Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-03-2015-31

RK-03-2015-31.doc
Číslo materiálu31
Číslo jednacíRK-03-2015-31
NázevRozvoj technické tvořivosti v základních školách - využití stavebnic Merkur
Zpracoval T. Doleželová, J. Hadravová
Předkládá K. Ubr
Počet příloh
Popis problémuMateriál předkládá k projednání návrh na další podporu rozvoje technické tvořivosti žáků v základních školách.
Mezi představiteli kraje a zástupci firem probíhají četná jednání, jejichž cílem je nalézt konkrétní opatření vedoucí ke zvýšení motivace absolventů základních škol k volbě technických profesí a podpoře technického vzdělávání. V roce 2013 byla zahájena konkrétní spolupráce s firmou BOSCH DIESEL s.r.o., Jihlava (využití konstrukčních stavebnic Merkur ve výuce pracovních činností ve 4. - 8. ročníku ve 13 základních školách). Dalších cca 20 základních škol se sídlem na území Kraje Vysočina, si stavebnice pořídilo z vlastních zdrojů nebo s pomocí svého zřizovatele a partnerů.
Významnou aktivitou, podporující technickou tvořivost a manuální zručnost žáků základních škol je propagační soutěž týmů za použití stavebnic Merkur. Soutěžní týmy se budou na společné finále průběžně připravovat mimo vyučování (cca 2 měsíce, např. hodinové setkání jednou týdně). Během této doby promyslí a cvičně sestaví zařízení, sestrojené ze stavebnice na základě předem specifikovaného zadání, a na společném finále zařízení sestaví a předvedou. Do loňského 1. ročníku soutěže Stavíme z Merkuru se přihlásilo 14 týmů z 12 základních škol v kraji.
OŠMS v současné době připravuje společně s týmem metodiků ze škol vyhlášení druhého ročníku soutěže. K jeho přípravě bude potřebné sestavit propozice soutěže a podrobně vyspecifikovat zadání soutěžního úkolu.
Podpora technické tvořivosti v základních školách je v souladu s Dlouhodobým záměrem vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy Kraje Vysočina 2012.
Rada Kraje Vysočina usnesením číslo 2295/37/2014/RK ze dne 9. 12. 2014 vzala na vědomí informaci o pořízení 90 ks Metodik pro práci se stavebnicí Merkur v hodinách pracovních činností pro základní školy. Dne 12. 2. 2015 budou metodiky slavnostně předány zástupcům škol.
Návrh řešení Kraj Vysočina zřizuje technické střední školy a má zájem, aby do nich vstupovali motivovaní absolventi a absolventky základních škol s přiměřenou zručností a konstrukční tvořivostí. Radě kraje je proto navrženo podpořit soutěž pro týmy základních škol. Soutěž bude vyhlášena během února - dubna 2015. Dále je navrženo podpořit slavnostní předávání Metodik pro práci se stavebnicí Merkur v hodinách pracovních činností základním školám (jedná se o náklady na drobné občerstvení max. do výše 5 tis. Kč). Z rozpočtu kraje z kapitoly Školství, mládeže a sportu, § 3113 - Základní školy, je navrženo zajistit financování činnosti metodického týmu i organizace soutěže a slavnostního předávání metodik v maximální výši do 200 tis. Kč.
Podle § 59 odst. 3 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, přísluší radě kraje rozhodovat v ostatních záležitostech patřících do samostatné působnosti kraje, pokud nejsou vyhrazeny zastupitelstvu nebo pokud si je zastupitelstvo nevyhradilo.
StanoviskaEkonomický odbor nemá připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
ukládá
OŠMS organizačně zabezpečit činnost metodického týmu pro přípravu 2. ročníku soutěže Stavíme z Merkuru RK-03-2015-31;
souhlasí
s použitím prostředků kapitoly Školství, mládeže a sportu, § 3113 - Základní školy, na zajištění činnosti metodického týmu i organizace soutěže a slavnostní předání metodik dle materiálu RK-03-2015-31.
Odpovědnost odbor školství, mládeže a sportu
Termín 30. 9. 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz