Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-09-2015-10

RK-09-2015-10.doc  RK-09-2015-10pr01.doc
Číslo materiálu10
Číslo jednacíRK-09-2015-10
NázevPodpora spolupráce základních a středních škol
Zpracoval K. Ubr
Předkládá K. Ubr
Počet příloh
Popis problémuMateriál navrhuje postup při posílení spolupráce mezi základními a středními školami zejména v oblasti technického a přírodovědného vzdělávání.
V posledních dvou letech probíhaly v kraji projekty zaměřené na modernizaci vybavení a rozvoj spolupráce mezi základními a středními školami (zejména krajský projekt Přírodní a technické obory - výzva pro budoucnost a společný projekt Krajské hospodářské komory a krajské rozvojové organizace Vysočina Education Okna technickým oborů dokořán ). Z obou typů škol zcela převažují kladné odezvy. Dle zpětné vazby od průmyslových podniků i úřadu práce přetrvává nedostatek kvalifikovaných technicky a přírodovědně vzdělaných odborníků pro průmyslová odvětví, zemědělství a rozvoj inovačního potenciálu.
Návrh řešení Vzhledem k pozitivní zpětné vazbě z obou výše uvedených projektů navrhuje OŠMS podporovat aktivní spolupráci základních a středních škol zaměřenou zejména na rozvoj technické a přírodovědné tvořivosti a myšlení. Zkušenosti např. s využíváním stavebnic Merkur ukazují, že pro výuku pracovních činností v základních školách je důležité, aby základní vybavení bylo dostupné přímo ve škole. Poznatky z výše uvedených projektů pak potvrzují, že možnost využívání vybavení dílen, laboratoří a specifických technologií středních škol žáky základních škol je významným prvkem pro motivaci zájemců o řemesla, techniku a přírodní vědy.
Vzhledem k rozdílným místním podmínkám, rozdílným možnostem firem je k úspěšné spolupráci nezbytná koordinace různých aktivit v území. Na základě předchozí dobré zkušenosti při jednání s představiteli měst a obcí při zavádění stavebnice Merkur do základních škol je navrženo oslovit ke spolupráci zřizovatele základních škol a uspořádat místní setkání. Radní pro školství Jana Fialová postupně navštíví města a projedná možnosti spolupráce se zástupci zřizovatelů, základních a středních škol a v případě zájmu i firem. Pokud bude mezi účastníky shoda a zájem, bude navrženo přijmout společnou deklaraci - memorandum. Výchozí text je uveden v materiálu RK-09-2015-10, př. 1 a dílčí aktivity bude možné upravovat dle místních podmínek a dle možností partnerů.
Pokračování spolupráce mezi středními a základními školami je předpokladem k udržitelnosti územních aktivit zahájených v rámci výše uvedených projektů (např. kroužky, spolupráce s výzkumnými a vysokoškolskými pracovišti) a plošných aktivit realizovaných OŠMS (např. krajské přehlídky talentů, setkávání metodiků a přenos zkušeností prostřednictvím elektronického časopisu). Pro zajištění udržitelnosti plošných i územních aktivit OŠMS předpokládá zapojení a v případě potřeby i personální posílení koordinační a organizační role Vysočiny Education včetně společné přípravy projektu pro programovací období 2014+.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
záměr podporovat spolupráci mezi středními a základními školami dle materiálu
RK-09-2015-10;
pověřuje
radní pro školství Janu Fialovou k jednání se zřizovateli základních škol o koordinaci spolupráce mezi středními a základními školami.
Odpovědnost odbor školství, mládeže a sportu
Termín říjen 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz