Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-14-2005-81

RK-14-2005-81.doc  RK-14-2005-81pr1.doc
Číslo materiálu81
Číslo jednacíRK-14-2005-81
NázevNávrh na zpracování analýzy potřeb kraje Vysočina v oblasti zahraničních vztahů a evropských projektů
Zpracoval L. Seidl
Předkládá M. Kalivoda
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina se snaží rozvíjet rozmanitá partnerství se zahraničními regiony, jejich sdruženími i jinými zahraničními subjekty. Tato partnerství vznikají někdy z iniciativy samotného kraje Vysočina. Jindy se kraj Vysočina připojuje k projektu, jehož nositelem je někdo jiný.
Obecně lze konstatovat, že v současnosti zejména v Evropě existují velmi rozsáhlé příležitosti k mezinárodní spolupráci. Tuto spolupráci podporují především různé programy EU. Vzhledem k omezeným personálním i finančním kapacitám kraje je zásadní otázkou, které typy zahraničních partnerství jsou pro kraj Vysočina prioritou z hlediska:
- výběru témat nebo konkrétních projektů, která budou v rámci zahraničních partnerství řešena (souvislosti s otázkami charakteristickým pro kraj Vysočina, např. ekonomická restrukturalizace, turistika, apod.) - návaznost na Program rozvoje kraje Vysočina (PRK)
- efektivity zapojování se do partnerství
- výběru partnerů, kteří budou ve spolupráci angažováni (úzká propojenost s předchozím bodem) a jejich geografického umístění (důraz na sousední státy?).
- propojení aktivit mezinárodních projektů s PRK
- náročnosti managementu projektů pro kraj
Výše uvedené otázky byly mimo jiné diskutovány při projednání dalšího postupu spolupráce s francouzským regionem Champagne-Ardenne (materiál RK-04-2005-35). Rada kraje uložila sekretariátu hejtmana předložit návrh na zpracování analýzy potřeb v oblasti zahraničních vztahů. Stejně tak na potřebu výše uvedené analýzy ukázal seminář o evropských projektech a zapojení jednotlivých odborů krajského úřadu do této problematiky, organizovaný
16. prosince pro vedoucí pracovníky KrÚ. Na tomto semináři byla pojmenována potřeba procesních změn a vytvoření koncepčního materiálu, který umožní koncentrovat zdroje kraje do vybraných projektů ve skutečně prioritních oblastech, které odpovídají strategickým cílům kraje.
Návrh řešení Odbor sekretariátu hejtmana navrhuje zadat zpracování analýzy potřeb kraje Vysočina v oblasti zahraničních vztahů. Analýza by měla odpovědět na následující otázky:
- jaké jsou vnitřní potřeby a očekávání v oblasti zahraniční spolupráce v jednotlivých resortech;
- jaké jsou silné a slabé stránky, příležitosti a ohrožení kraje Vysočina z hlediska zahraničních vztahů všeobecně a specificky v oblasti tvorby EU projektů;
- jaké jsou prioritní oblasti, ve kterých se chce kraj Vysočina zapojovat do partnerství v evropských projektech;
- jaké jsou doporučení v oblasti procesních a organizačních změn, popř. jaké jsou potřeby dalších koncepčních materiálů v oblasti zapojení kraje do EU projektů a zahraniční spolupráce obecně.

Návrh struktury analýzy tvoří přílohu č. 1 tohoto materiálu.

Varianta 1)
Návrh zpracovatelů analýzy
Odbor sekretariátu hejtmana (OSH) navrhuje pro zpracování analýzy využít částečně znalostí externích odborníků. OSH navrhuje využít know-how agentury EPMA a Ústavu mezinárodních vztahů (ÚMV). ÚMV je centrem nezávislého výzkumu v oblasti mezinárodní politiky, mezinárodních vztahů a zahraniční politiky ČR. ÚMV provozuje ediční a dokumentační činnost, podporuje vzdělání a osvětu. Zřizovatelem je Ministerstvo zahraničí ČR. Výzkumní pracovníci ÚMV dokončili před několika měsíci výzkumný projekt MZV ČR Podíl obecních a krajských samospráv na zahraniční politice ČR. Jsou tedy velmi dobře seznámeni s problematikou koncepčních materiálů týkajících se zahraničních vztahů obcí a krajů ČR.
Agentura EPMA je zájmovým sdružením právnických osob, jehož spoluzakladatelem je mimo jiné kraj Vysočina. Jedním ze základních cílů agentury EPMA je provádět konzultantskou činnost pro potřeby kraje Vysočina.

Harmonogram:
Konkrétní postup prací sestaví OSH společně s uvedenými subjekty. Analýza by měla být vyhotovena do konce září 2005.

Metodika:
Zpracování analýzy potřeb bude založeno na velice intenzivní spolupráci s vedením kraje (politické priority) i s vedoucími pracovníky krajského úřadu. Předpokládáme využití dotazníkových šetření, focus groups, F2F interview apod.

Náklady:
ÚMV deklaroval prostřednictvím svého vedení zájem na zpracování analýzy a požaduje refundaci režijních nákladů spojených s prací dvou výzkumných pracovníků (cestovní náhrady). Vědeckým pracovníkům bude navíc poskytnut honorář ve výši 10 000 korun. tj. 5000 pro každého z obou zúčastněných.
V případě agentury EPMA se část práce objedná v rámci regulérní servisní činnosti EPMA ve prospěch kraje (hrazeno ze zakladatelského podílu kraje), tj. vyjádřeno v počtu pracovních hodin 96 (Přehled a analýza programů, vhodných pro zapojení kraje, stanovení kritérií pro zapojení do EU projektů).
Další aktivity, průzkumy a analýzy v rozsahu 440 hodin se objednají ve spolupráci EPMA a externích expertů za zvýhodněných finančních podmínek (Cíle a očekávání zapojení kraje do Evropských programů, monitoring zapojení kraje do projektů a spolufinancování, konkrétní potřeby odborů KrÚ sdílet zkušeností z evropských regionů - formou dotazníkového šetření a F2F interview, SWOT připravenosti kraje, zefektivnění vnitřních procesů, doporučení koncepčních materiálů).
Maximální cena za provedení práce je 80 000,- Kč.

Celkové náklady na zpracování analýzy by v této variantě, včetně započítané rezervy, neměly přesáhnout 120 000,- Kč.

Varianta 2)
Obsahově stejné zadání by bylo poptáno formou zakázky kraje. Termíny by bylo v tomto případě o cca 1 měsíc delší. Konečné náklady nelze přesně předvídat.
Stanoviska
Návrh usneseníVarianta 1)
Rada kraje
souhlasí
se zpracování analýzy potřeb kraje Vysočina v oblasti zahraničních vztahů a evropských projektů dle varianty 1 materiálu RK-14-2005-81 a
schvaluje
povýšení kapitoly Zastupitelstvo kraje (ORJ 1800, § 6113) o částku 120 000,- Kč snížením kapitoly Rezervy a rozvoj kraje, položky nespecifikovaná rezerva (§ 6409 Ostatní činnosti j. n.) o tuto částku na zpracování analýzy potřeb kraje Vysočina v oblasti zahraničních vztahů a evropských projektů.
Odpovědnost odbor sekretariátu hejtmana
Termín 30. 9. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz