Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-14-2005-07

RK-14-2005-07.doc
Číslo materiálu07
Číslo jednacíRK-14-2005-07
NázevŽádost o povolení kácení stromů v k. ú. Střítež u Třebíče a souhlas se stavbou
Zpracoval J. Tvrzová
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuObec Střítež hodlá v letošním roce vybudovat autobusovou zastávku na silnici II/360 v obou jízdních směrech. Projekt této drobné stavby m. j. předpokládá v rámci zemních prací pokácení čtyř vzrostlých topolů, které tvoří trvalý porost na pozemku par. č. 1134/2 v k. ú. Střítež u Třebíče ve vlastnictví kraje. Obec se proto na odbor majetkový obrátila s žádostí o souhlas s pokácením těchto stromů, resp. o podání žádosti o povolení ke kácení těchto dřevin místně příslušnému obecnímu úřadu, k čemuž je oprávněn pouze vlastník pozemku s příslušnými porosty.
Návrh řešení Odbor majetkový navrhuje vyhovět žádosti obce Střítež a požádat prostřednictvím SÚS Třebíč místně příslušný obecní úřad o souhlas s pokácením čtyř vzrostlých topolů na pozemku par. č. 1134/2 v k. ú. Střítež u Třebíče tak, jak vyplývá z předložené projektové dokumentace. Zároveň jako podmínku pro podání této žádosti navrhuje uzavřít mezi krajem Vysočina a obcí Střítež dohodu o úhradě nákladů a zajištění povinností v souvislosti s pokácením dřevin, kde bude sjednána povinnost obce realizovat vlastní pokácení stromů na její náklady, včetně konečného úklidu dřevní hmoty a případné zajištění náhradní výsadby za pokácené stromy v případě, že bude příslušným správním úřadem uložena. Tento postup je doporučován též správcem pozemku SÚS Třebíč.
Vzhledem k tomu, že stavba zastávkových pruhů tvoří ve smyslu zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, v platném znění, součást silnice, bude po ukončení stavby tato na náklady žadatele geometricky zaměřena a investorem darovací smlouvou převedena do vlastnictví kraje Vysočina.
Návrh usnesení předpokládá udělení souhlasu rady kraje k podání žádosti o pokácení stromů na pozemku par. č. 1134/2 v k. ú. Střítež u Třebíče s podmínkou přijetí závazku obcí Střítež uhradit veškeré náklady na realizaci akce, dále souhlas se stavbou zastávkových pruhů na pozemku par. č. 1134/2 v k. ú. Střítež u Třebíče a doporučení zastupitelstvu kraje schválit přijetí daru stavby autobusové zastávky v obou jízdních pruzích na silnici II/360.
StanoviskaSÚS Třebíč doporučuje vyhovět žádosti za podmínky, že kompletní realizace bude provedena na náklady žadatele.
Souhlasné stanovisko odboru dopravy a silničního hospodářství.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
* s podáním žádosti o povolení pokácení 4 ks vzrostlých topolů na pozemku par. č. 1134/2 v k. ú. Střítež u Třebíče a obci Střítež dle projektové dokumentace s podmínkou uzavření dohody, kterou se obec Střítež zaváže provést realizaci a zajištění povinností souvisejících s pokácením dřevin na vlastní náklady;
* se stavbou zastávky v obou jízdních pruzích na silnici II/360 na pozemku par. č. 1134/2 v k. ú. Střítež u Třebíče a
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit přijetí daru stavby zastávkových pruhů na pozemku par. č. 1134/2 - ostatní plocha, silnice v k. ú. Střítež u Třebíče od obce Střítež.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz