Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-12-2005-46

RK-12-2005-46.doc  RK-12-2005-46pr1.doc
Číslo materiálu46
Číslo jednacíRK-12-2005-46
NázevÚzemní energetická koncepce kraje Vysočina - další možné využití
Zpracoval V. Novák
Předkládá M. Černý
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina má podle §4 zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií (dále jen "zákon") povinnost zpracovat územní energetickou koncepci. Obsah územních energetických koncepcí upravuje Nařízení vlády č. 195/2001 Sb., kterým se stanoví podrobnosti o obsahu územní energetické koncepce. Územní energetická koncepce je pořizována v přenesené působnosti.
Územní energetická koncepce kraje Vysočina (dále jen "ÚEK), kterou zpracovala firma CityPlan, s. r. o. v ceně 840 000,-Kč, projednalo Zastupitelstvo kraje Vysočina 15. února 2005. Rada kraje Vysočina na svém zasedání dne 18. 1. 2005 uložila odboru regionálního rozvoje (dále jen "ORR") a majetkovému odboru připravit návrh na další využití ÚEK (usnesení č. 0108/04/2005/RK).
Návrh řešení Územní energetická koncepce kraje Vysočina je v souladu se zákonem zpracována na období 20 let. Obsahuje dva scénáře dalšího možného vývoje energetiky kraje Vysočina (třetí scénář - referenční - odráží stav roku 2001). Scénář přirozeného vývoje nepočítá se zásahy krajské samosprávy, scénář cíleného vývoje s nimi počítá, a to při naplňování v ÚEK stanovených programů (kapitola 5.2.2 ÚEK):
1) programy snižování měrné spotřeby energie
2) programy pro vyšší využití obnovitelných a druhotných zdrojů energie
3) programy zvýšení využívání kombinované výroby elektřiny a tepla.

Konkrétněji by měl tyto programy rozvést dokument s krátkodobějším výhledem - akční plán.
Akční plán (dále jen "AP") se zpracovává zhruba pro pětileté období a je určitým můstkem mezi ÚEK a konkrétními projekty jimiž se realizují záměry (programy) ÚEK. Pro realizaci scénářů z ÚEK navrhne AP programy a projekty, jež ocení nejen z hlediska investic a provozních nákladů, ale i z hlediska externalit - tj. kladných a záporných přínosů pro kraj Vysočina. AP by měl vyhodnotit místní priority a propracovat rámec pro vyhledávání a oceňování projektů, čili majetku, u kterého může být technickým zhodnocením dosaženo zvýšení udržitelnosti z pohledu užívání a zásobování energií. Smyslem AP by rovněž mělo být zvýšení krajské soběstačnosti v zásobování energií. AP musí obsahovat indikátory úspěšnosti programů, způsob realizace a monitoringu výsledků.
Ve Státním programu na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie pro rok 2005 - část A Programu Ministerstva průmyslu a obchodu se zmiňuje možnost podpory při zpracování akčních plánů ze strany České energetické agentury (dále jen "ČEA"). Na zpracování AP bylo možno žádat (uzávěrka proběhla 28. ledna t. r.) o dotaci z ČEA a to do výše 50 % celkových nákladů, maximálně však 300 tis. Kč. Je velmi pravděpodobné, že zpracování akčních plánů bude ČEA podporovat i v roce 2006.
Dle informací ORR dva kraje již v současnosti akční plán zpracovaný mají (Královéhradecký, Středočeský), tři kraje jej v současnosti pořizují (Ústecký, Pardubický, Moravskoslezský). Seznam zpracovatelů krajských územních energetických koncepcí a akčních plánů včetně cen za jejich pořízení uvádí příloha č. 1 materiálu.
Kraj Vysočina již naplňuje cíle ÚEK, a to prostřednictvím grantových programů Fondu Vysočiny "Energetické využívání obnovitelných zdrojů energie" a "Energetické využívání obnovitelných zdrojů energie 2004". Právě Fond Vysočiny by mohl být nástrojem pro naplňování dílčích programů, popsaných v kapitole 5.2.2 ÚEK, pakliže by se nezpracovával AP.
StanoviskaOdbor majetkový Krajského úřadu kraje Vysočina
Odbor majetkový realizuje v objektech kraje Vysočina stavební a technologické úpravy spočívající v zateplování plášťů budov a rekonstrukcích otopných soustav tak, aby docházelo k prokazatelným a smysluplným úsporám energií a finančních prostředků. Realizace probíhají v koncepčně perspektivních objektech a v současné době v objektech kde je předhavarijní stav stavebních částí. Veškeré úpravy probíhají v energetické návaznosti a odpovídají současně platným právním předpisům. V letošním roce předpokládáme vypracování energetických auditů na většinu krajských objektů podle zákona č. 406/2000 Sb.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
možnosti využití Územní energetické koncepce kraje Vysočina.
Odpovědnost odbor regionálního rozvoje
Termín 15. 3. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz