Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-08-2015-09

RK-08-2015-09.doc  RK-08-2015-09pr01.doc
Číslo materiálu09
Číslo jednacíRK-08-2015-09
NázevStanovení pravidel pro hmotnou zainteresovanost ředitelů nemocnic zřizovaných Krajem Vysočina a Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina, příspěvkové organizace
Zpracoval J. Dvořáková
Předkládá S. Měrtlová, I. Hanáková Kosourová
Počet příloh
Popis problémuOdbor zdravotnictví předkládá radě kraje pro zvýšení motivace ředitelů velkých zdravotnických příspěvkových organizací zřizovaných Krajem Vysočina návrh na odměňování ředitelů nemocnic a Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina, příspěvkové organizace (dále ZZS KV ) za rok 2015.
Celý systém je založen na hodnocení jak ekonomických ukazatelů (vyrovnané hospodaření, závazky po lhůtě splatnosti, likvidita, regulační mechanizmy úhradové vyhlášky), tak celé řady dalších ukazatelů z oblasti poskytování zdravotní péče, komunikace s pacienty, personálem, zřizovatelem a dosažení stanovených osobních cílů (úkolů).
Osobní cíle (úkoly) jsou pro ředitele nemocnic stanoveny čtyři s následujícími termíny splnění: 31. 3. 2015, 30. 4. 2015, 31. 5. 2015 a 31. 12. 2015. Osobní cíle pro ředitelku ZZS KV jsou stanoveny tři s termíny splnění do 31. 3. 2015, 30. 11. 2015 a 31. 12. 2015. Zpracované materiály budou zasílány v souladu s Pravidly Rady Kraje Vysočina
o komunikaci mezi Krajem Vysočina a příspěvkovými organizacemi zřizovanými Krajem Vysočina a o užívání Portálu příspěvkových organizací Kraje Vysočina ze dne 3. 12. 2013
č. 11/13 jako podklad pro jednání rady kraje. Při vyhodnocování osobních úkolů, jejichž výstupem má být písemný materiál, bude hodnocena obsahová komplexnost (v rámci stanovených ukazatelů dle materiálu RK-08-2015-09, př. 1), možnost dalšího využití a kvalita zpracování. V závislosti na plnění uvedených ukazatelů odbor zdravotnictví a oddělení řízení lidských zdrojů v souladu s § 134a zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, navrhnou radě kraje stanovit cílové odměny ředitelům nemocnic a ředitelce ZZS KV. Cílové odměny budou vyplaceny z vlastních zdrojů organizace.
Osobní cíle (úkoly) pro ředitele nemocnic:
1. Komplexní rozbor zdravotnických služeb poskytovaných v nemocnicích v Kraji Vysočina (s přihlédnutím ke všem vývojovým trendům, hrazení zdravotnické péče ze strany zdravotních pojišťoven, demografickému vývoji, poskytování špičkové péče pro obyvatele kraje). Termín: 31. 3. 2015.
2. Naplnění jednotlivých knihoven vytvořených v rámci aplikace Dokumentová úložiště PO v oblasti zdravotnictví. Termín: 30. 4. 2015.
3. Aktivní spolupráce v rámci projektu Jednotný NIS (sjednocení ošetřovatelského procesu (dokumentace) a vybraného klinického procesu napříč všemi nemocnicemi zřizovanými krajem). Termín: 31. 5. 2015.
4. Zajištění dodávky licencí a implementace modulu DMS (Document Management System - nástroje pro celkovou správu elektronických dokumentů v organizaci) realizovaného v rámci jednotného ERP systému (implementace a následné užívání systému bude u všech nemocnic a ZZS KV minimálně v rozsahu funkcionalit vydefinovaných Nemocnicí Jihlava, příspěvkovou organizací a Nemocnicí Třebíč, příspěvkovou organizací). Termín: 31. 12. 2015.
Osobní úkoly pro ředitelku ZZS KV:
1. Komplexní rozbor zdravotnických služeb poskytovaných v nemocnicích v Kraji Vysočina (spolupráce, rozvoj komunikace a podpora řešení otázek činnosti ZZS KV ve vazbě na terén a nemocnice). Termín: 31. 3. 2015.
2. Aktivní spolupráce při realizaci a ukončení projektu Modernizace a standardizace vybavení ZZS Kraje Vysočina včetně převedení majetku k hospodaření ZZS KV (úspěšná realizace veřejné zakázky a následné dodání sanitních vozidel a ostatního vybavení v souladu s uzavřenými smlouvami). Termín: 30. 11. 2015.
3. Zajištění dodávky licencí a implementace modulu DMS (Document Management System - nástroje pro celkovou správu elektronických dokumentů v organizaci) realizovaného v rámci jednotného ERP systému (implementace a následné užívání systému bude u všech nemocnic a ZZS KV minimálně v rozsahu funkcionalit vydefinovaných Nemocnicí Jihlava, příspěvkovou organizací a Nemocnicí Třebíč, příspěvkovou organizací). Termín: 31. 12. 2015.
Bodovací systém a modelový výsledek hodnocení dle jednotlivých ukazatelů je uveden v materiálu RK-08-2015-09, př. 1.
Systém má kromě bonusových ukazatelů (ekonomických a obecných) i ukazatele sankční, které základní sazbu snižují. Současně jsou v návrhu systému odměňování ředitelů stanoveny osobní cíle.
Novým ukazatelem je hodnocení komplexního přínosu ředitele nemocnice a ZZS KV pro kraj a jeho občany (pacienty), kvalitní (efektivní, účelná) vzájemná spolupráce s ostatními příspěvkovými organizacemi zřizovanými krajem (např. zdravotnictví, sociální služby, školství), který bude vyhodnocován ve spolupráci s gesčním radním pro zdravotnictví, ředitelem krajského úřadu/sekčním ředitelem a vedoucím odboru zdravotnictví dle potřeby, maximálně dvakrát ročně.
V případě zjištění závažných nedostatků na základě veřejnosprávních a jiných kontrol (neefektivní, neúčelné nakládání s veřejnými prostředky) může rada kraje rozhodnout
o snížení či zamítnutí odměny. Stejně tak v případě opakovaných nedostatků u individuálně zadávaných úkolů a problémů v komunikaci bude radě kraje doporučeno odměnu výrazně snížit nebo zamítnout.
Návrh řešení Odbor zdravotnictví a oddělení řízení lidských zdrojů doporučují radě kraje schválit systém odměňování ředitelů nemocnic zřizovaných Krajem Vysočina a ZZS KV na rok 2015 dle materiálu RK-08-2015-09, př. 1. Výsledek není vázán na rozpočtové opatření, odměny budou vždy hrazeny z vlastních prostředků organizace.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
systém odměňování ředitelů nemocnic zřizovaných Krajem Vysočina a Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina, příspěvkové organizace, na rok 2015 dle materiálu
RK-08-2015-09, př. 1;
ukládá
ředitelům nemocnic zřizovaných Krajem Vysočina a Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina, příspěvkové organizace, plnit a předkládat zpracované osobní cíle (úkoly) způsobem a v termínech stanovených materiálem RK-08-2015-09.
Odpovědnost odbor zdravotnictví, oddělení řízení lidských zdrojů, ředitelé nemocnic zřizovaných Krajem Vysočina a Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina, příspěvkové organizace
Termín 31. 12. 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz