Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-14-2005-66

RK-14-2005-66.doc
Číslo materiálu66
Číslo jednacíRK-14-2005-66
NázevSystém finanční kontroly v příspěvkových organizacích zřízených krajem Vysočina
Zpracoval M. Ňachaj
Předkládá M. Ňachaj, E. Janoušková
Počet příloh
Popis problémuDne 8. 4. 2003 schválila Rada kraje Vysočina usnesením č. 327/12/2003/RK Pravidla kraje Vysočina k zavedení systému finanční kontroly u příspěvkových organizací zřízených krajem Vysočina (dále jen Pravidla). Na základě tohoto usnesení byli ředitelé příspěvkových organizací povinni v termínu do 30. 6. 2003 zavést ve svých organizacích vnitřní kontrolní systém v souladu se zákonem o finanční kontrole ve veřejné správě č. 320/2001 Sb. (dále jen zákon).
Vzhledem k tomu, že při následných veřejnosprávních kontrolách vykonaných v uplynulých dvou letech bylo ověřeno, že v příspěvkových organizacích zřízených krajem byl systém finanční kontroly více méně zaveden, je nyní aktuální a po získaných zkušenostech i vhodné Pravidla zrušit. Podle zákona jsou příspěvkové organizace orgánem veřejné správy a jejich ředitelé jsou plně odpovědni za zavedení a udržování vnitřního kontrolního systému ve své organizaci. To znamená, že je v jejich kompetenci rozhodovat o dalším udržování systému finanční kontroly v souladu se zákonem.
Návrh řešení Na základě výše uvedených skutečností proto byly v průběhu ledna roku 2005 osloveny odbory školství, mládeže a sportu, dopravy a silničního hospodářství, sociálních věcí a zdravotnictví a kultury a památkové péče (dále jen odvětvové odbory) se žádostí o sdělení stanoviska k těmto otázkám:
- zrušení Pravidel,
- možnost nahrazení Pravidel metodikou k vnitřnímu kontrolnímu systému,
- vhodnost zřízení útvaru interního auditu v některých příspěvkových organizacích.

Po vyhodnocení předaných stanovisek, která se v některých dílčích skutečnostech lišila, lze učinit následující závěry:
- vzhledem k neaktuálnosti zrušit Pravidla,
- nevytvářet místo Pravidel novou speciální metodiku, neboť příspěvkové organizace mohou v případě potřeby využít již zpracovanou metodickou pomůcku Centrální harmonizační jednotky MF č. CHJ-10 k zajištění fungování vnitřního kontrolního systému ve veřejné správě (řídící kontrola v rámci finančního řízení) z května 2004,
- potřeba zřízení interního auditu byla konstatována v případě nemocnic, resp. Zdravotnické záchranné služby kraje Vysočina.
Pokud jde o povinnost zřídit útvar interního auditu, zákon umožňuje v případech s malou pravděpodobností výskytu nepřiměřených rizik při hospodaření s veřejnými prostředky nahradit interní audit výkonem veřejnosprávní kontroly. O využití této možnosti rozhoduje ve své působnosti zřizovatel příspěvkových organizací.
StanoviskaStanoviska odvětvových odborů byla posouzena a jsou zahrnuta v následujícím návrhu usnesení.s tím, že v otázce zřízení interního auditu u příspěvkových organizací jsou navrženy k rozhodnutí dvě varianty.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
zrušení Pravidel kraje Vysočina k zavedení systému finanční kontroly u příspěvkových organizací zřízených krajem Vysočina schválených usnesením č. 327/12/2003/RK a
souhlasí
s využitím metodické pomůcky Centrální harmonizační jednotky MF č. CHJ-10 pro zajištění fungování vnitřního kontrolního systému v příspěvkových organizacích zřízených krajem Vysočina
Odpovědnost vedoucí odborů kontroly, školství, mládeže a sportu, dopravy a silničního hospodářství, sociálních věcí a zdravotnictví a kultury a památkové péče
Termín 12. 4. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz