Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-14-2005-42

RK-14-2005-42.doc
Číslo materiálu42
Číslo jednacíRK-14-2005-42
NázevZahájení jednání o bezúplatný převod pozemku v k.ú. Velká Zdobnice
Zpracoval J. Mrázková
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina je zřizovatelem příspěvkové organizace s názvem Dům dětí a mládeže U Aleje, Havlíčkův Brod. Tato organizace užívá již mnoho let v k. ú. Velká Zdobnice, obec Zdobnice objekt č.p. 24 k letní a zimní rekreaci dětí. Pozemky pod tímto domem a kolem domu nejsou zcela majetkově vypořádány. Příspěvková organizace nechala zaměřit užívaný areál a z předloženého geometrického plánu vyplývá, že část pozemku pod budovou byla vedena na LV 347 pro uvedené katastrální území a obec. Jedná se pozemek vedený ve zjednodušené evidenci - původ PK st. par. č. 102 o výměře 345 m2. Původně byl uvedený pozemek ve vlastnictví ČR a v příslušnosti hospodaření Okresního úřadu Havlíčkův Brod. Po zániku okresních úřadů byl pozemek veden ve vlastnictví ČR-Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, resp. Agentury pro ochranu přírody a krajiny. Pozemek je v současné době veden na LV 356 pro k. ú. Velká Zdobnice, obec Zdobnice, kde jako vlastník je uvedena Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Dle zákona č. 485/2004 Sb., kterým se mění zákon č. 290/2002 Sb., se od 1. 1. 2005 u pozemků, které jsou součástí zvláště chráněných územích a nacházejí se v současně zastavěných územích obcí mění příslušnost hospodařit zpět na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Dle telefonického sdělení pracovníků tohoto úřadu z odloučeného pracoviště Rychnov nad Kněžnou by uvedený pozemek měl být protokolem převeden z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Vzhledem k tomu, že pozemek vedený ve zjednodušené evidenci - původ PK st. par. č. 102 o výměře 345 m2 se slučuje s díly pozemků ve vlastnictví obce Zdobnice, kde již byla k vykoupení pozemků uzavřena kupní smlouva, je nutné požádat současného vlastníka o bezúplatný převod uvedeného pozemku a smlouvy předložit příslušnému katastrálnímu pracovišti k povolení vkladu společně.
Návrh řešení Odbor majetkový navrhuje vyslovit souhlas se zahájením jednání s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových, odloučené pracoviště Rychnov nad Kněžnou o bezúplatném převodu pozemku vedeného ve zjednodušené evidenci - původ PK st. par. č. 102 o výměře 345 m2 v k. ú. Velká Zdobnice, obec Zdobnice do vlastnictví kraje Vysočina. Dle názoru OM je bezúplatnost v tomto případě dána, neboť pozemek je pod budovou č.p. 24, která slouží letní a zimní rekreaci dětí. Pro případ, že by příslušnost hospodařit s uvedeným pozemkem nebyla převedena na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, by bylo vhodné odsouhlasit zahájení jednání i s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR.
StanoviskaDům dětí a mládeže U Aleje, Havlíčkův Brod inicioval majetkoprávní vypořádání pozemků po budovou č.p. 24 v k. ú. Velká Zdobnice, obec Zdobnice, neboť současný stav působí potíže při stavebních a obdobných činnostech.
Odbor školství, mládeže a sportu souhlasil s majetkoprávním vypořádáním již při uzavírání kupní smlouvy s obcí Zdobnice.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
podání žádosti o bezúplatný převod pozemku vedeného ve zjednodušené evidenci - původ PK st. par. č. 102 o výměře 345 m2 v k. ú. Velká Zdobnice, obec Zdobnice z vlastnictví ČR -Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových eventuelně Agentury ochrany přírody a krajiny do vlastnictví kraje Vysočina
Odpovědnost odbor majetkový
Termín duben 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz