Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-09-2015-53

RK-09-2015-53.doc
Číslo materiálu53
Číslo jednacíRK-09-2015-53
NázevNávrh na zařazení nové akce Gymnázium Jihlava - stavební úpravy do kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M1 - Školství
Zpracoval E. Pausarová, J. Hadravová
Předkládá P. Kolář, K. Ubr
Počet příloh
Popis problémuJedná se o společný materiál OM a OŠMS, který řeší stavební úpravy objektu Gymnázia Jihlava a to navržením na zařazení nové akce do rozpočtu kraje, do kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M1 - Školství.
Kraj Vysočina je vlastníkem objektu Gymnázia Jihlava v k. ú. Jihlava. V rámci realizace projektu Badatelská centra, reg. č. CZ.1.11/3.4.00/42.01653, financovaného z Regionálního operačního programu NUTS 2 Jihovýchod, došlo ke stavebním úpravám při výstavbě nové učebny, tzv. badatelny, která je řešena jako nástavba spojovacího krčku situovaného mezi původní objekt školy a objekt učeben. Spojovací krček je hlavním komunikačním koridorem mezi dvěma budovami gymnázia a byl kolaudován v roce 1985.
V rámci stavebních prací byl zjištěn dožilý stav některých navazujících konstrukcí. Zejména se jedná o povrchové úpravy podlahových konstrukcí a obložení stěn a stropů.
Vzhledem k budování nových podlah v 3. NP v prostoru badatelny je nutné tyto prostory výškově navázat na podlahy v prostoru schodiště. OM a OŠMS doporučuje vyměnit dožilé linoleum za dlažbu, neboť z finančních prostředků školy bylo již dříve schodiště obloženo dlažbou a pouze prostor podest (odpočívadel) zůstal v původní povrchové úpravě - linoleum. Životnost dlažby je navíc v komunikačně namáhaných prostorách výrazně delší, než v případě linolea.
Ve 2. NP v prostoru krčku je rovněž na podlahové konstrukci položené dožilé linoleum, které navazuje na prostor schodiště, kdy vlastní ramena schodiště jsou rovněž obložena dlažbou. Povrch prostoru krčku a navazujících podest schodiště je pokrytý linoleem z 80. let, materiál položený v těchto letech vykazuje v současné době v ploše značnou degradaci, místy je zkřehlý a popraskaný, opravovaný záplatami z odlišného materiálu a hrozí tudíž nebezpečí úrazu při pohybu osob v těchto prostorách.
Při stavebních pracích v prostorách krčku byla rovněž demontována část dřevotřískového podýhovaného obložení. Při této demontáži bylo zjištěno, že i v tomto případě je materiál značně degradován, v mnoha případech šly deskové obklady obtížně demontovat bez rozlomení a poškození a není možné je opětovně použít. Stejná situace se opakuje i u navazujícího obložení, úzce propojeného zárubněmi dveří s rekonstruovaným prostorem, s jehož přebudováním se v rámci projektu badatelny neuvažovalo. Místo obložení byly v prostoru krčku použity omítky.
Škola již v tomto prostoru vynaložila 50 tis. Kč z provozních prostředků na výměnu dožilé elektroinstalace, která byla provedena ještě v hliníkových vodičích. Tyto práce bylo nutné provést souběžně se stavebními pracemi v badatelně.
Vlastní realizace stavby badatelny tak přinesla mnohá řešení, projevující se jako nezbytná a neslučitelná se zastaralými podlahovými konstrukcemi a obložením stěn. Vzniklé výdaje rovněž nebyly uvažovány v době, kdy se pořizovala projektová dokumentace badatelny, a proto by byly v rámci projektu neuznatelnými. Dotované projekty podporují pouze výdaje přímo související s daným programem. Z toho důvodu je třeba zrealizovat je jako samostatnou akci.
Finanční krytí v předpokládané výši 300 000 Kč bude zajištěno v rámci kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M1 - Školství.
Návrh řešení Odbor majetkový navrhuje zařazení nové akce Gymnázium Jihlava - stavební úpravy do rozpočtu Kraje Vysočina, kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M1 - Školství. Dokončení akce se předpokládá do konce září 2015.
Finanční krytí realizace prací navrhuje OM v rámci kapitoly Nemovitý majetek, změnou rozpisu rozpočtu přílohy M1 - Školství.
StanoviskaOdbor ekonomický nemá připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
zařadit novou akci Gymnázium Jihlava - stavební úpravy do kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M1 - Školství.
Odpovědnost odbor majetkový, odbor ekonomický, odbor školství, mládeže a sportu
Termín 13. 3. 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz