Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-14-2005-82

RK-14-2005-82.doc  RK-14-2005-82pr1.doc
Číslo materiálu82
Číslo jednacíRK-14-2005-82
NázevVýpůjčka počítačového vybavení Policii ČR
Zpracoval P. Dvořák
Předkládá M. Kalivoda
Počet příloh
Popis problémuNa základě § 11 písm. a) zákona 239/2000 Sb., o integrovaném záchranném systému, a o změně některých zákonů a na základě vyhlášky ministerstva vnitra č. 328/2001 Sb., o některých podrobnostech integrovaného záchranného systému, ve znění vyhlášky č. 429/2003 Sb., s vyznačením změn a doplňků, realizuje kraj Vysočina prohlubování funkce začlenění Policie ČR do základních složek IZS. Toto uskutečňuje zařazením výkonných informačních technologií na operační střediska PČR okresních ředitelství v kraji Vysočina. Technologie slouží k usnadnění a urychlení vzájemné komunikace mezi základními složkami IZS.
Operační střediska PČR okresních ředitelství v kraji Vysočina byla vybavena výpočetní technikou na základě usnesení rady kraje č. RK-35-2004-67 formou výpůjčky. Tímto řešením se odstranila řada problémů při komunikaci policie s ostatními složkami IZS a při pořizování dat pro účely krizového řízení od těchto složek.
V zhledem k danému členění policie se v průběhu času ukázalo, že nestačí zajistit vybavenost operačních středisek okresních ředitelství PČR, ale pro efektivnější využití všech možností je třeba začlenit do systému a vybavit výpočetní technikou i operační středisko dálničního oddělení Policie ČR ve Velkém Beranově, které kontroluje bezpečnost na dálnici D1. Na úseku, který prochází krajem Vysočina a patří mezi její kritická místa z důvodu geografických podmínek. Absence odpovídající techniky u operačního střediska dálniční policie se projevuje nedostatky při vzájemné komunikaci a předávání dat v návaznosti na IZS. Operační středisko nemůže při své činnosti využít všech možností, které by mohly přispět k vyšší bezpečnosti na dálnici D1.
Je také nutno přihlédnout k tomu, že orgány kraje ze zákona zajišťují připravenost kraje na řešení mimořádných událostí, přičemž na zabezpečení vzájemné komunikace je kladen obzvlášť velký důraz.
Návrh řešení Pro odstranění nedostatků při komunikaci se složkami IZS a pořizování dat potřebuje operační středisko PČR dálničního oddělení ve Velkém Beranově doplnit stávající počítačové vybavení, které kraj Vysočina formou bezplatné půjčky na toto oddělení zapůjčí na základě smlouvy o výpůjčce.
Předmětem výpůjčky je 1 sestava PC včetně zařízení umožňujícího připojení k internetové síti. Předpokládaná doba zápůjčky je na dobu 5ti let.
S ohledem na potřebnost prohloubit funkci začlenění Policie ČR do základních složek IZS a postupné zkvalitnění systému krizového řízení v rámci kraje Vysočina doporučuje odbor sekretariátu hejtmana výpůjčku počítačové sestavy na operační středisko dálničního oddělení Policie ČR ve Velkém Beranově. Bezpečnostní situace na dálnici D 1 není uspokojivá a je třeba využít všech možností ke zlepšení této situace.
Vzhledem k tomu, že vyjednávání konkrétních podmínek umístění počítače na operačním středisku PČR je poměrně komplikované a časově náročné, doporučujeme svěřit rozhodnutí o uzavření smlouvy o výpůjčce odboru sekretariátu hejtmana. Toto řešení, dle našeho názoru, je administrativně nejjednodušší, umožňující současně nejrychlejší reakci kraje. Dle § 59 odst. 1) písm. l) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích, je radě kraje vyhrazeno rozhodovat o uzavírání nájemních smluv a smluv o výpůjčce; tuto působnost může rada svěřit příslušnému odboru krajského úřadu zcela nebo zčásti.
Návrh smlouvy o výpůjčce počítačových sestav je uveden v příloze 1 tohoto materiálu.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
pověřuje
v souladu s ustanovením § 59 odst. 1 písm. l) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích, ve znění pozdějších předpisů, odbor sekretariátu hejtmana rozhodováním o uzavírání smluv o výpůjčce počítačových sestav s Ministerstvem vnitra České republiky dle materiálu RK-14-2005-82, př. 1.
Odpovědnost odbor sekretariátu hejtmana
Termín průběžně
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz