného projektu (návrh navazujících marketingových aktivit, zajištění stabilních finančních zdrojů pro údržbu realizované infrastruktury)"
StanoviskaStanovisko nebylo vyžádáno.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit vyhlášení grantového programu "Doprovodná infrastruktura cestovního ruchu 2005" na podporu budování a modernizace doprovodné infrastruktury cestovního ruchu, dle materiálu RK-15-2005-24, př. 1.
Odpovědnost odbor regionálního rozvoje
Termín 17. 05. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz