Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-14-2005-79

RK-14-2005-79.doc
Číslo materiálu79
Číslo jednacíRK-14-2005-79
NázevSmlouva vedoucí k zajištění ubytování vojáků AČR v zařízení v majetku kraje při vzniku radiační havárie na JE Dukovany
Zpracoval J. Murárik, R. Schell
Předkládá M. Kalivoda
Počet příloh
Popis problémuBezpečnostní rada kraje Vysočina schválila svým usnesením č. 14/03/04/BRK ze dne 27. 10. 2004 "Vyhodnocení provedení součinnostního cvičení orgánů krizového řízení a složek integrovaného záchranného systému HORIZONT 2004" a uložila realizovat "Doporučení a závěry vycházející z vyhodnocení cvičení, termíny plnění nápravných opatření". Jedním z úkolů vyplývajících pro KrÚ z výše uvedeného dokumentu je i smluvní zabezpečení ubytování příslušníků Armády ČR (AČR), kteří budou ve větší míře nasazováni jako výpomoc Policii ČR, v případě vzniku mimořádné události 3. stupně (která vede nebo může vést k nepřípustnému závažnému uvolnění radioaktivních látek do životního prostředí) na JE Dukovany.
Podmínky jejich nasazení upravuje Realizační dohoda k provedení dohody mezi Ministerstvem vnitra a Ministerstvem obrany ze dne 1. března 2004 č.j. OBP-74/OZU-2004 a č.j. 80498-59/2004-1618 k provedení nařízení vlády ze dne 17. prosince 2003 č. 13/2004 Sb., o povolání vojáků Armády České republiky k plnění úkolů Policie České republiky, uzavřená mezi Policií České republiky Správou Jihomoravského kraje, Univerzitou obrany v Brně a Velitelstvím společných sil Olomouc. Na jejím základě je v rámci kraje Vysočina pro Jadernou elektrárnu Dukovany vyčleněno k výpomoci Okresnímu ředitelství PČR Třebíč (dále OŘ PČR Třebíč), pro zabezpečení úkolů pořádkové policie, celkem 200 vojáků AČR v činné službě - příslušníků Univerzity obrany v Brně. OŘ PČR Třebíč předpokládá jejich nasazení, včetně ubytování v příjmovém místě, v celkovém počtu současně cca 150 osob.
Návrh řešení Jelikož se v dané oblasti nenachází žádné vhodné ubytovací zařízení AČR, byl po konzultaci se zástupci Policie ČR správy Jihomoravského kraje a OŘ PČR Třebíč jako vhodný objekt pro tento účel vybrán Domov mládeže Střední zemědělské a ekonomické školy, Žižkova 505 (Vyšší odborná škola, Vyšší zdravotnická škola, Střední odborná škola zemědělská a ekonomická a Střední zdravotnická škola, Třebíč, Žižkova 505, IČ 60418460 - dále jen škola). Možnost ubytování vojáků AČR při vzniku radiační havárie 3. stupně na JE Dukovany byla s kladným výsledkem projednána s ředitelem školy RNDr. Miroslavem Dočkalem.
Smluvními stranami uzavírajícími smlouvu vedoucí k zajištění ubytování budou Okresní ředitelství PČR Třebíč a uvedená škola. Vzhledem k tomu, že škola je krajem zřizovanou organizací a ubytování vojáků je jedním z opatření obsažených ve Vnějším havarijním plánu JE Dukovany schvalovaných hejtmanem kraje, považuje předkladatel za vhodné, seznámit s tímto záměrem radu kraje před samotným uzavřením smlouvy vedoucí k zajištění ubytování.
StanoviskaOdbor majetkový souhlasí s předkládaným materiálem
Vyšší odborná škola, Vyšší zdravotnická škola, Střední odborná škola zemědělská a ekonomická a Střední zdravotnická škola, Třebíč, Žižkova 505 souhlasí s předkládaným materiálem
Okresní ředitelství PČR Třebíč souhlasí s předkládaným materiálem
Správa Jihomoravského kraje PČR Brno souhlasí s předkládaným materiálem
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informaci o způsobu zajištění ubytování vojáků AČR v zařízení v majetku kraje při vzniku radiační havárie na JE Dukovany dle materiálu RK-14-2005-79.
Odpovědnost Okresní ředitelství PČR Třebíč, Vyšší odborná škola, Vyšší zdravotnická škola, Střední odborná škola zemědělská a ekonomická a Střední zdravotnická škola, Třebíč, Žižkova 505
Termín 22. 4. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz