Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-14-2005-87

RK-14-2005-87.doc
Číslo materiálu87
Číslo jednacíRK-14-2005-87
NázevInformace o příštím plánovacím období 2007 - 2013 a záměru zpracování ROP
Zpracoval M. Černý
Předkládá M. Černý
Počet příloh
Popis problémuNa 2. zasedání Rady Asociace krajů České republiky, které se konalo 11. února 2005 ve Špindlerově Mlýně, přijali její členové usnesení č. 11, ve kterém vyjádřili záměr krajů připravovat samostatné Regionální operační programy pro NUTS II. Tento záměr byl také hejtmany prezentován na společné schůzce s ministrem pro místní rozvoj, která se uskutečnila dne 8. března 2005.
Na schůzce byl ministrovi pro místní rozvoj předložen poziční dokument, který je založen na existenci sedmi Regionálních operačních programů (dále jen "ROP"), respektuje zákon 248/2000 Sb. o podpoře regionálního rozvoje, kompetenční zákon o koordinační roli MMR v procesu přípravy ČR na čerpání finančních prostředků ze strukturálních fondů (dále jen "SF") a fondu soudržnosti (dále jen "FS") v letech 2007-2013 a naplňuje připravovaná nařízení Evropského parlamentu a Rady EU ke strukturálním fondům v období 2007-2013.
Poziční dokument představuje návrh společného postupu a budoucí spolupráce mezi Ministerstvem pro místní rozvoj ČR (dále jen "MMR ČR") a kraji při realizaci regionální politiky. Ctí princip subsidiarity a umožní optimální nastavení regionálních priorit v souladu s evropským strategickým dokumentem a Národním strategickým referenčním rámcem. Cílem dokumentu je nalézt optimální a efektivní formu spolupráce mezi MMR ČR a kraji (AK, NUTS II) při řešení Regionálních operačních programů (dále jen "ROP"), spojit se k naplnění koordinační role MMR v plánovacím období 2007-2013.
Dne 23.3. Komise pro regionální rozvoj AK ČR stanovila následující harmonogram:
* Metodika pro zpracování ROP - zpracována do 30. 4. 2005 a předána krajům
* Ustanovení pracovních skupin v regionech NUTS II. a rozhodnout o způsobu přípravy ROP do 15. 6. 2005 - garant Regionální rada
* Zpracovat analytickou část ROP včetně SWOT k 15. 6. 2005 - garant Regionální rada
* Zpracovat návrh regionálních priorit ROP pro regiony NUTS II. ve stanovené struktuře - 31. 7. 2005
* Návrh ROP pro jednotlivé regiony NUTS II. - 30. 11. 2005

Na základě požadavku krajů uskutečnilo MMR ČR kroky pro přípravu ROP a připravilo ve spolupráci s portugalskými zástupci prezentaci příprav Regionálních operačních programů pro plánovací období 2007 - 2013 v Portugalsku.
Vláda ČR na svém zasedání dne 2. 3. 2005 schválila prioritní oblasti politiky hospodářské a sociální soudržnosti pro období 2007 - 2013, kterými jsou: Podnikání, Lidské zdroje a vysoké školy, Inovace a znalostní ekonomika, Dostupnost a infrastruktura, Řešení regionálních disparit.
Návrh řešení Na pracovním setkání Euteamu (zástupci ORR, OI, OŠMS, OLVHZ, OKPP, ODSH) dne 6. 4. 2005 bylo diskutováno o plánovacím období 2004 - 2006, a to jak z hlediska administrativního zajištění programů, grantových schémat, tak z hlediska příprav a realizace projektů. Byla posuzována dvě hlediska - personální zajištění a finanční zabezpečení.
Diskutovalo se také o příštím plánovacím období 2007 - 2013. Zástupci ORR představili kolegům termíny a model příprav zpracování ROP pro NUTS III a NUTS II. Veškeré kroky budou také harmonizovány s postupem aktualizace Programu rozvoje kraje Vysočina.
Zástupci Euteamu se shodli, že budou aktivně pracovat v rámci pracovních podskupin Řídícího a koordinačního výboru. Bylo konstatováno, že je nezbytně nutné koordinovat veškeré činnosti na úrovni AK ČR pro jednotlivé priority. Pracovní skupiny budou klíčové pro vyjednávání s příslušnými resorty zejména v otázkách jaké aktivity budou v ROP a kolik finančních zdrojů bude na tyto aktivity alokováno. Nezbytná bude také účast příslušných resortních radních při klíčových vyjednáváních v rámci pracovních skupin. Následně se diskutovalo dle jednotlivých priorit:

Průmysl a podnikání (ORR)

2004 - 2006
* úspěšná administrace GS a čerpání finančních zdrojů pro drobné, malé a střední podnikatele
* dokončení přípravy a realizace projektu vytvoření Vědeckotechnického parku - do konce června 2005 bude dokončena analytická část (mapování potřeb u podnikatelů), v tuto chvíli víme, že se nebude jednat o produktové, ale technologické centrum. V druhém pololetí 2005 zpracování projektu, 2006 předložení žádosti do operačního programu Průmysl a podnikání (dále jen "OPPP")
* podpora vzniku klastrů, zárodky klastrů jsou ve strojírenském, dřevařském a potravinářském průmyslu, žádosti o podporu do OPPP


2007 - 2013
* zachování rozdělení na drobné, malé a střední podnikatele
* vyjednat větší objem finančních zdrojů na rozvoj lidských zdrojů pro podnikatele
* udržet nákup technologií jako možnost podpory žadatelům působícím alespoň
v hospodářsky slabém území v rámci kraje
* indikátory pracovních míst přepočítávat k požadované dotaci
* příprava a realizace projektů pro Vědeckotechnický park


Informační technologie (OI)

2004 - 2006
* úspěšná realizace projetu RowaNet, část I., II.

2007 - 2013
* projekty podporující infrastrukturu
* projekty podporující služby v oblasti IT
* projekty IT administrovány prostřednictvím ROP



Dopravní infrastruktura (ODSH)

2004 - 2006
* úspěšná realizace projetu rekonstrukce silnice II/405
* RK rozhodne o dalších akcích pro 4. kolo (výběr ze 6 akcí, předloží materiál do RK ODSH)

2007 - 2013
* realizace projektu II/405
* realizace projektu severojižní propojení
* otevřená otázka zůstává u místních komunikací. Poptávka v databázi projektových záměrů existuje poměrně velká. Na základě rozhodnutí RK bude pokračovat příprava ROP (pro místní komunikace - pravděpodobně grantová schémata)


Lidské zdroje (OŠMS, ORR)

2004 - 2006
* úspěšná realizace projektů adaptabilní školy I., II.
* úspěšná administrace grantových schémat
* úspěšná realizace projektu budování rozvojového partnerství

2007 - 2013
* velké projekty podporující výzkum, vývoj, inovace
* řešení problémů internetizace knihoven
* podpora jazykových dovedností
* rozšiřování bakalářských studijních oborů
* připravit a předložit projekt krajské knihovny.


Cestovní ruch (ORR)

2004 - 2006
* úspěšná administrace grantových schémat pro služby a infrastrukturu v cestovním ruchu
* úspěšná realizace projektu zpracování strategie marketingu cestovního ruchu

2007 - 2013
* větší podpora infrastruktury cestovního ruchu
* maximální finanční prostředky na regionální úroveň
* u infrastruktury realizace prostřednictvím projektů
* u služeb prostřednictvím grantových schémat




Zemědělství (OLVHZ)

2004 - 2006
* informační a poradenská činnost
* podpora Místních akčních skupin

2007 - 2013
* informační a poradenská činnost
* podpora Místních akčních skupin


Norský finanční mechanismus (OKPP)

2004 - 2009
* úspěšná administrace projektů předložených do Norského finančního mechanismu


Závěr:
Personální obsazení je z hlediska administrace programů, grantových schémat v tuto chvíli zajištěno. V souvislosti s příštím plánovacím obdobím bude řešeno až dle vývoje příprav ROP a specifikace potřeb. Je zřejmé, že budou probíhat znovu diskuse o implementační struktuře, umístění společného sekretariátu Regionální rady a o právní subjektivitě Regionální rady, neboť ta by měla být zodpovědná za realizaci ROP.

Z hlediska finančního zabezpečení bude nutné otevřít otázku profinancování projektů. Tato otázka bude řešena na společném setkání zástupců ORR a EO. Z hlediska profinancování malých projektů předkládanými NNO, se pokusíme v tomto plánovacím období podporovat myšlenku založení nadačního fondu. Diskuse byla zahájena mezi zástupci NNO a podnikatelským sektorem. Teprve se uvidí, zda je prostředí v našem kraji připraveno na tuto myšlenku a podnikatelé jsou ochotni vložit finanční prostředky do fondu.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usnesení
Odpovědnost
Termín05-87
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz