Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-04-2015-32

RK-04-2015-32.doc  RK-04-2015-32pr01.xls  RK-04-2015-32pr02.doc  RK-04-2015-32pr03.doc
Číslo materiálu32
Číslo jednacíRK-04-2015-32
NázevPlán odpadového hospodářství Kraje Vysočina pro období 2016 až 2025 - podání žádosti o dotaci ze SFŽP ČR
Zpracoval E. Navrátilová, J. Joneš
Předkládá E. Horná
Počet příloh
Popis problémuJedná se o předložení žádosti o podporu ze Státního fondu životního prostředí (SFŽP) ČR podle Příloh XVII Směrnice Ministerstva životního prostředí (MŽP) č. 6/2010 o poskytování prostředků ze SFŽP ČR na zpracování nového Plánu odpadového hospodářství Kraje Vysočina.
Na minulém zasedání rady kraje v materiálu RK-03-2015-38 byl popsán a odůvodněn úkol kraje zpracovat nový plán odpadového hospodářství, zajistit jeho posouzení vlivu na životní prostředí a závaznou část plánu odpadového hospodářství kraje vyhlásit obecně závaznou vyhláškou.
Rada kraje zároveň usnesením 0131/03/2015/RK rozhodla zahájit práce na zpracování Plánu odpadového hospodářství Kraje Vysočina pro období 2016 až 2025 a schválila rozpočtové opatření ve výši 2 000 tis. Kč na zpracování Plánu odpadového hospodářství Kraje Vysočina 2016 až 2025 včetně posouzení vlivu na životní prostředí.
Ministerstvo životního prostředí dne 9. 1. 2015 vyhlásilo výzvu pro příjem žádostí o příspěvek ze SFŽP ČR na tvorbu krajských plánů odpadového hospodářství, které budou vycházet z Plánu odpadového hospodářství ČR 2015-2024 (POH ČR), schváleného vládou v prosinci loňského roku. Maximální limit dotace je 80 % ze základu pro výpočet podpory a maximální rozsah podpory na projekt je 1 000 tis. Kč. Příjem žádostí podle této výzvy končí 9. března 2015 ve 12.00 hodin (rozhoduje datum doručení na SFŽP ČR).
Návrh řešení Odbor životního prostředí a zemědělství navrhuje Radě Kraje Vysočina rozhodnout o předložení žádosti Kraje Vysočina o podporu ze SFŽP ČR na Plán odpadového hospodářství Kraje Vysočina pro období 2016 až 2025 dle materiálu RK-04-2015-32, př. 1 až př. 3 (v příloze 1 je vlastní žádost, v přílohách 2 a 3 jsou věcné přílohy žádosti).
Z popisu problému je zřejmé, že úkolem Kraje Vysočina je připravit nový Plán odpadového hospodářství Kraje Vysočina pro období 2016 až 2025 (dále též POH Kraje Vysočina ), proto odbor životního prostředí a zemědělství navrhuje rozhodnout o předložení žádosti a to i za situace, že nyní nastavené podmínky ze strany Ministerstva životního prostředí a SFŽP ČR jsou na hranici reálnosti. Nicméně přímé výdaje s předložením žádosti kraj mít nebude a nepodaří-li se příspěvek (dotaci) ze SFŽP ČR získat, nevzniknou s tím žádné zbytečně vynaložené prostředky. Proto doporučujeme pokusit se finanční příspěvek ze SFŽP ČR na zpracování POH Kraje Vysočina získat i za vědomí, že tento pokus nemusí být úspěšný.
Tyto pochybnosti o reálnosti získání příspěvku pramení z věcných a z časových důvodů: Věcně je problém mj. v tom, že přílohou žádosti má být základní návrh opatření (návrh viz příloha 3 tohoto materiálu), opatření budou promítnuta do POH Kraje Vysočina. V takové příloze budeme předjímat výsledek před zahájením zpracování (nehledě na to, že POH Kraje Vysočina bude důležitý dokument, podle kterého se má rozhodovat následujících 10 let, a na přípravu základního návrhu opatření máme řádově pár dní až týdnů - mezi vyhlášením výzvy pro příjem žádostí, resp. rozhodnutím rady kraje o zahájení zpracování POH Kraje Vysočina a zpracování tohoto materiálu do rady kraje). Kromě toho nyní platný zákon o odpadech je před další z mnoha novel, připravovaná novela (prošla již vnějším mezirezortním řízením) značně mění ustanovení spojená s obsahem a způsobem zpracování a projednání plánu odpadového hospodářství kraje, takže základní návrh opatření v příloze 3 tohoto materiálu je zpracovaný hybridně podle nynějšího stavu legislativy a stavu očekávaného v době schvalování vyhlášky krajským zastupitelstvem a odkazuje se na nařízení vlády č. 352/2014 Sb., o Plánu odpadového hospodářství České republiky pro období 2015-2024.
Časový problém je dán podmínkou dotačního titulu, že POH kraje bude zpracován, schválen a jeho závazná část vydána obecně závaznou vyhláškou nejpozději do 29. února 2016. V zadávacím řízení veřejné zakázky podle pravidel SFŽP ČR je nutné mít delší termíny pro podání nabídek než podle našich pravidel rady kraje a v případě obdržení pouze jedné nabídky je nutné zadávací řízení zrušit a opakovat (i když se bude jednat o zakázku malého rozsahu), takže zadávací řízení se může protáhnout. Čas na vlastní zpracování POH Kraje Vysočina včetně posouzení SEA se velmi zkracuje, takže je až na hranici reálnosti. Řada úkonů uvedených v harmonogramu v příloze 2 tohoto materiálu je závislá na vydání opatření jiných orgánů stání správy, a jejich rozhodovací proces může být i delší (např. pokud budou vyžadovat úpravy předložených podkladů, pokud bude veřejnost, zejména ekologické spolky, velmi aktivně do procesů zasahovat apod.), celý harmonogram se může rozpadnout a nepůjde splnit podmínku vydání vyhlášky zastupitelstva kraje v požadovaném termínu (termín dle požadavků dotačního titulu SFŽP je o čtyři měsíce kratší, než lhůta ze zákona, a lhůta ze zákona je i tak jen směrná).
StanoviskaOdbor ekonomický nemá připomínky k předloženému materiálu.

Oddělení právní a krajského živnostenského úřadu nemá k návrhu usnesení připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
předložit žádost Kraje Vysočina o podporu ze Státního fondu životního prostředí ČR na zpracování Plánu odpadového hospodářství Kraje Vysočina pro období 2016 až 2025 dle příloh materiálu RK-04-2015-32;
prohlašuje
skutečnosti uvedené v materiálu RK-04-2015-32, př. 1;
ukládá
odboru životního prostředí a zemědělství předložit žádost o poskytnutí podpory na ČR na zpracování Plánu odpadového hospodářství Kraje Vysočina pro období 2016 až 2025 na Státní fond životního prostředí ČR.
Odpovědnost OŽPZ
Termín 9. 3. 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz