Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-08-2015-44

RK-08-2015-44.doc  RK-08-2015-44pr01.pdf  RK-08-2015-44pr02.pdf  RK-08-2015-44pr03.pdf  RK-08-2015-44pr04.doc  RK-08-2015-44pr05.pdf  RK-08-2015-44pr06.pdf
Číslo materiálu44
Číslo jednacíRK-08-2015-44
NázevProjekt Přírodní rozmanitost Vysočiny - návrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Životní prostředí
Zpracoval J. Janová, J. Joneš, R. Slouka
Předkládá E. Horná
Počet příloh
Popis problémuJedná se o žádost Pobočky české společnosti ornitologické na Vysočině (dále též jen Pobočka ČSO ) o dotaci na spolufinancování projektu Přírodní rozmanitost Vysočiny (dále též jen projekt ).
Již v roce 2010 tehdejší odbor životního prostředí (OŽP) navrhl a rada schválila v materiálu RK-19-2010-42 připravit žádost na projekt obsahující mapování vybraných skupin rostlin a živočichů zakončený mediální a informační částí. Nejprve byl projekt připravován do Operačního programu Cíl 3 Evropská územní spolupráce Rakousko - Česká republika 2007 - 2013 (OP AT-CZ). Po přípravných jednáních však odstoupili rakouští partneři z účasti na projektu (zejména z jejich finančních důvodů), proto OŽP následně uvažoval o předložení žádosti do programu Evropské komise LIFE+, ale ukázalo se, že tento projekt do programu LIFE+ není vhodný. Proto odbor o tomto radu kraje na jednání dne 28. 2. 2012 v materiálu RK-19-2010-42 informoval a navrhl projekt (s pracovním názvem Biomonitoring území Kraje Vysočina) na základě konzultací s Ministerstvem životního prostředí, předložit do fondů EHP/Norska 2009 - 2014. Bohužel EHP fondy 2009 - 2014 získaly obrovské zpoždění a první (a zároveň poslední) výzva byla vypsána na jaře roku 2014 (s termínem dokončení realizace do 30. 4. 2016). Vzhledem k tomuto časovému omezení v podmínkách Kraje Vysočina ještě více zkráceného o nezbytnou administraci nadlimitní veřejné zakázky, navrhl OŽPZ radě kraje v materiálu RK-16-2014-27 zrušení projektu Biomonitoring, což bylo schváleno usnesením 0859/16/2014/RK.
Projekt Pobočky ČSO s názvem Přírodní rozmanitost Vysočiny věcně a odborně vychází ze zrušeného, výše uvedeného, projektu Kraje Vysočina Biomonitoring. Oproti našemu původnímu záměru projektu Biomonitoring může Pobočka ČSO realizovat projekt Přírodní rozmanitost Vysočiny prostřednictvím vlastních odborných pracovníků (ornitologů), nebo vědeckých a odborných pracovníků partnerů (zejména z akademické sféry, muzeí apod.), proto je záměr Pobočky ČSO z časového pohledu realizovatelný.
Projekt Přírodní rozmanitost Vysočiny je zaměřen na implementaci národních strategií ochrany přírody a biodiverzity v úzké spolupráci s místními a regionálními institucemi, veřejností a neziskovým sektorem. Hlavním cílem projektu je zaplnit dosavadní mezery ve znalostech, které chybí pro kvalifikované rozhodování týkající se ochrany biodiverzity v Kraji Vysočina. V rámci projektu bude probíhat sběr dat o biodiverzitě a vzniknou odborné dokumenty potřebné pro rozhodování a systematický přístup v ochraně biodiverzity. Bude zpracován výskyt a rozšíření vybraných skupin organismů v Kraji Vysočina se zaměřením na ohrožené a zvláště chráněné druhy. Budou vyhodnocena významná místa biodiverzity v rámci Kraje Vysočina. Získaná data a zpracované studie přispějí k aktuálnímu poznání stavu vybraných skupin organismů a povedou k účinnější ochraně přírodního bohatství Kraje Vysočina. Ve spolupráci žadatele Pobočky české společnosti ornitologické na Vysočině se Základní organizací Českého svazu ochránců přírody Kněžice, Jihočeskou univerzitou v Českých Budějovicích, Muzeem Vysočiny Jihlava a dalšími odborníky budou v rámci projektu vyhotoveny odborné studie pro celkem 18 skupin organismů.
Dne 9. 12. 2014 byla Kraji Vysočina doručena žádost Pobočky české společnosti ornitologické na Vysočině o poskytnutí dotace na projekt s názvem Přírodní rozmanitost Vysočiny, která byla na základě jednání e-mailem doplněna 5. 2. 2015 (viz materiál
RK-08-2015-44, př. 1). Projekt Přírodní rozmanitost Vysočiny byl Ministerstvem financí vybrán k podpoře z Finančních mechanismů EHP/Norska, projektová žádost viz
RK-08-2015-44, př. 2, odborný popis a zdůvodnění projektu je uvedeno v materiálu
RK-08-2015-44, př. 3, rozhodnutí Ministerstva financí o poskytnutí dotace viz RK-08-2015-44, př. 5. Celkové náklady projektu činí 12 078 205 Kč, z toho 90 % nákladů bude pokryto z Finančních mechanismů EHP/Norska. Dofinancování projektu ve výši 10 %
(tj. 1 207 821 Kč) z celkových nákladů projektu musí zajistit Pobočka ČSO. Vzhledem k tomu, že Pobočka ČSO je neziskovou organizací, je v tuto chvíli zajištění celkové spoluúčasti v této výši z prostředků Pobočky ČSO nereálné.
Z výše uvedených důvodů Pobočka ČSO požádala Kraj Vysočina o dotaci na spolufinancování projektu ve výši 1 207 821 Kč. V rámci rozpočtu tohoto projektu schváleného Ministerstvem financí je počítáno s finančním ohodnocením vědeckých a odborných pracovníků za práci v terénu a zpracování dat ve výši 400 Kč za 1 hod. Výše této sazby byla mezi zástupci Pobočky ČSO a radním kraje pro oblast lesního, vodního hospodářství a zemědělství a oblast životního prostředí diskutována. Výši této sazby Pobočka ČSO blíže zdůvodňuje v doplnění žádosti o dotaci ze dne 5. 2. 2015 (viz materiál RK-08-2015-44, př. 6) a dokládá, že se jedná o sazbu v místě a čase obvyklou.
Pobočka ČSO vykonává na základě vítězství ve veřejné zakázce tzv. biologický dozor v rámci projektů Kraje Vysočina s názvem Biodiverzita za cenu 200 - 300 Kč za 1 hod, tedy nižší. OŽPZ na tomto místě považuje za důležité podotknout, že služby prováděné v rámci projektů Biodiverzita jsou oproti projektu Přírodní rozmanitost Vysočiny odlišné - jedná se o odborný dozor nad realizací projektu (např. stanovení rozsahu a termínů kosení, stanovení parametrů budovaných tůní, vymezení ploch určených k vykácení apod., včetně vyhodnocení těchto konkrétních zásahů, tedy srovnání stavu lokalit před a po zásahu). V rámci projektu Přírodní rozmanitost Vysočiny však budou provedeny podrobné odborné průzkumy v terénu v rámci celého kraje, které budou dále doplněny podrobnými literárními rešeršemi a srovnáním s historickými údaji.
Návrh řešení Kraj Vysočina nebyl nikdy z hlediska přírodní rozmanitosti zpracováván jako samostatný celek, neboť jako územně samosprávný celek vznikl relativně nedávno. Před jeho vznikem byl region rozdělen mezi dřívější kraje Jihomoravský, Jihočeský a Východočeský. V rámci Kraje Vysočina nejsou k dispozici žádné ucelené seznamy druhů ani rozšíření zvláště chráněných a ohrožených taxonů. Tuto mezeru částečně zaplní projekt, při kterém bude řada skupin organismů systematicky zpracována pro celý Kraj Vysočina se zaměřením na zvláště chráněné a ohrožené druhy. Pro žádnou skupinu organismů dosud nebyl zpracován a publikován ucelený seznam všech druhů Kraje Vysočina, vyjma skupin druhově málo početných, jejichž poznání je dostatečně podchyceno v rámci celé ČR. Pro žádnou skupinu organismů neexistuje souhrnné zpracování rozšíření zvláště chráněných a ohrožených druhů v Kraji Vysočina. Množství údajů je roztříštěno v dílčích studiích či sbírkových fondech. Podrobněji byly dosud zpracovány pouze některé druhy nebo lokality, např. pro účel mapování v souvislosti se vznikem soustavy Natura 2000. Zpracování podrobných studií pro celkem 18 skupin organismů přinese souborné povědomí o druhové bohatosti a potenciálu Kraje Vysočina.
Cílem projektu je tedy vytvoření základních dokumentů, které přispějí k aktuálnímu poznání vybraných složek biodiverzity Kraje Vysočina a které povedou k zajištění její účinnější ochrany. Mezi tyto dokumenty patří:
- Komentovaný seznam taxonů vybraných skupin organismů zjištěných v Kraji Vysočina
- Komentovaný regionální červený seznam taxonů vybraných skupin organismů zjištěných v Kraji Vysočina
- Aktuální výskyt anebo rozšíření chráněných, ohrožených a regionálně významných taxonů vybraných skupin organismů v Kraji Vysočina
- Historický výskyt anebo rozšíření chráněných, ohrožených a regionálně významných taxonů vybraných skupin organismů v Kraji Vysočina
- Přehled nejvýznamnějších lokalit vybraných skupin organismů v Kraji Vysočina
Cílem projektu je rovněž doplnit stávající znalosti revizí sbírkových dokladů a odbornými terénními průzkumy, které budou v rámci projektu realizovány. Jedním z cílů je i snaha upozornit na významná místa biodiverzity v rámci regionu. Přínosem projektu je i rozvoj spolupráce mezi odbornými a regionálními institucemi, neziskovým sektorem a jednotlivými specialisty, dále osvěta zaměřená na odbornou i laickou veřejnost, která bude probíhat v rámci publicity projektu. Získané výsledky se stanou významným podkladem, který bude možné do budoucna dále doplňovat a aktualizovat.
Výstupy projektu budou rovněž podkladem pro Krajský úřad Kraje Vysočina, oddělení ochrany přírodních zdrojů a EIA, zejména studie týkající se pavouků, hub, cévnatých rostlin, mravenců, mechorostů, vážek, brouků, obojživelníků, měkkýšů, motýlů a ptáků, což jsou skupiny organismů s větším počtem zvláště chráněných druhů (eventuálně i silně a kriticky ohrožených). Údaje o jejich stanovištích a nárocích na ochranu jsou nezbytné mj. pro správní a jiná rozhodnutí vydávaná na úseku ochrany přírody a krajiny, pro vyhodnocení územní ochrany některých druhů, pro podporu těchto druhů i pro vyhodnocení ekologického potenciálu celých lokalit (často se jedná o tzv. deštníkové druhy). V případě ptáků je využitelnost ještě širší - pro všechny druhy, tj. i mimo kategorií zvláštní ochrany (rozhodnutí vydávají příslušné městské úřady obcí s rozšířenou působností). Průzkum těchto nejvýznamnějších skupin organismů představuje dle rozpočtu projektu náklady v celkové výši 8 533 504 Kč.
Pobočka ČSO se zabývá ochranou a výzkumem přírody se zaměřením na avifaunu (ptactvo). Je nestátní neziskovou organizací, která byla založena v roce 2007 a které sdružuje zájemce o ornitologii a ochranu přírody v Kraji Vysočina. V Současné době má 62 členů. Hlavními cíli činnosti Pobočky ČSO je výzkum a ochrana ptáků a jejich prostředí, ochrana přírody a krajiny, ochrana životního prostředí a ekologická výchova a vzdělání vlastních členů i veřejnosti. Hlavní formou dosahování těchto cílů je zejména organizace zájemců o teoretickou a praktickou ornitologii a ochranu ptáků a jejich prostředí, provádění ornitologického průzkumu vyhlašováním vlastních akcí či zapojením do národních i mezinárodních projektů, zajištění praktické péče o vybrané lokality, spolupráce orgány veřejné správy apod. (další podrobnosti viz http://www.cso.cz/vysocina.html). Pobočka ČSO od svého vzniku rovněž realizovala desítky projektů, v posledních letech lze mezi nejvýznamnější zařadit tyto projekty: Revitalizace rašeliniště v PR Chvojnov, Ochrana hnízdišť bekasiny otavní, Ochrana hnízdišť dutinových ptáků v lesích, Ochrana hnízd motáka lužního na Vysočině 2013 (kompletní přehled realizovaných projektů viz http://www.cso.cz/index.php?ID=1699).
Na základě výše uvedeného a na základě konzultace s radním Zdeňkem Chládem navrhuje Odbor životního prostředí (dále jen OŽPZ ) Radě Kraje Vysočina doporučit Zastupitelstvu Kraje Vysočina rozhodnout poskytnout dotaci ve výši 603 911 Kč pobočnému spolku Pobočka české společnosti ornitologické na Vysočině, IČO 75107988, se sídlem Úvoz 210/23, 586 01 Jihlava na základě žádosti dle materiálu RK-08-2015-44, př. 1 a rozhodnout uzavřít smlouvu o poskytnutí dotace s pobočným spolkem Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině, IČO 75107988, se sídlem Úvoz 210/23, 586 01 Jihlava dle materiálu RK-08-2015-44, př. 4. Ke krytí výdajů na případné poskytnutí dotace na projekt navrhuje OŽPZ schválit rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Životní prostředí § 3741 Ochrana druhů a stanovišť o částku maximálně 604 000 Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní záležitosti jinde nezařazené, položky Nespecifikovaná rezerva o částku 604 000 Kč na spolufinancování projektu. Poskytnutí dotace pouze ve výši 5 % a nikoliv v požadované výši 10 % odvodil OŽPZ Krajského úřadu Kraje Vysočina na základě počtu potřebných taxonomických skupin s větším počtem zvláště chráněných druhů a na základě propočtů ceny za průzkumy uvedených skupin.
K návrhu na poskytnutí dotace nás vede též skutečnost, že jedním z partnerů na realizaci projektu bude i Muzeum Vysočiny Jihlava, příspěvková organizace (garant za mravence a sekáče). Zároveň v minulosti již byly radou kraje obdobné projekty podpořeny, v nedávné době se jednalo např. o projekt BIOM: Vzdělávací centrum pro biodiverzitu - Mohelenský mlýn , který byl krajem podpořen částkou 1 320 000 Kč (viz usnesení rady kraje č. 2203/36/2014/RK a následně usnesení zastupitelstva č. 0607/07/2014/ZK). Projekt Přírodní rozmanitost Vysočiny Pobočky ČSO má však širší záběr a, jak již bylo zmíněno výše, jeho výstupy budou pro Kraj Vysočina významným podkladem, např. pro výkon státní správy či přípravu koncepčních materiálů v oblasti ochrany přírody.
StanoviskaOddělenení právní a krajského živnostenského úřadu nemá připomínky k návrhu usnesení materiálu.
Odbor ekonomický: V případě, že bude schválena varianta č. 1, aktuální stav kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Nespecifikovaná rezerva ke dni 24. 2. 2015 činí 100 000 tis. Kč.
Odbor informatiky: Dotace byla zaevidována v rámci eDotace pod číslem O01268.
Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu podpořil zapojení Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace do projektu Přírodní rozmanitost Vysočiny, a to vydáním souhlasného stanoviska již v loňském roce. Realizace projektu přispěje k poznání a stavu biodiverzity v Kraji Vysočina.
Odbor životního prostředí a zemědělství, oddělení ochrany přírodních zdrojů a EIA navrhuje radě kraje přijmout usnesení ve variantě č. 1. Jak je uvedeno výše v kapitole Návrh řešení, zdůvodnění, výstupy projektu budou důležitým podkladem pro činnost OŽPZ.
Návrh usneseníVarianta č. 1
Rada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* rozhodnout poskytnout dotaci ve výši 603 911 pobočnému spolku Pobočka české společnosti ornitologické na Vysočině, IČO 75107988, se sídlem Úvoz 210/23, 586 01 Jihlava na základě žádosti dle materiálu RK-08-2015-44, př. 1;
* rozhodnout uzavřít smlouvu o poskytnutí dotace s pobočným spolkem Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině, IČO 75107988, se sídlem Úvoz 210/23, 586 01 Jihlava dle materiálu RK-08-2015-44, př. 4;
* schválit rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Životní prostředí, § 3741 Ochrana druhů a stanovišť o částku 604 000 Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní záležitosti jinde nezařazené, položky Nespecifikovaná rezerva o částku 604 000 Kč.
Odpovědnost OŽPZ, OE
Termín 30. 4. 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz