Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-12-2005-47

RK-12-2005-47.doc  RK-12-2005-47pr1.doc
Číslo materiálu47
Číslo jednacíRK-12-2005-47
NázevObchodní mise kraje Vysočina v Bulharsku
Zpracoval M. Svatoňová počet příloh: 1
Předkládá M. Černý
Počet příloh
Popis problémuRada kraje na svém 39. zasedání schválila usnesením č. 1506/39/2004 RK záměr uspořádat obchodní misi kraje Vysočina v Bulharsku v regionech doporučených Bulharskou hospodářskou komorou a uložila odboru regionálního rozvoje zajistit tuto akci.
Uspořádání obchodní mise kraje Vysočina v Bulharsku má své opodstatnění, neboť s postupným rozvojem bulharské ekonomiky se tato země stává stále vhodnějším místem pro podnikání českých firem. Šance českých subjektů posiluje i obecně velmi pozitivní jméno ČR a českých výrobků v Bulharsku. Uspořádání obchodní mise přispěje k navázání nových a zlepšení již existujících obchodních vztahů.
Návrh řešení Kraj Vysočina bude uspořádání obchodní mise zastřešovat, poskytne organizační zázemí a ve spolupráci s BOPK zajistí vyhledání obchodního partnera.
Odbor regionálního rozvoje ve spolupráci s Krajskou hospodářskou komorou oslovil podnikatelské subjekty kraje Vysočina a nabídl jim možnost aktivně se této mise zúčastnit. Pro zajištění široké účasti podnikatelských subjektů byla zvolena i cílená mediální podpora. Inzerát byl uveřejněn v Jihlavských listech, MF Dnes - Příloha Vysočina a novinách Kraj Vysočina. Podnikatelské subjekty z kraje Vysočina zaslali v případě zájmu o aktivní účast na této misi poptávku v anglickém jazyce, která je podkladem pro vyhledání adekvátního obchodního partnera na bulharské straně. Toto zajišťuje obchodně-ekonomický úsek ZÚ ČR v Sofii ve spolupráci s BOPK a Českým centrem v Sofii (dále jen "ČC"). Na základě této kampaně se nám podařilo získat poptávky od 35 podnikatelských subjektů kraje Vysočina, které mají zájem se obchodní mise zúčastnit a navázat v Bulharsku perspektivní obchodní vztahy.
Vzhledem k laxnímu přístupu BOPK (v současné době nemáme k dispozici jedinou odpověď, zda se podařilo vyhledat pro podnikatelské subjekty z kraje Vysočina odpovídajícího partnera pro jednání) nabídl obchodní rada ZÚ ČR ing. Luboš Laštůvka možnost uspořádat obchodní misi v rámci 25. Mezinárodního veletrhu, konaného ve dnech 9. 5. - 14. 5. 2005 v Plovdivu (informace o veletrhu jsou Přílohou č.1 tohoto materiálu).
Uspořádání obchodní mise v rámci natolik prestižní akce (jedná se o největší veletrh prvního pololetí na Balkáně) umožní podnikatelským subjektům navázat mnohem rozsáhlejší obchodní vztahy a kraj Vysočina tak bude mít jedinečnou možnost prezentovat svoje aktivity před podstatně širším auditoriem. Taková akce bude mít pro úspěch podnikatelských subjektů v rámci komerčního prostředí mnohem větší dopad.
Společnost Rapid,a.s., která je výhradním pořadatelem pro Českou republiku, nabízí možnost uspořádat obchodí misi v kongresovém centrum Plovdivského veletržního komplexu ve dnech 9.5. - 10.5.2005. Úterý 10.5. je zároveň dnem, kdy je pod záštitou Velvyslance ČR Bulharsku PhDr. Petra dokládala uspořádána tisková konference vystavovatelů z celé České republiky.
V rámci proexportní politiky vlády mají české firmy nárok na úhradu nákladů na čistou výstavní plochu. MPO přislíbilo příspěvek na pronájem prezentačních prostor v jejich celkové výši, tj. 920€ (360€/1den + 200€ pronájem plátna, dataprojektoru a ozvučení).
Uvědomujeme si, že podnikatelským subjektům se zvýší náklady na účast na obchodní misi o vyšší cenu za ubytování (oproti avizovaným 40€/1os/1den v Sofii jsou náklady v Plovdivu v době konání veletrhu 110€/1os/1den). Jsme si však jisti, že celkový efekt akce tyto náklady vyváží.
Termín uspořádání obchodní mise kraje Vysočina v Bulharsku: 7.(8.)5.- 10. (11.) 5. 2005

Obchodní mise se zúčastní zástupci podnikatelských subjektů, zástupci Krajské hospodářské komory kraje Vysočina a zástupci Krajského úřadu kraje Vysočina.
Předběžný rozpočet:
* Letenka Praha -Sofie-Praha max. 12 000 Kč (1 letenka, předpoklad 4 osoby)
* Doprava po Bulharsku 17 600 Kč (30Kč/1km -autobus)
* Ubytování max. 3 520 Kč (1 osoba/den)
* Denní diety 1152 Kč (1osoba/den)
* Pronájem sálů 29 440 Kč (hradí MPO)
* Pronájem techniky 6 400 Kč (hradí MPO)
* Překlady materiálů 4 000 Kč
* Tlumočník max. 25 000 Kč (tlumočení + ubytování x 3os.)
* Stravování (drobné pohoštění, raut) 28 000 Kč (10€ x 50os., 5€ x 75os.)

Maximální výše celkových nákladů: 183 272,- Kč

Náklady na organizační zajištění obchodní mise (pronájmy prostor, doprava po Bulharsku, tlumočník, překlady materiálů) budou hrazeny ve spolupráci s Krajskou hospodářskou komorou v poměru 50:50, podíl krajského úřadu bude hrazen z kapitoly rozpočtu odboru Regionálního rozvoje ORJ 9000 §2139 Ostatní záležitosti zahraničního obchodu - prezentace kraje Vysočina v zahraničí.
Náklady podnikatelů budou hrazeny z vlastních zdrojů podnikatelských subjektů.
StanoviskaEkonomický odbor
Ekonomický odbor nemá k navrhovanému materiálu připomínky a souhlasí s financováním obchodní mise kraje v Bulharsku z rozpočtových prostředků kapitoly Regionální rozvoj. Čerpání výdajů na § 2139 Ostatní záležitosti zahraničního obchodu, ORJ 9000 ke dni 10. 3. 2005 je ve výši 5,11% (rozpočet 2 950 tis. Kč, aktuální skutečnost 151 tis. Kč).
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
záměr uspořádat obchodní misi kraje Vysočina v Bulharsku v rámci 25. Mezinárodního veletrhu v Plovdivu a
ukládá
odboru regionálního rozvoje zajistit tuto akci.
Odpovědnost odbor regionálního rozvoje
Termín květen 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz