Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-06-2016-55

RK-06-2016-55.doc  RK-06-2016-55pr01.doc  RK-06-2016-55pr02.pdf
Číslo materiálu55
Číslo jednacíRK-06-2016-55
NázevInformace o aktivitách příspěvkových organizací zřizovaných na úseku kultury a cestovního ruchu k oslavám 700. výročí narození Karla IV. a o dalších vybraných akcích v roce 2016
Zpracoval I. Schallnerová
Předkládá L. Seidl
Počet příloh
Popis problémuRadě kraje je předložena informace o aktivitách příspěvkových organizací zřizovaných krajem na úseku kultury a cestovního ruchu k oslavám 700. výročí narození Karla IV.
a o dalších vybraných akcích připravovaných v roce 2016.
V letošním roce si připomínáme 700. výročí narození českého krále a římského císaře Karla IV., jedné z nejvýznamnějších postav národních dějin a mimořádné osobnosti evropského formátu. Jeho státotvorný, kulturní a duchovní odkaz, který přetrvává až do současnosti, je akcentován v celé řadě kulturních a společenských aktivit připravovaných jak na celorepublikové úrovni, tak i v dílčích projektech realizovaných v jednotlivých regionech.
V Kraji Vysočina, přestože tato oblast nebyla ovlivněna přímou činností a iniciativami krále a císaře Karla IV. tolik, jako jiné části historického území zemí Koruny České, je příspěvkovými organizacemi zřizovanými krajem na úseku kultury a cestovního ruchu připravováno množství akcí vztahujících se k připomenutí tohoto významného výročí.
Jedná se o výstavy, vzdělávací programy, koncerty, přednášky, tematická čtení, představení či netradiční kostýmované prohlídky a další aktivity, jejichž rámcový přehled je uveden v materiálu RK-06-2016-55, př. 1.
Sdílené téma Karla IV. je zpracováno a přiblíženo z různých úhlů pohledů tak, aby příspěvkové organizace svou nabídkou oslovily nejen širokou veřejnost, ale i žáky základních a středních škol a přispěly tak k oživení zájmu o vlastní historii, k prohloubení národního povědomí a posílení vnímání potřeby kulturních hodnot, vzdělanosti, tradice a pocitu sounáležitosti a propojení s evropskými dějinami.
Uvedené aktivity jsou financovány jednotlivými příspěvkovými organizacemi z jejich běžných rozpočtů. Zvláštní důraz je kladem na společnou mediální propagaci, kterou z důvodu koordinace a garance jednotnosti výstupů bude za všechny příspěvkové organizace zajišťovat Muzeum Vysočiny Jihlava, příspěvková organizace, a to na základě mimořádné dotace ve výši 190 tis. Kč zahrnuté do rozpočtu Kraje Vysočina, kapitoly Kultura na rok 2016.
Pro širší společnou propagaci byl rovněž příspěvkovými organizacemi zřizovanými krajem na úseku kultury a cestovního ruchu vybrán okruh nejdůležitějších akcí připravovaných v letošním roce. Výstupem jejich vzájemné spolupráce je vytvoření propagačního materiálu Za kulturou na Vysočinu 2016 vydaného Vysočina Tourism, příspěvkovou organizací, který je určen k propagaci kulturní nabídky v našem regionu na veletrzích cestovního ruchu a je využíván i samotnými organizacemi a dalšími subjekty působícími v oblasti cestovního ruchu, viz materiál RK-06-2016-55, př. 2.
Návrh řešení Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu navrhuje radě kraje vzít na vědomí informace o aktivitách příspěvkových organizací vztahujících se k připomenutí 700. výročí narození Karla IV. dle materiálu RK-06-2016-55, př. 1, a dále o vybraných nejvýznamnějších akcích připravovaných příspěvkovými organizacemi v roce 2016 dle materiálu
RK-06-2016-55, př. 2.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informace o aktivitách příspěvkových organizací zřizovaných Krajem Vysočina na úseku kultury a cestovního ruchu vztahujících se k připomenutí 700. výročí narození Karla IV. dle materiálu RK-06-2016-55, př. 1, a dále o jimi připravovaných nejvýznamnějších akcích v roce 2016 dle materiálu RK-06-2016-55, př. 2.
Odpovědnost odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu
Termín 16. 2. 2016
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz