Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-03-2015-36

RK-03-2015-36.doc  RK-03-2015-36pr01.doc  RK-03-2015-36pr02.doc  RK-03-2015-36pr03.doc
Číslo materiálu36
Číslo jednacíRK-03-2015-36
NázevZpráva o činnosti v samostatné působnosti při posuzování vlivů na životní prostředí (EIA, SEA) a při integrovaném povolení (IPPC).
Zpracoval J. Klečanský
Předkládá E. Horná
Počet příloh
Popis problémuUsnesením rady kraje 1029/23/2007/RK ze dne 24. 7. 2007 bylo odboru životního prostředí, nyní odbor životního prostředí a zemědělství, uloženo plnit úkoly kraje v samostatné působnosti jako dotčeného územního samosprávného celku podle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (dále jen zákon o EIA ).
Současně bylo odboru životního prostředí a zemědělství uloženo plnit úkoly kraje v samostatné působnosti jako účastníka řízení o vydání integrovaného povolení podle zákona č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů (dále jen zákon o IPPC ).
V obou případech bylo odboru životního prostředí a zemědělství uloženo podávat o činnosti zprávy radě kraje. Tento text původního usnesení je v příloze č. 3 materiálu RK-03-2015-36.
Návrh řešení Posuzování vlivů na životní prostředí (dle zákona o EIA)
Podle zákona o EIA zajišťoval odbor životního prostředí a zemědělství v období červenec - prosinec 2014 úkoly kraje v samostatné působnosti u procesů posuzování záměrů vedených Ministerstvem životního prostředí a ostatními příslušnými krajskými úřady. Jednalo se o sedm záměrů, které jsou včetně jejich současné fáze posuzování uvedeny v příloze č. 1 materiálu RK-03-2015-36. O procesu posuzování těchto záměrů byli elektronicky informováni radní a vedoucí odborů i samostatných oddělení. Odbor životního prostředí a zemědělství ve sledovaném období zajišťoval činnosti dle zákona o EIA u 61 záměrů (z toho bylo 18 záměrů podlimitních, 39 zjišťovacích řízení a 4 úplná posuzování). Z předložených záměrů se nejčetněji vyskytovaly stavby pro chov hospodářských zvířat, betonárny, zařízení na demontáž autovraků, stavby, a rekonstrukce komunikací, parkoviště, lakovny, čerpací stanice PHM, sklady, těžby nerostných surovin. Proces posuzování byl odborem zajišťován jak v přenesené působnosti, tak na základě výše zmíněného usnesení i v samostatné působnosti. Detailní přehled posuzovaných záměrů je uvedený v informačním systému na internetu na adrese http://portal.cenia.cz/eiasea/view/eia100_cr. V informačním systému jsou k dispozici i podstatné části podkladů a všechny procesní písemnosti. Dle charakteru posuzovaného záměru jsou odborem životního prostředí a zemědělství kontaktovány příslušné odbory s žádostí o vyjádření k záměru. Za hodnocené období nebyl předložen odborem životního prostředí a zemědělství radě kraje žádný záměr jako regionálně významný nebo rozporný.
Posuzování plánů a koncepcí (SEA)
V uvedeném období dle zákona č. 100/2001 Sb. byly též posuzovány územní plány a koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí.
Jednalo se o 53 návrhů zadání územních plánů a zpráv o uplatňování územních plánů, které jsou uvedeny v celostátním informačním systému SEA na internetové stránce http://eia.cenia.cz/sea/up/prehled.php (pod kódy: VYS191F - VYS244F), dále 17 národních koncepcí (pod kódy: MZP 148K, MZP 150K, MZP 154K, MZP 155K, MZP 156K, MZP160K, MZP 167K, MZP168K, MZP 176K, MZP 177K, MZP 182K, MZP 183K, MZP186K, MZP 187K, MZP 194K, MZP 196K, MZP 199K), 1 mezinárodní koncepci (pod kódem: MZP 040M) a dále 1 místní koncepci - Integrovaný plán rozvoje území města Jihlavy (pod kódem: VYS017K), které jsou uvedeny v informačním systému na internetové stránce http://eia.cenia.cz/sea/koncepce/prehled.php. Za hodnocené období nebyly odborem životního prostředí a zemědělství vyhodnoceny žádné posuzované územní plány a koncepce jako regionálně významné nebo rozporné.
Integrovaná prevence (IPPC)
Podle zákona č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci (IPPC), bylo v období červenec - prosinec 2014 odborem životního prostředí a zemědělství vedeno celkem 44 správních řízení, kde byl Kraj Vysočina dotčeným územně samosprávným celkem. Z toho se jednalo o jedno řízení ve věci vydání nového integrovaného povolení, o 42 změn nepodstatných a jedno řízení ve věci vynětí provozovaného zařízení z režimu integrovaného povolení, žádná změna nebyla podstatná. Nepodstatnou změnou se řeší zejména aktuální změny v provozu zařízení, podstatnou změnou navyšování kapacit (přehled je v příloze č. 2 materiálu
RK-03-2015-36.
Detailní přehled posuzovaných zařízení je uvedený v informačním systému na internetu na adrese http://www.mzp.cz/www/ippc.nsf. V informačním systému jsou k dispozici i podstatné části podkladů a zákonem stanovené procesní písemnosti včetně rozhodnutí.
O podstatných a nových záměrech jsou v rámci samostatné působnosti vždy předem elektronicky informováni kontaktní pracovníci dotčených odborů na zhodnocení, zda uvedený záměr není v rozporu s programy rozvoje kraje. Žádný záměr se neukázal natolik regionálně závažný či problematický, aby jej bylo zapotřebí předkládat radě kraje k rozhodnutí o dalším postupu v samostatné působnosti.
Odbor životního prostředí a zemědělství navrhuje, aby rada vzala tuto zprávu na vědomí.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
předloženou zprávu o činnosti v samostatné působnosti při posuzování vlivů na životní prostředí a při integrovaném povolování.
Odpovědnost odbor životního prostředí a zemědělství
Termín průběžně
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz