Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-14-2005-80

RK-14-2005-80.doc  RK-14-2005-80pr2.pdf  RK-14-2005-80pr3.doc
Číslo materiálu80
Číslo jednacíRK-14-2005-80
NázevNávrh úpravy designu logotypu kraje Vysočina a rozšíření manuálu firemní identity
Zpracoval Z. Čech
Předkládá M. Kalivoda
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina používá od roku 2002 oficiální logotyp a manuál firemní identity. Tento manuál stanovuje pravidla pro používání logotypu kraje Vysočina a také jeho použití na různých propagačních a komunikačních prostředcích (dopisní šablony, 3D předměty, vizitky venkovní reklama apod.). Existence logotypu kraje Vysočina a manuálu firemní identity je nutnou podmínkou především pro:
- efektivnější zacílení propagačních a komunikačních aktivit kraje
- snadnější identifikaci výstupů kraje jednotlivými cílovými skupinami
- zvýšení profesionality práce kraje
- podporu vnitřní komunikace a sounáležitosti, podporu naplňování vize úřadu.

Dopady, které má zpracovaný manuál firemní identity na povědomí občanů o kraji, pravidelně měříme v rámci průzkumu veřejného mínění. Vybrané výsledky z průzkumů veřejného mínění 2002 a 2004 najdete v příloze 1 tohoto materiálu. Od doby svého vzniku se manuál firemní identity stal základní podmínkou a atributem při přípravě všech zásadních propagačních a komunikačních aktivit kraje (periodické tiskoviny kraje, propagace kraje při sponzorovaných akcích, portfolio dopisních a jiných šablon kraje, www stránky, propagace kraje jako turistické destinace atd.)

Manuál firemní identity je typem koncepčního dokumentu, který je třeba během doby dále aktualizovat a přizpůsobovat novým podmínkám. To dvojnásob platí u manuálů firemní identity nově vzniklých podniků či institucí. Během doby, která uplynula od zpracování původního manuálu firemní identity kraje Vysočina, nastaly tyto skutečnosti:
- poněkud se posunula (estetická i technická) kritéria všeobecně platná pro grafiku logotypů;
- s tím, jak se firemní identita kraje Vysočina stává stále přirozenější součástí naší vnitřní firemní kultury, vznikají další požadavky z jednotlivých odborů krajského úřadu na rozšíření manuálu firemní identity o další šablony a zásady použití
- některé části manuálu zastaraly díky přijetí nových norem (např. ČSN 01 6910 - úprava písemností)
Návrh řešení Navrhujeme reagovat na výše uvedené skutečnosti úpravou designu logotypu kraje Vysočina a rozšířením manuálu firemní identity. V příloze 2 tohoto materiálu nejdete zpracovanou úpravu designu oficiálního logotypu kraje Vysočina, včetně stručného komentáře zpracovatele - agentury BIG. Příloha 3 tohoto materiálu obsahuje strukturu nového manuálu firemní identity, která odpovídá aktuálním představám kraje. Návrh je výsledkem diskuse oddělení vnějších vztahů s dalšími resorty, které jsou nejčastějšími uživateli manuálu firemní identity (především ORR, OŠMS, OKPP).
Navrhované řešení má za cíl především:
- zmodernizování designu samotného logotypu, zlepšení některých parametrů logotypu, které způsobovaly problémy (např. příliš slabý řez původního písma, který vedl k jeho horší viditelnosti na velkoplošných reklamních plochách)
- zdokonalení propagačních aktivit kraje pomocí dopracování a rozšíření šablon a pravidel pro tištěné propagační materiály, typu propagačních brožur z oblasti cestovního ruchu.
StanoviskaOdboru regionálního rozvoje:
Odbor regionálního rozvoje navrhovanou změnu logotypu podporujeme. Nově navrhovaný logotyp umožní na prezentačních akcích výrazně lepší viditelnost a propagaci kraje. Bude-li postupně umožněna jeho zkrácená verze, bude ji odbor regionálního rozvoje pro potřeby cestovního ruchu využívat jako marketingovou značku turistického regionu.

Odboru školství, mládeže a sportu:
Odbor školství, mládeže a sportu vítá navrhovanou změnu logotypu kraje Vysočina i zpřesnění obsahu manuálu firemní identity kraje Vysočina, především z důvodů ujasnění pravidel a podmínek používání logotypu při nejrůznějších příležitostech.

Odboru kultury a památkové péče:
Odbor kultury a památkové péče není k posuzování ztvárnění logotypu kraje kompetentní, v zásadě však nemá proti navrhované změně námitky.

Odboru sekretariátu ředitelky a krajského živnostenského úřadu:
Odbor sekretariátu ředitele a krajského živnostenského úřadu nemá připomínky k návrhu změny logotypu, ale současně upozorňuje, že s navrhovanou změnou vzniknou náklady, které nejsou rozpočtovány na rok 2005 (např. úprava orientačního systému v budovách, razítka, úprava šablon dokumentů).
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
návrh úpravy designu logotypu kraje Vysočina a rozšíření manuálu firemní identity dle materiálu RK-14-2005-80.
Odpovědnost odbor sekretariátu hejtmana
Termín 12. 4. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz