Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-08-2015-25

RK-08-2015-25.doc  RK-08-2015-25pr01.pdf
Číslo materiálu25
Číslo jednacíRK-08-2015-25
NázevNávrh na zařazení nové akce Domov Kamélie Křižanov - trafostanice do rozpočtu kraje, kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M4 - Sociální věci
Zpracoval P. Kolář
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuJedná se zařazení akce, do rozpočtu kraje pro rok 2015.
Na Domov Kamélie Křižanov se obrátil vlastník a provozovatel distribuční soustavy elektrické energie společnost E.ON Distribuce, a.s. se záležitostí týkající se odběru elektřiny z napěťové hladiny NN a účtované jako odběr z napěťové hladiny VN (tzv. falešné B odběry ). Takový odběr je pro odběratele cenově výhodný, avšak v současné době již neodpovídá věcným a legislativním podmínkám pro uplatnění cen za distribuci elektřiny. Pokud tedy odběratel po 30. 9. 2016 chce zachovat pro něj cenově výhodnější odběr elektřiny z napěťové hladiny VN, musí na své náklady zajistit změnu technického připojení odběrného místa - pořízení vlastního transformátoru nebo trafostanice.
Dle odborného posouzení lze předpokládat návratnost takové investice v horizontu 2 až 3 let.
Podrobnosti jsou uvedeny v materiál RK-08-2015-25, př. 1. Podklady a návrh byl konzultován s odborem regionálního rozvoje - úsekem energetiky.
Návrh řešení OM navrhuje pořídit pro odběrné místo Domov Kamélie Křižanov novou trafostanici. Předpokládaná návratnost této investice je velmi krátká.
Návrh usnesení předpokládá rozhodnout zařadit akci Domov Kamélie Křižanov - trafostanice do rozpočtu Kraje Vysočina pro rok 2015, kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M4 - Sociální věci. Zařazení akce do rozpočtu umožní zahájit projektovou přípravu a ověřit, zda předpokládaná výše investičních výdajů odpovídá posouzení a potvrdí návratnost investice. Následně by byla realizována vlastní akce. Finanční krytí nové akce bude zajištěno změnou rozpisu rozpočtu v rámci stávající výše alokace přílohy M4.
StanoviskaOdbor regionálního rozvoje: Navržené řešení, tj. pořídit si vlastní trafostanici je lepší řešení, než přejít na hladinu napájení NN. Předložený výpočet, i když jde jen o odhad, je v zásadě správný a uvedená návratnost je reálná, pokud se potvrdí předpoklad výše investičních výdajů.
Odbor sociálních věcí souhlasí s předkládaným materiálem majetkového odboru s návrhem na zařazení nové akce Domov Kamélie Křižanov - trafostanice do rozpočtu kraje. Vybudování nové trafostanice zajistí cenově výhodnější odběr elektřiny z napěťové hladiny VN, čímž ovlivní provozní náklady příspěvkové organizace.
Odbor ekonomický nemá připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
zařadit novou akci Domov Kamélie Křižanov - trafostanice do rozpočtu Kraje Vysočina pro rok 2015, do kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M4 - Sociální věci.
Odpovědnost odbor majetkový, odbor ekonomický
Termín 6. 3. 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz