Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-08-2015-16

RK-08-2015-16.doc
Číslo materiálu16
Číslo jednacíRK-08-2015-16
NázevZpráva o aktivitách Zastoupení Kraje Vysočina v Bruselu v období červenec 2014 - únor 2015
Zpracoval J. Skála
Předkládá I. Šteklová
Počet příloh
Popis problémuV období od července 2014 do února 2015 navštívil zástupce Kraje Vysočina Mgr. Jan Skála (dále jen zástupce ) Brusel ve dnech 1. - 4. 7. 2014, 8. - 9. 9. 2014, 22. - 25. 9. 2014,
6. - 8. 10. 2014, 1. - 3. 12. 2014 a 3. - 6. 2. 2015.
V tomto období došlo zejména k následujícím aktivitám:

1) Jednání, navázání kontaktů
Zástupce uskutečnil osobní schůzku s velvyslancem a zástupcem stálého představitele Stálého zastoupení ČR při EU Jakubem Dürrem a navázal kontakty s dalšími pracovníky Stálého zastoupení ČR při EU. Vedl rozhovory s Magdalenou Kramperovou, s níž hovořil o zhodnocení Czech Street Party 2014 a dalším pokračování této akce, s Evou Kafkovou, z úseku sektorových agend vzdělávání, kultura, mládež, audiovize, sport, s níž hovořil o mezinárodní spolupráci kraje v uvedených oblastech, o možnostech programu využití Erasmus + v oblasti sportu a o plánované akci Evropského týdne sportu na září 2015. Dále proběhlo jednání s Evou Gottvaldovou z úseku sektorových agend veřejné zdraví, léčiva, s níž hovořil o plánovaných projektech ve zdravotnictví.
Zástupce se zúčastnil v září 2014 setkání zástupců českých krajů v Bruselu s nově zvoleným poslancem Evropského parlamentu Tomášem Zdechovským a také dalšího neformálního setkání zástupců českých krajů v Bruselu s českými poslanci Evropského parlamentu. Na tomto sekání byli zástupci všech českých krajů, Českého centra v Bruselu, CZELO a CEBRE, velvyslanec Jakub Dürr, ministryně a v té době designovaná komisařka EK Věra Jourová s ředitelkou odboru svého kabinetu Janou Ševčíkovou a další osoby, např. členka zastoupení Olympijských výborů v Bruselu. Členů české delegace v EP se zúčastnilo devět z 21. Jmenovitě poslanci Pavel Poc a Miroslav Poche (ČSSD), Petr Ježek (ANO 2011), Jiří Pospíšil a Jaromír Štětina (TOP09), Stanislav Polčák (STAN), Tomáš Zdechovský
(KDU-ČSL), Kateřina Konečná a Jiří Maštalka (KSČM), dále asistenti a další členové týmů poslanců.
Zástupce komunikoval s Josefem Novotným, asistentem poslance Evropského parlamentu Pavla Poce, při přípravě Ozvěn Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů (MFDF) Jihlava v Bruselu a také ve věci žádosti Sdružení pěstitelů a zpracovatelů brambor z Vysočiny o získání chráněného zeměpisného označení Brambory z Vysočiny. První verze této žádosti byla na základě připomínek Evropské komise stažena a probíhá druhý proces podání žádosti, o kterém je zástupce informován.
Proběhlo několik jednání s Českým centrem v Bruselu, částečně k přípravě Ozvěn MFDF Jihlava v Bruselu, ale také o dalších plánovaných aktivitách.
Zástupce se zúčastnil také při příležitosti Open Days v říjnu 2014 schůzky zástupců členských regionů sdružení Euregha. Proběhly rozhovory se zástupci anglických a švédských regionů a Katalánska. Zúčastnil se rozhovoru s předsedou Euregha Tonim Dedeu, který vyústil v jeho pozvání na Vysočinu jako hlavního řečníka na konferenci Bezpečná nemocnice.
Zástupce se dále potkával s představiteli zastoupení Dolního Rakouska a zastoupení českých krajů, v červenci 2014 se zúčastnil letního setkání zastoupení Dolního Rakouska. Dále proběhlo jednání ohledně registrace nájemní smlouvy za kancelář v Bruselu na příští rok.

2) Příprava akcí a účast na akcích
Zástupce se podílel na přípravě semináře v rámci Open Days (Evropský týden regionů a měst) v říjnu 2014 pod vedením zastoupení Lodžského vojvodství. Seminář nazvaný Řešení nerovností ve zdraví - jak se vypořádat s demografickou výzvou v budově zastoupení Lodžského vojvodství dále spoluorganizovaly portugalské regiony Alentejo a Algarve, španělská Extremadura, italská Sardinie a region slovinského hl. města Lublaně. Všechny zúčastněné regiony představily zdravotnické projekty cílící na stejný problém, tedy stárnutí a vylidňování venkovských oblastí. Tento problém se týká všech částí Evropy, velmi výrazně je však pociťován ve státech střední a jižní Evropy. Demografickou situaci v našem kraji představila Ing. Soňa Měrtlová, vedoucí odboru zdravotnictví, která otevřela otázku zřizování a rozšiřování počtu lůžek následné geriatrické péče a diskutovala o systémech propojení zdravotní a sociální péče. Na této akci zástupce doprovázel delegaci Kraje Vysočina v čele se členy Rady Kraje Vysočina Liborem Jouklem a Martinem Hyským a zajišťoval také servis pro druhou část delegace z odboru regionálního rozvoje, která se zúčastnila dalších seminářů Open Days.
V prosinci 2014 se zástupce zúčastnil spolu se členem Rady Kraje Vysočina Martinem Hyským a Kateřinou Smejkalovou z odboru zdravotnictví výroční konference Euregha na Stálém zastoupení Švédského království při EU. Téma konference byla Integrovaná péče v praxi. Účastnili se vysocí představitelé a další zástupci členských regionů organizace Euregha. Klíčovými řečníky byli Loukianos Gatzoulis z Evropské komise, DG SANCO, Viktoria Stein z WHO a předseda Euregha Toni Dedeu. Zástupci členských regionů Euregha (Katalánsko, Skotsko, Västra Götaland, Skane, Veneto, Emilia-Romagna) prezentovali příklady dobré praxe integrované péče.
Spolu s kanceláří evropského poslance Pavla Poce, kanceláří evropské komisařky Věry Jourové, Českým centrem v Bruselu, bruselským kinem Nova, organizátory MFDF Jihlava a Statutárním městem Jihlava zástupce organizoval třetí ročník Ozvěn MFDF Jihlava v Bruselu, jejich zahájení na půdě Evropského parlamentu pod záštitou poslance Evropského parlamentu Pavla Poce a komisařky Evropské komise Věry Jourové a jejich další program po dobu tří víkendů v únoru 2015. Zástupce zajišťoval program cesty zástupců Kraje Vysočina v čele s hejtmanem Jiřím Běhounkem a zástupců Statutárního města Jihlava na tuto akci. Během Ozvěn se zástupce setkal s velvyslancem České republiky v Belgii Jaroslavem Kurfürstem.

3) Plánované aktivity
Zástupce se zapojuje do přípravy účasti Kraje Vysočina na Dnech regionů a měst v Bruselu (Open Days), které se budou konat ve dnech 12. - 15. 10. 2015. Zatím není domluveno, s jakým tématem a se kterými partnery se Kraj Vysočina na této akci bude podílet.
Naše zastoupení se také podílí na přípravě a organizaci tradiční Czech Street Party, která proběhne již podeváté dne 12. 6. 2015 v ulici Rue Caroly v Bruselu a kde Kraj Vysočina bude opět prezentovat regionální potraviny, propagační materiály a zvát k návštěvě Vysočiny. Jedná se o jednu z největších českých akcí v zahraničí a očekává se opět vysoká účast návštěvníků. Letos se předpokládá účast šesti českých krajů, Hlavního města Praha a statutárních měst Brno a Plzeň.
Dalšími úkoly jsou prohlubování výše zmiňovaných kontaktů a jejich rozšiřování o další. Mezi hlavní úkoly patří informování o důležitých událostech v Bruselu a zprostředkování účasti zástupců samosprávy a dalších regionálních subjektů z Kraje Vysočina na konferencích, schůzkách a dalších akcích včetně technické a administrativní pomoci. V jednání jsou i možnosti prezentovat v Bruselu významné rodáky z Vysočiny.

4) Stáže v kanceláři Kraje Vysočina v Bruselu
Kraj Vysočina nabízí studentům vysokých škol stáže v kanceláři kraje v Bruselu. Nabízené stáže pro studenty vysokých škol jsou hrazeny z evropského programu Erasmus+. V období od poloviny června do poloviny září 2014 byla stážistkou Jarmila Havířová, studentka Vysoké školy polytechnické Jihlava. Od poloviny září do poloviny prosince měla stáž v kanceláři kraje Gabriela Manová, studentka Metropolitní univerzity Praha. Na další období od března 2015 do poloviny června 2015 je vybrána Kateřina Valíčková, studentka Masarykovy univerzity v Brně. Stážisté vypomáhají v zajištění chodu kanceláře a zejména cenného udržování kontaktů v době, kdy zástupce není v Bruselu. V lednu 2015 proběhlo výběrové řízení na tři tříměsíční stáže pro akademický rok 2015/2016.
Návrh řešení Odbor sekretariátu hejtmana výše uvedené body projednal a radě kraje doporučuje vzít aktivity kanceláře Kraje Vysočina v Bruselu v období od července 2014 do února 2015 na vědomí.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
aktivity kanceláře Kraje Vysočina v Bruselu v období od července 2014 do února 2015.
Odpovědnost odbor sekretariátu hejtmana
Termín 31. 3. 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz