Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-14-2005-27

RK-14-2005-27.doc
Číslo materiálu27
Číslo jednacíRK-14-2005-27
NázevZahájení jednání o nákupu nemovitostí v k. ú. Herálec a k. ú. Přibyslav
Zpracoval J. Mrázková
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuUsnesením 0256/09/2005/RK ze dne 22. 2. 2005 doporučila zastupitelstvu kraje schválit zvýšení výdajové části rozpočtu kraje na rok 2005 u kapitoly Nemovitý majetek, § 3639, položka "Výkupy pozemků a nemovitostí" o částku 4 100 000,- Kč k realizaci záměru dalšího rozvoje Správy a údržby silnic Havlíčkův Brod v souvislosti s přemístěním nemovitostí středisek údržby v obci Herálec a městě Přibyslavi a uložila mimo jiné vedoucímu odboru majetkového věcně prověřit návrhy ředitelů organizací silničního hospodářství na použití rezervního a investičního fondu příspěvkové organizace k řešení havarijní situace. Z informací, které má OM k dispozici by se v Přibyslavi jednalo o nákup nemovitostí areálu Jednoty, obchodního a výrobního družstvo Havlíčkův Brod, a to konkrétně o následující nemovitosti: pozemky st. par. č. 519 - zastavěná plocha a nádvoří o výměře 492 m2, st. par. č. 592/1 - zastavěná plocha a nádvoří o výměře 1377 m2, st. par.č. 592/2 - zastavěná plocha a nádvoří o výměře 56 m2 a budovy bez č.p./č.e. - jiná stavba stojící na pozemku st. par. č. 519 a budovy č.p. 281 - jiná stavba stojící na pozemku st. par. č. 592/2, vše v k. ú. a obci Přibyslav. Vlastník areálu nemá vlastní příjezdovou komunikaci a využívá pozemek par. č. 951/2 - ost. plocha, ost. komunikace o výměře 359 m2, který je ve společném jmění manželů Josefa a Jany Sejkorových, bytem Přibyslav, Malinského č.p. 435. Při místním šetření bylo zjištěno, že do areálu Jednoty je zaplocen pozemek par. č. 951/4 - ost. plocha, ost. komunikace o výměře 233 m2 ve vlastnictví manželů Vlčkových, bytem Přibyslav, Bechyňovo nám. 56. I o tento pozemek by měl kraj požádat o odkoupit ho do svého vlastnictví.
Nákup nemovitostí v k. ú. a obci Herálec se jeví jako poměrně složitý. Předmětem převodu by měla být část areálu Zemědělského obchodního družstva v Herálci. Z předloženého náčrtku do katastrální mapy je zřejmé, že se jedná o následující nemovitosti: část pozemku st. par. č. 258 - zastavěná plocha a nádvoří (tato parcela není zaspána na LV), celý pozemek st. par. č. 259 - zastavěná plocha a nádvoří o výměře 312 m2 (parcela není zapsána na LV), část pozemku par. č. 927/9 - trvalý travní porost (parcela není zapsána na LV) a část pozemku par. č. 927/55 - ostatní plocha, jiná plocha (parcela není zapsána na LV) a dále část budovy bez č.p./č.e - zemědělská stavba stojící na pozemku st. par. č. 258, budovy bez č.p./č.e. - zemědělská stavba stojící na pozemku st. par. č. 259, vše v k. ú. a obci Herálec. V tomto případě bude nejprve nutné, aby současný vlastník uvedl do souladu stav evidence nemovitostí vedený katastrálním úřadem se stavem skutečným. Poté bude třeba provést geometrické zaměření části nemovitostí požadovaných k převodu a následně provést vlastní převod.
Návrh řešení Odbor majetkový navrhuje vyslovit souhlas se zahájením jednání se současnými vlastníky, tj. Jednotou, obchodním a výrobním družstvem Havlíčkův Brod o prodej nemovitostí v areálu této společnosti v Přibyslavi a současně zahájit jednání s vlastníky pozemky par. č. 951/2, tj. manželi Sejkorovými o prodej tohoto pozemku do vlastnictví kraje Vysočina. Bez uvedeného pozemku je nabytí nemovitostí v areálu Jednoty bezcenné, neboť není zajištěna přístupová cesta. Vzhledem k užívání a oplocení areálu je třeba zahájit jednání i s manželi Vlčkovými jako vlastníky pozemku par. č. 951/4 v k. ú. a obci Přibyslav. Dále OM navrhuje schválit zahájení jednání se Zemědělským obchodním družstvem v Herálci o prodeji nemovitostí určených k převodu do vlastnictví kraje a být nápomocni při odstraňování nesouladu v katastru nemovitostí se skutečným stavem.
StanoviskaSpráva a údržba silnic Havlíčkův Brod iniciovala nákup nemovitostí do vlastnictví kraje z důvodu současného havarijního stavu středisek údržby v Herálci a Přibyslavi.
Odbor dopravy a SH souhlasí s nákupem nemovitostí pro Správu a údržbu silnic v Havlíčkově Brodě, neboť byl předkladatelem materiálu do rady, kterým se doporučuje zastupitelstvu schválit rozpočtová opatření související s nabytím nemovitostí do vlastnictví kraje.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
* zahájení jednání o koupi nemovitostí areálu Jednoty, obchodního a výrobního družstva Havlíčkův Brod, a to konkrétně o následující nemovitosti: pozemku st. par. č. 519 - zastavěná plocha a nádvoří o výměře 492 m2, st. par. č. 592/1 - zastavěná plocha a nádvoří o výměře 1377 m2, st. par.č. 592/2 - zastavěná plocha a nádvoří o výměře 56 m2 a budovy bez č.p./č.e. - jiná stavba stojící na pozemku st. par. č. 519 a budovy č.p. 281 - jiná stavba stojící na pozemku st. par. č. 592/2, vše v k. ú. a obci Přibyslav a pozemku par. č. 951/2 - ost. plocha, ost. komunikace o výměře 359 m2, který je ve společném jmění manželů Josefa a Jany Sejkorových, bytem Přibyslav, Malinského č.p. 435 a pozemku par. č. 951/4 - ost. plocha, ost. komunikace o výměře 233 m2 ve vlastnictví manželů Vlčkových, bytem Přibyslav, Bechyňovo nám. 56 do vlastnictví kraje Vysočina pro potřebu Správy a údržby silnic Havlíčkův Brod;
* zahájení jednání o koupi části areálu Zemědělského obchodního družstva v Herálci do vlastnictví kraje Vysočina pro potřebu Správy a údržby silnic Havlíčkův Brod.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín duben 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz